Alkuperäinen nimi: 
Edge of Tomorrow
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
114
Edge of Tomorrow
Jussi U. Pellonpää, Ke, 28/05/2014 - 00:00

Elokuva
Lähitulevaisuudessa hyökkäys ulkoavaruudesta on kääntymässä planeetta Maan tappioksi. Lähinnä pr-töissä toimiva ja taistelukokemukseltaan noviisi everstiluutnanti William Cage (Tom Cruise) lähetetään rintamalle Eurooppaan, missä tämä saa surmansa heti massiivisen maihinnousun alettua. Mutta Cage herää henkiin hyökkäystä edeltävän aamuna, vain kuollakseen uudelleen ja heräten henkiin jälleen samassa pisteessä. Kun sama toistuu lukemattomia kertoja, Cage oppii Matkijoiksi kutsutuista vihollisista ja kykenee käyttämään tietojaan edetessään rintamalla. Avukseen aikaluuppiin Cage saa erikoisjoukkojen sankarisotilaan Rita Vratanskin (Emily Blunt).

Doug Limanin Edge of Tomorrow on kovapintainen toimintafantasia, scifi-actionilla räjähtäväksi höystetty Päiväni murmelina (1993), jossa niin ikään päähenkilö joutui elämään saman päivän aina uudelleen, kunnes oppii miten katkaista mystinen aikajana. Liman tykittää kankaalle loputtomana virtana äärikineettistä toimintaa huipputehostein, vaikkei mitään järisyttävän uutta teknisesti esitäkään. Vihamieliset alienit muistuttavat Paul Verhoevenin huikean scifi-satiirin Starship Troopersin (1997) hyönteishirviöitä eikä Gagen robottipukukaan ole Iron Manien jälkeen ollut enää se uusin keksintö. Mutta lainoista viis, kokonaisuus iskee kuin voimalaitos, jonka juurena on koukukas käsikirjoitus ja hallitusti mukaan uutettua kalmaisaa huumoriakin.

Edge of Tomorrow`n rakenne on kuin äärikinemaattinen videopeli, jossa pelaaja palaa kuolemansa jälkeen aina savetettuun pisteeseen ja yrittää hyödyntää aiemmin kokemaansa läpäistäkseen seuraavan vastuksen. Taso tasolta vihollinen tietenkin vahvistuu, samalla kun pelaajan on hankittava itselleen monia hyödyllisiä taitoja ja aseita. Konsolimaailman rinnakkaisuus ei kuitenkaan häiritsevä turbovauhdilla etenevän ja muutamilta käänteiltään kekseliäästi aivokuorta kiehuttavan vauhtirainan toimivuutta vaan päinvastoin. Edge of Tomorrow perustuu Hiroshi Sakurazakan All You Need Is Kill -novelliin ja sen ovat käsikirjoittaneet Christopher McQuarrie sekä Butterworthin veljekset Jez ja John-Henry.

Tom Cruise istuu rooliinsa erinomaisen hyvin, omahyväisestä mainosmiehestä taistelijaksi kasvavana Cagena, Emily Bluntin antaessa hyvää tulitukea karskina soturina. Sivurooleissa nähdään Brendan Gleeson Yhdistyneiden puolustusvoimien kenraali Brighamina sekä Bill Paxton vääpeli Farellina.

Yhteenveto
Tänä kookkaiden kuvien kuukautena (Godzilla, X-Men: Days of Future Past), Edge of Tomorrow kiilaa kärkeen. Mielikuvituksellinen ajatusleikki yhdistettynä korkeaoktaaniseen toimintaan nostavat riman korkealle muiden megastusten tulla perässä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016