Alkuperäinen nimi: 
The Descendants
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2011
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
115
Descendants, The
Jussi U. Pellonpää, Pe, 03/02/2012 - 00:00

Elokuva
Menestyneen Havaijilaisen lakimiehen Matt Kingin (George Clooney) vaimo Elizabeth (Patricia Hastie) loukkaantuu pahasti veneonnettomuudessa ja vaipuu koomaan. Tyttäriensä, sanavalmiin kymmenvuotiaan Scottien (Amara Miller) ja vanhempiaan vastaan kapinoivan Alexandran (Shailene Woodley), kanssa Matt joutuu uusien haasteiden eteen, kun lääkäri antaa Lizzien tulevaisuudesta epätoivoa lisäävän ennusteen. Matt ja tytöt, sekä Alexin vasitella mukaan vaatima tyhjäpäinen nuori mies Sid (Nick Krause), lähtevät kiertämään saaria tavoittaakseen sukulaiset ja ystävät kertoakseen näille Lizin elämän ylläpitävän töpselin irrottamisesta ja antaakseen heille mahdollisuuden sanoa hyvästit. Samaan aikaan Kingien säätiön johdossa olevan Mattin pitäisi sukulaistensa painostuksesta hyväksyä myös miljoonakauppa, jolla suunnattomat ja koskemattomat maa-alueet myytäisiin manner-amerikkalaiselle suuryritykselle. Surutyön lisäksi matka tarjoaa Mattille myös mahdollisuuden kostoon, sillä vaimonsa salasuhteesta vihiä saanut mies aikoo etsiä käsiinsä tämän rakastajan.

Seitsemän vuotta on kulunut ohjaaja/käsikirjoittaja Alexander Paynen edellisestä elokuvasta, Oscareita voittaneesta kaverikuvauksesta Sideways (2004), mutta odotus on kannattanut, sillä The Descendants on vähintään yhtä persoonallinen ja aito mestariteos. Paynen usein komedioiksi miellettävät elokuvat eivät ole kovinkaan hauskoja, vaan tragikoomiset tapahtumat herättävät enemmänkin myötätuntuista hymyilyä ja ymmärrystä niiden rikkinäisiä ja hellänhassuja henkilöhahmoja kohtaan. Alkuperäisen nimensä mukaisesti The Descendants tarkastelee jälkeläisiä, olivatpa he sitten nuoria tai vanhoja, kaikilla on menneisyytensä taakat ja rikkaudet kannettavinaan, samoin kuin voitot ja tappiot.

Paynen, Nat Faxonin ja Jim Rashin herkkävaistoinen ja asioiden aitoutta korostava käsikirjoitus perustuu Kaui Hart Hemmingsin romaaniin. Nuoren naisen vuonna 2007 julkaisema esikoisteos käsitteli universaaleja topikkeja surusta sovitukseen ja vieraantumisesta, tuttuja teemoja myös Paynen aiemmista elokuvista, joten oli luonnollista, että juuri hänen klataisensa elokuvantekijä aiheeseen tarttuikin. Tuttujen teemojensa parissa Payne onkin parhaimmllaan esitellessään iättömiä kysymyksiä perimästä, luokkayhteiskunnasta, identiteetistä ja ennen kaikkea omatunnosta. Kaui Hart Hemmings piipahtaa itsekin kameran edessä Mattin sihteerinä Noena.

Phedon Papamichaelin tunteikas ja lähikuviin luottava kuvaus maalaa Havaijin luonnonkauniit lokaatiot yhdeksi elokuvan hahmoista sortumatta kertaakaan matkailumainosten kliseisiin sommitelmiin. Normaalin scoren sijaan Payne on panostanut paikalliseen musiikkiin, joka tukeekin Havaijin ja sen saarten osuutta tarinan tärkeinä osasina.

George Clooney tekee uransa hienoimman roolityön kohtalon oikusta keskelle elämänsä myllerrystä joutuvana Mattina. Kaikki aistit ja sydän avoimena Clooney on vahvasti läsnä jokaisessa kohtauksessa antaen Mattille paitsi haavoittuvaa herkkyyttä, myös jämerää päättäväisyyttä kertomuksen kriittisimmillä hetkillä. Jenkkitelkassa kynsiään hionut kaksikymppinen Shailene Woodley antaa vakuuttavat näytöt kyvyistään kapinallisen Alexandran roolissa, ja nuoren neidon performanssissa onkin samankaltaista ylevyyttä ja antaumuksellisuutta kuin oli esimerkiksi Jennifer Lawrencen läpimurrossa elokuvassa Winter`s Bone (2011). Myös topakka Amara Miller tekee vakkuuttavan debyytinsä valkokankaille nuoren Scottien roolissa. Neljäs tärkeä tekijä kokonaisuudessa on pöllö pilviveikko Sid, jota Nick Krause raivostuttavan ihailtavasti tulkitsee.

Myös sivuosissa nähdään toinen toistaan herkullisempia roolisuorituksia: Robert Forster on Mattille katkera appiukko, Matthew Lillard kilpaileva grynderi ja Judy Greer tämän herkkä vaimo. Hienoja hetkiä tarjoilevat myös Mattin omalaatuiset serkut, Beau Bridgesin kehityksen nimeen julistava Hugh ja Michael Ontkeanin konservatiivinen Milo.

Yhteenveto
The Descendants voi hyvinkin olla Paynen paras elokuva ja jopa George Clooneyn uran tähän astisista saavutuksista hienoin hetki valkokankaalla, ja joka tapauksessa yksi se on yksi parhaista amerikkalaisista elokuvista koko 2000-luvulla.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016