Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Alkuperäinen nimi: 
The Croods
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
99
Levymäärä: 
0
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Pakkotekstitys: 
On
Croodit
Jussi U. Pellonpää, To, 28/03/2013 - 00:00

Elokuva

Kun esihistoriallisten Croodien kotiluola sortuu maanjäristyksessä, joutuu perheen ylisuojeleva isä Ugi (Nicolas Cage) aivan uusien ongelmien eteen. Perheen terhakka tytär Eep (Emma Stone) löytää oppaaksi modernisti uuteen maailmaan suhtautuvan Kundin (Ryan Reynolds), jota ei kaikkeen uuteen epäillen suhtautuva iskä kuitenkaan katso hyvällä. Alkaa monien mullistusten täyttämä matka kohti turvaa ja huomista, jonka aikana Croodienkin on osattava sopeutua muuttuvaan maailmaan.

Chris Sandersin ja Kirk DeMiccon ohjaama Croodit on valloittavan vauhdikas ja hilpeän hauska koko perheen animaatio, jonka seurassa viihtyy varmasti varttuneempikin katsoja. Kivikautisesta maailmasta irrotellaan hersyviä huomioita ja yhtä osuvia ovat linjan vedot nykyaikaiseenkin elämään. Croodien vauhdilla viljelemä huumori on oikeastikin hauskaa, lämminhenkistä piikittelyä perhesuhteista, mutta tarvittaessa myös napakasti iskevän ironista.

Teknisesti Croodit on huikean hienoa työtä, värikylläinen ja detaljirikas maailma on luotu aikaa ja vaivaa säästelemättä, taitavasti orkestroidun kolmannen ulottuvuuden antaessa vinhoille visioille sen viimeisen silauksen. Hassusti groteskeihin hahmoihin on saatu huimasti persoonaa ja varsinkin kivikautisen maailman fantastisen faunan luomisessa on mielikuvitukselle annettu vapaat kädet.

Originaalin ääninä on tukku tähtiä Nicolas Cagesta Emma Stoneen, mutta tällä kerralla myös kotimainen dubbaus toimii hyvin ja hauskasti. Iina Kuustonen on täynnä uhmaa Eepinä ja äänitöiden veteraani Jon-Jon Geitel passelisti pihalla Kundina. Carl-Kristian Rundman saa karjua sielunsa pohjasta iskä-Uugina ja ikuisesti Salkkari-Ullaksi tuomittu Maija-Liisa Peuhu rääkyy Ugin myrkyllisenä anoppina. Katja Aakkula antaa äänensä perheen parhaiten yhdessä pitvälle Gugga-äidille.

Yhteenveto

Pixarin ja Blue Skyn ohella yhdeksi johtavaksi animaatiotalliksi kasvaneen Dreamworksin massiivisilla masseilla on saatu aikaan yksi 2000-luvun onnistuneimmista animaatioista, jolle toivoo kovasti jo jatkoakin.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016