Alkuperäinen nimi: 
CSI Miami - Felony Flight<br>CSI NY - Manhattan Manhunt
Valmistusvuosi: 
2005
Valmistusmaa: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
95
CSI Crossover Special
Vesa Jalkanen, Su, 20/01/2008 - 00:00

Elokuva
Vuosituhannen vaihteessa televisiosarja CSI toi poliisi- ja oikeussalidraamasarjojen rinnalle rikospaikkatutkijoiden tieteellisen lähestymistavan rikosten tutkintaan. Uusi näkökulma löysi välittömästi oman katsojakuntansa, ja CSI-sarjat ovatkin sankoin joukoin katsottua, televisiolle tuotettua draamaa ympäri maailman. Las Vegasin ylelliseen uhkapelaajien ja lomanviettäjien paratiisiin sijoittuva alkuperäinen CSI saikin pian meren ympäröimässä, lämpimässä Miamissa työskentelevistä rikospaikkatutkijoista kertovan sisarsarjan. Tunnetun sanonnan mukaisesti ei kahta ilman kolmatta, joten New Yorkin urbaanin kiihkeään sykkeeseen sijoittuva rinnakkainen sarja sai alkunsa CSI Miamin kolmannen tuotantokauden aikana.

Kaikissa CSI-sarjoissa perusasetelma on sama: rikostutkijat keräävät ja tutkivat todisteita selvittääkseen rikoksien tapahtumakulun. Sarjoille on kuitenkin onnistuttu luomaan kullekin ominainen sijoituskaupunkinsa mukainen perusilmeensä. Las Vegasissa seurataan enimmäkseen yövuorossa työskenteleviä tutkijoita raakojen rikosten ja työaikojen synkistämissä tunnelmissa. Aurinkoisessa Miamissa sen sijaan ollaan keskellä rennompaa ilmapiiriä. Sarjaa on pyritty muokkaamaan entistä viihdyttävämpään suuntaan realistisuuden kustannuksella. Miamin tutkijat eivät ole pelkästään todisteita kammioissaan tutkivia nörttejä, vaan he osallistuvat myös poliisityöskentelyyn. Usein he joutuvat ottamaan aseen kouraansa ja lähtemään rikollisjahtiin. Toiminnallisen ilmeen ansiosta CSI Miami on noussut rikossarjojen ystävien suursuosikiksi. Uudehkossa New Yorkiin sijoittuvassa sarjassa vastaavasti seurataan urbaanin kaupungin kasvattien eloa, jollaisia paikalliset rikostutkijatkin ovat.

Televisiotuotannoille on ollut tyypillistä, että jo katsojien suosion saavuttaneissa sarjoissa markkinoidaan sarjauutuuksia. CSI ei ole ollut tässä poikkeus. Vuosien mittaan sisarsarjojen tutkijat ovatkin vierailleet ristiin rastiin toistensa kaupungeissa auttaen selvittelemään visaisia rikostapauksia. Lopputuloksena on ollut kahden jakson mittaisia, kahdessa eri televisiosarjassa esitetyistä jaksoista koostuneita tarinoita. Eräänä näistä tarinoista, New Yorkiin sijoittuvan CSI-sarjojen uusimman tulokkaan esittelyyn tehty erikoisjakso, on nyt julkaistu yhtenä erikoisjulkaisuna. Felony Flight on CSI:Miamin neljänneltä kaudelta ja Manhattan Hunt samaan aikaan käynnissä olleelta CSI: New Yorkin toiselta kaudelta. Tarina saa alkunsa Miamissa, kun lentokone yllättäen putoaa Miamin kauniisiin rantamaisemiin. Painajainen saa alkunsa, kun koneessa matkustajana ollut pahamaineinen sarjamurhaaja pääsee vapaalle jalalle. Ruumiita taakseen jättänyt paatunut rikollinen onnistuu pakenemaan New Yorkiin. Horatio Caine (David Caruso), jolla on oma menneisyytensä suurkaupungin sykkeessä, seuraa tappajan jättämiä jälkiä ja yhdessä New Yorkin CSI-tutkijaryhmän johtajan, etsivä Mac Taylorin (Gary Sinise), kanssa jatkaa rikostapauksen selvittämistä.

Tarina on kokonaisuudessaan kiehtova ja sisältää monia yllätyselementtejä. Lähes kaikilla mukana olevilla henkilöillä tuntuu olevan enemmän tai vähemmän synkeitä salaisuuksia. Pääpaino ei tällä kertaa ole tutkijoiden kammioissaan tekemässä tieteellisessä työskentelyssä todisteita prosessoidessaan, vaan koko ajan ollaan liikkeellä joko epäiltyjen, uhrien tai poliisin elkeitä omaksuneiden rikospaikkatutkijoiden matkassa. Erityisen realistiseksi menoa ei välttämättä voi sanoa, mutta joka tapauksessa tuplajakso on hyvin vauhdikas ja viihdyttävä kokonaisuus.

Tekniikka
Teknisesti CSI on jälleen kerran laadukas televisiosarjan DVD-julkaisu tuoden sen kotikatsomoihin televisiolähetyksiä loistokkaampana esityksenä, vaikkei se parhaiden elokuvajulkaisujen tasolle aivan pääsekään. Anamorfinen kuva (1.78:1) on kauttaaltaan tarkka ja yksityiskohtainen. Joissain kohtauksissa on havaittavissa lievää rakeisuutta, ja muutamat lyhyet otokset ovat muuhun materiaaliin verrattuna epätarkempia, mutta nämä ovat varsin pieniä ongelmia. Kahdelle jaksolle on ollut reilusti tilaa yhdellä levyllä, joten runsasta pakkaamista ei ole ollut tarpeen tehdä. Myös Dolby Digital 5.1 -ääniraita on televisiosarjalle vakuuttava. Musiikki soi loistavasti ja äänitehosteissa on yllättävän runsaasti eroteltu toimintaa myös takakanavilla.

Lisämateriaali
Levyllä ei ole lisämateriaalia, ellei näyttävää peltikoteloa lasketa sellaiseksi.

Yhteenveto
Newyorkilainen sarjamurhaaja pakenee Miamissa, jolloin kahden kaupungin rikospaikkatutkijat ja poliisit joutuvat yhdistämään voimansa saadakseen vangittua ruumiskasoja jälkeensä jättävän pahantekijän.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Pan Visionille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016