Alkuperäinen nimi: 
Date Night
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2010
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
89
Date Night
Päivi Kärkkäinen, Pe, 23/04/2010 - 00:00

Elokuva
Claire (Tina Fey) ja Phil (Steve Carell) Foster ovat keski-ikäinen aviopari, joiden suhteesta vuodet ja rutiinit ovat sammuttaneet sen kuumimman kipinän. Pariskunta yrittää kohentaa tilannetta treffi-illallisilla, joilla vietetään laatuaikaa kahden kesken. Kun Claire ja Phil päättävät poiketa Manhattanilla sijaitsevaan trendiravintolaan, heidät sekoitetaan toiseen pariskuntaan, jolla ei mitä ilmeisimmin ole puhtaita jauhoja pussissaan. Fosterit saavat peräänsä kaksi ihka aitoa gangsteria, jotka uhkaavat päästää pariskunnan päiviltä, jos nämä eivät tee juuri niin kuin sanotaan. Seuraa yhden yön kestävä eloonjäämiskamppailu ja vimmattu kujanjuoksu läpi öisen New Yorkin.

Kun komedian pääparina on Steve Carell (Konttorin jenkkiversio, 40v. ja neitsyt) ja Tina Fey (Saturday Night Live, 30 Rock), on luonnollista odottaa elokuvalta hauskoja hetkiä. Date Night on kuitenkin pettymys. Syy ei ole Carellin ja Feyn, vaan käsikirjoittaja Josh Klausnerin (Shrek kolmas), jonka teksti pitää kyllä sisällään näppäriä sutkauksia, mutta ei löydä tasapainoa toiminnallisen kaahauksen ja näyttelijävetoisen ihmissuhdekomedian välille. Elokuvan alkupuolella esitetään varsin osuvia huomioita pitkän parisuhteen lainalaisuuksista, mutta action-mäiske vie kaiken huomion siinä vaiheessa kun katastrofista toiseen kulkeva tapahtumaketju toden teolla käynnistyy. Käsikirjoitus on täynnä epäjohdonmukaisuuksia ja uskomattomia juonenkäänteitä, jotka hukuttavat alleen Carellin ja Feyn hyvin toimivan verbaalisen kaksinpelin.

Carell ja Fey näyttelevät loistavasti tapahtumista tyystin ymmällään olevaa pariskuntaa, jonka kangistuneen keskiluokkaiseen elämänpiiriin gangsterit, aseet ja takaa-ajot eivät normaalisti todellakaan kuulu. Pettämättömien pokerinaamojen ja erehtymättömän rytmitajun ohella Carellilla ja Feyllä on hallussaan höpsöttelyn taito, mikä tekee Date Nightista joiltain osin siedettävää katsottavaa. Jos parivaljakko olisi saanut myös käsikirjoittaa Date Nightin, siitä olisi tullut varmasti parempi. Nyt elokuva ei irrota paria hymähdystä enempää.

Käsikirjoittajan ohella Date Nightin pahin syntisäkki on ohjauksesta vastaava Shawn Levy, joka on jo aiemmin esitellyt osaamattomuuttaan Night at the Museum 1 & 2:n ja Vaaleanpunaisen pantterin kaltaisissa tusinakomedioissa. Mainstream-ohjaaja osaa kyllä pitää vauhdin yllä, mutta juonenkuljetuksessa ei ole tolkun häivääkään. Elokuva jää sarjaksi irrallisia sketsejä, jotka eivät nivoudu osaksi suurempaa kokonaisuutta. Katsojan mielenkiinnon ylläpitämiseksi mukaan on otettu iso liuta sivuhenkilöitä, joiden funktiot jäävät epäselviksi. Mark Wahlberg tosin tekee mainion roolin komearaamisena turva-asiantuntijana, joka ei Phil Fosterin harmiksi ja naiskatsojien iloksi suostu millään käyttämään paitaa.

Yhteenveto
Maanmainiot Tina Fey ja Steve Carell ovat pääosissa sekavassa komediassa, joka ei tee oikeutta heidän koomikontaidoilleen. Shawn Levyn selkärangaton ohjaus ja Josh Klausnerin kömpelö käsikirjoitus hukkaavat naurut jonnekin päättömän kohkaamisen keskelle.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016