Alkuperäinen nimi: 
The Dictator
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
123
Diktaattori
Jussi U. Pellonpää, Ke, 16/05/2012 - 00:00

Elokuva
Kun Pohjois-Afrikkalaisen Wadiyan itsevaltias, erittäin irrationaalinen kenraaliamiraali Aladeen (Sacha Baron Cohen), kieltäytyy päästämästä kansainvälisiä asetarkastajia maahansa, YK paiskaa hirmuhallitsijaa ultimaattumilla. Aladeen matkaa maansa johtajuudesta syrjäyttämänsä katkeran Tamir-setänsä (Ben Kingsley) kanssa New Yorkiin pitämään puheen YK:ssa, mutta vastarintaliikkeen salahanke heittääkin diktaattorin tunnistamattomana kadulle, ja siellä suoraan ympäristöaktiivin vegaani-feministin luomukauppiaan Zoeyn (Anna Faris) seuraan. Aladeenille tulee kiire palata valtaan, sillä häntä tuuraavan kaksoisolennon olisi tarkoitus allekirjoittaa demokratian Wadiyaan tuova perustuslaki jo viiden päivän kuluttua.

Miehet Ali G:n, Boratin ja Brünon takana, näyttelijä/käsikirjoittaja Sacha Baron Cohen ja ohjaaja Larry Charles, jatkavat valitsemallaan tiellä elokuvallaan Diktaattori mäiskiessään surutta turpaan maailmassamme koko ajan vallassa olevia yksinvaltiaita ja hallituksia. Cohenin resepti on sama kuin aiemmissakin menestykomedioissaan, vitsit väännetään ronskisti hyvän maun tuolle puolen ja soppaan sekoitetaan rivon roiseja gageja ja yököttävän yksityiskohtaisia irtiottoja. Pahasuinen parodia ja ilkeästi irvistelevä ironia lyövät kuitenkin kättä sulassa sovussa ja meininki pidetään kaikista mauttomuuksistaan huolimatta harvinaisen sympaattisena, vaikka iso liuta katsojista tuleekin taatusti loukatuksi.

Parhaimmillaan kaikkia osapuolia arabeista juutalaisiin ja valkoisista mustiin armotta kurmoottava komedia on mäiskiessään surutta tyrannimaista vallanhimoa, oli se sitten psykoottisen kansanjohtajan idolisoimista tai demokratian kaapuun peiteltyjen suurvaltojen ahneita hankkeita riistää planeettaamme. Nimikaimansa, Chaplinin rauhanmanifestin Diktaattorin (1940) tapaan myös Diktaattori vuosimallia 2012 huipentuu suuren puheeseen tärkeistä asioista, tosin Sacha Baron Cohenin sysimustan huumorifiltterin läpi suodatettuna.

Kameleonttimainen Baron Cohen on elementissään pikkutarkkaa aksentinhallintaa myöten ja monitaitoinen koomikko rakentaa Aladeenistaan äärimmäisen epäkorrektin ja halveksittavan henkilön, jota ei kuitenkaan voi olla sympatiseeraamatta. Samaan tapaan kuin Ali G;lla, Boratilla ja Brünollakin, myös Aladeenin tempausten ja massateloitusten takana on vain tarve tulla rakastetuksi. Anna Faris on napakkana Zoeyna nainen paikallaan ja Ben Kingsley hauskasti anti-Gandhi roolissaan ahneena Tamirina. Jason Mantzoukas on kuin arabimaailman oma Viggo Mortensen jenkkeihin loikanneena Nadalina, John C. Reillyn vilahtaessa kuvissa turvaexperttinä.
Megan Fox piipahtaa omana itsenään kohtauksessa, joka napakasti määrittää supertähtien osallistumishalun Baron Cohenin hulluimpiinkin ideoihin.

Yhteenveto
Hyvätuulinen ja useammin kuin kerran napakymppiin osuva komedia tarjoaa monet napakat naurut, vaikkei kuolemattomuutta saavutakaan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016