Alkuperäinen nimi: 
Divergent
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
139
Divergent: Outolintu
Jussi U. Pellonpää, Ke, 09/04/2014 - 00:00

Elokuva
Eletään dystopisessa Chicagossa. Vuosisataa aiemmin, suuren sodan jälkeen, kansakunnan perustajat loivat järjestelmän, jonka pitäisi taata rauha. Ominaisuuksiensa ja persoonallisuutensa perusteella ihmiset on jaettu viiteen eri kategoriaan, Vaatimattomiin, Uskaliaisiin, Rehteihin, Teräviin ja Sopuisiin, mutta tarkkaan määriteltyjen rajojen ulkopuolelle joutuminen tietää kolkkoa kohtaloa. 16-vuotias Tris (Shailene Woodley) määritetään Divergentiksi, itsenäiseen ajatteluun kykeneväksi outolinnuksi, jotka uhkaavat ja uhmaavat totalitääristä valtarakennetta, sillä näennäisesti rauhaisan yhteiskunnan sisuksissa kiehuu kapina ja salaliitot.

Nuorille katsojille suunnatussa toimintafantasioiden täsmäaallossa valkokankaille purjehtii Neil Burgerin ohjaama Divergent - Outolintu, joka perustuu Veronica Rothin kynäilemän menestystrilogian ensimmäiseen osaan. Vampyyrisaaga Twilightin tapaan teinien viikkorahoja vaanitaan saippuaoopperamaisella esityksellä, jota höystellään höpönlöpöfilosofialla, kevyemmän päädyn toimintajaksoilla ja luokkaeroista piittaamattomalla romanssilla. Nälkäpelit tulevat mieleen taas kahtia jakautuneesta yhteiskunnasta, jonka kaataminen vaatii aseisiin tarttumista.

Näiden kummankin hittituotteen perässä Divergent yrittää kovasti olla omaperäinen, mutta pääsee itse asiaan vasta viimeisellä puolituntisellaan, tuhlattuaan kaksi kolmannesta ajastaan tyystin turhaan hölynpölymytologiansa luomiseen ja yleisön kosiskeluun. Tarinassa olisi ollut mahdollisuudet vaikka kuinka omaperäiseen maailmankuvan luomiseen, mutta Burger keskittyy aivan liian pitkään ja hartaasti pelkkään julkisivuun ja ulkokuoreen.

Alexander Paynen hienosta The Descendants -elokuvasta suuren maailman tietoisuuteen ponnistanut Shailene Woodley jää särmättömäksi sankarittareksi, mutta syy ei ole kovasti yrittävän tytön, vaan yksinkertaisen typerän käsikirjoituksen. Kivasti erilaisesta kronologiastaan huolimatta, tai ehkä juuri siksi, vain yhteen kauteen jääneen tv-sarjan Kultapoika (The Golden Boy, 2013) pääosasta tuttu Theo James on Neljä, Trisin vierellä kapinaliikkeen kasvoiksi kasvava salskea soturi. Elokuvan nimekkäimmät veteraanit, Kate Winslett kierona puoluepamppuna Jeaninena ja Ashley Judd Trisin menneisyytensä salaavana äitinä, saavat harmittavan vähän valkokangasaikaa. Tosin tekemistäkään ei daameilla mahdottoman paljoa ole.

Yhteenveto
Divergent - Outolinnun menestys näyttää, saako trilogian kaksi jatko-osaa, Insurgent ja Allegiant, suunnitellusti ensi-iltansa vuosina 2015 ja 2016. Jos näillä eväillä jatketaan, homman voisi kyllä jättää sikseen.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016