Alkuperäinen nimi: 
Ella ja Aleksi - Yllätyssynttärit
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2011
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Tuottaja: 
Kesto: 
50
Ella ja Aleksi - Yllätyssynttärit
Jussi U. Pellonpää, Pe, 16/09/2011 - 00:00

Elokuva
Ella (Malla Malmivaara) ja Aleksi (Antti Luusuaniemi) ovat sisarukset. Siinä missä pikkusisko Ella on on vielä monista asioista ymmällään mutta aina valmis seikkailuun, isoveikka Aleksi tietää jo paljon maailman asioista ja opastaa pikkusiskoaan kaksikon huimissa seikkailuissa. Ella ja Aleksin paras ystävä on tarkastaja Lerppu Koiranen (Jarkko Tamminen), jonka syntymäpäiväkutsut lapset ovat luvanneet järjestää, mutta mutkia tulee matkaan kun kutsut unohtuvat lähettää eikä musiikkiakaan kekkereihin ole löytyä. Reissu kohti pippaloita onkin täynnä sattumuksia ja toinen toistaan jänskämpiä vastaantulijoita: MC Koppakuoriainen (Paleface) tarvitsee apua soittimensa kanssa, pieni lokinpoikanen Lenni (Jarkko Tamminen) apua lentoon lähdössä, inspiraationsa kadottanut taiteilija Ripu Rapu (Marek Urbanski) muotisuunnittelussa ja taivaankannelta kotipihalle tipahtanut Pohjantähti pääsyn takaisin paikalleen.

Juuso Syrjän ohjaama perheen pienimmille suunnattu animaatio sai lähtölaukauksen levylautaselta, kun Teleks -yhtyeen Markku Koskisen ja Egotripin Sampo Haapaniemen vuonna 2004 luonnosuojelukokoelmalle tehty laulu Lenni Lokinpoikanen osoittautui hitiksi ja sai nopeassa tahdissa jatkoa aina neljän kokonaisen ja hyvin myyneen albumin verran. Takaumina etenevän käsikirjoituksen laulujen tarinoita yhteen nitomaan on rustannut Katri Manninen, ja vaikka kehyskertomus tuntuukin paikoin turhalta, kokonaisuus saadaan nätisti kivaan pakettiin.

Animaatio on yksinkertaista, pastellinsävyistä ja karkeaa, mutta hahmot lasten maailmaan mainiosti sopivan surrealistisia. Hyvä idea on ollut myös laulujen tekstittäminen valkokankaalle ja kehottaa pieniä katsojia ottamaan osaa seikkailuun mukana hoilaten ja vaikka tanssiaskeleita tapaillen. Tosin karaokemaisesti esitetyt ja toistoon luottavat pikku biisit vaativat lukutaitoa, jota ei välttämättä vielä siltä etsityimmältä kohderyhmältä löydy. Myös leikkisän lastenleffan kesto, 50 minuuttia, on mitä passelein piltimpää katsojakuntaa ajatellen.

Ääninäyttelijät ovat tuttuja monista eri yhteyksistä ja jokainen onnistuu hahmonsa luomisessa mukavasti.
Malla Malmivaaran Ellassa ja Antti Luusuaniemen Aleksissa on lapsekkuutta riittämiin, mutta kaksikon puheääni poikkeaa paikoin liikaakin originaalien Ellan ja Aleksin lauluesityksistä. Imitaattori Jarkko Tammisen Lenni ja Lerppu saavat osuvan käsittelyn ammattimaisen taitavana tulkintana ja räppäri Paleface heittää läppää stadin slangilla MC Koppakuoriaisena.

Mukana menossa ovat myös Olavi Uusivirta (Professori Myyränen), karjalanmurteella haasteleva Laura Malmivaara (Hely Huuhkaja ja lokkiäiti) sekä Marek Urbanskin ranska-aksentilla ärriä murtava Ripu Rapu, jonka hahmon taustalle on piilotettu aikuistakin katsojaa hymyilyttäviä kaksoismerkityksiä.

Yhteenveto

Ellan ja Aleksin seurassa kohtaa moni taitava tekijä hyvässä symbioosissa. Vauhdikas, hassu ja vihreitä arvoja opettava seikkailu esitetään ilman saarnaavuuden painolastia, täysin lasten ehdoilla ja lopputulosta voikin pitää varsin onnistuneena.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016