Alkuperäinen nimi: 
Diplomatie
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
84
Diplomatia
Jussi U. Pellonpää, Ke, 20/08/2014 - 00:00

Elokuva
Toisen Maailmansodan lopulla, elokuun 24. päivänä vuonna 1944, Pariisin kuvernöörinä toimiva saksalainen kenraali Dietrich von Cholitz (Nils Arestrup) ja ruotsalainen konsuli Raoul Nordling (André Dussollier) käyvät keskustelun, joka ratkaisee Valon kaupungin kohtalon. Hitlerin määräyksestä Pariisi, sen sillat ja kuuluisimmat maamerkit aina Mont Martresta Eiffel-torniin on panostettu räjähteillä, jotka odottavat laukaisuaan ennen kuin jo kaupungin rajalle päässeet liittoutuneiden joukot murtautuvat sisään. Saksa on jo hävinnyt sodan, mutta kuinka pitkälle järjettömän johtajan, Adolf Hitlerin, viimeisiä määräyksiä sen uskolliset sotilaat ovat valmiita noudattamaan?

Pitkän linjan veteraaniohjaajan Volker Schlöndorffin Diplomatia on vaikuttava ja ajatuksiltaan äärimmäisen tärkeä historiantunti tapahtumista, jotka vaikuttavat nykypäivänäkin. Cyril Gélyn teatterikappaleeseen pohjaava kahden loistavan näyttelijän tahtojen taistelu toimii kuin intensiivisin jännäri, vaikka tapahtumien todellinen kulku onkin hyvin kaikkien tiedossa. Harvoin on yhtä painavia argumentteja sanottu valkokankaalla, Diplomatian puntaroidessa niin moraalia kuin omatuntoa, vastuuta ja uhrausta, tavalla, jonka pohjimmaisen pointin jakoi myös Steven Spielbergin elokuva Schindlerin lista (1993). Jos on valta tappaa ja tuhota, on myös valta säilyttää ja antaa elää.

Nils Arestrupin ja André Dussollierin roolityöt ovat Diplomatian kantava voima. Karismaattiset näyttelijäveteraanit antavat rooleissa kaikkensa ja tuovat henkilönsä lihaksi niin vahvasti, että monesti unohtaa katselevansa näyteltyä elokuvaa. Pienissä, mutta tapahtumien taustalla tärkeissä rooleissa nähdään kahden mestarin lisäksi myös Robert Stralober von Cholitzin luottoluutnantti Bressendorfina ja Stefan Wilkening korpraali Mayerina. Jean-Marc Roulot on kaupungin arkkitehtuurin tunteva insinööri Jacques Lavin ja Charlie Nelson tapahtumapaikkana toimivan hotellin concierge.

Yhteenveto
Ajatuksekas ja tärkeä elokuva, jonka sanoma diplomatian keinoista ja keskusteluyhteyden säilyttämisestä vastapuolten välillä on nyt tärkeämpää kuin koskaan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016