Everest
Jussi U. Pellonpää, Pe, 25/09/2015 - 00:00

ElokuvaSiitä lähtien kun Sir Edmund Hillary ja tämän sherba, Tenzing Norgay, nousivat maailman korkeimman vuoren, Mount Everestin, huipulle 29.5.1953, on sama haaste vetänyt Nepaliin tuhansia vuorikiipeilystä innostuneita. Samalla Maailman katolle kapuamisesta on tullut hyvä bisnes, ja vuoren perusleirit täyttyvätkin kevään korvilla nopeasti kymmenien eri kansallisuuksien edustajista. Vuonna 1996 kiipeilyyn vakavasti suhtautuvan uusiseelantilaisen Rob Hallin (Jason Clarke) Adventure Consultants ja amerikkalaisen rämäpään Scott Fischerin (Jake Gyllenhaal) johtaman Mountain Madnessin retkikunnat aloittavat kiipeämisen samaan aikaan, mutta uhkaavat säätiedotukset saavat miehet yhdistämään voimansa. Keli muuttuu kuitenkin niin nopeasti huonosta katastrofaaliseen, että pian huipun tuntumassa on useita ihmisiä vailla mahdollisuutta saada apua alhaalta, kun luonnonvoimat näyttävät todellisen mahtinsa.

Islantilaisen näyttelijä/tuottaja/ohjaajan Baltasar Kormákurin (101 Reykjavik (2000), Meri (2002), Salakuljettaja (2012), Syvyys (2012), 2 Guns (2013) Everest on muotovalio survivaali, teknisesti näyttävä seikkailu ja henkilöhahmoiltaan realistisen uskottava kuvaus ihmisistä, joiden intohimona oli ja on yhä, ylittää itsensä äärimmäisissä olosuhteissa. William Nicholsonin (mm. Gladiaattori (2000), Les Misérables (2012), Murtumaton (2014)) ja Simon Beaufoyn (mm. Housut pois! (1997), Slummien Miljonääri (2008), 127 Tuntia (2010), Nälkäpeli: Vihan liekit (2013)) käsikirjoitus pohjaa 20 vuoden takaisiin, traagisiin tapahtumiin Mount Everestin fataalimpana vuotena, 1996, jonka kiipeilykaudella kuoli 12 ihmistä. Tarina ei syyttele eikä moralisoi, vaan näyttää ryhmän ihmisiä keskellä odottamatonta,  Akkuraatin rekonstruktion pohjana on käytetty retkikuntien mukana olleiden Jon Krakauerin Into Thin Air ja Beck Weathersin Left for Dead: My Journey Home from Everest -kirjoja sekä Lou Kasischken teosta After the Wind.

Everest on ilman muuta parhaimman näköinen vuorikiipeilyelokuva ikinä, aidoilla paikoilla Nepalissa, Italian Alpeilla, Islannissa sekä studio-olosuhteissa luotu illuusio on uskomattoman aidon oloinen. Kormákurin visiointi ja erittäin hyvällä maulla käytetty 3D nykäisevät katsojan mukaan korkeuksiin, synnyttäen korkeanpaikankammoa jopa sitä potemattomissa. Salvatore Totinon luomien henkeäsalpaavien komeiden kuvien ohella Kormákurin survivaali herättää huomion uskomattomalla miehityksellään. Kokoon on saatu huikea sakki supertähtiä ja taitavia niminaamoja.

Vaikka keskiöön nousevatkin Clarken Hall ja Gyllenhaalin Fischer, kaikki puhaltavat yhteen hiileen, eikä yksikään egoista nouse toisen edelle. Josh Brolin on varakas tohtori Beck Weathers ja Robin Wright tämän vaimo Peach, John Hawkes viimeistä kertaa huipulle yrittävä Doug Hansen ja Sam Worthington kiipeilyammattilainen Guy Cotter. Michael Kelly on journalisti Jon Krakauer, Emily Watson perusleirin koordinaattori Helen Wilton ja Keira Knightley Hallin vaimo Jan, sekä Ingvar Eggert Sigurðsson venäläinen kiipeilyammattilainen Anatoli Boukreev.

Yhteenveto
Riipaiseva draama, traaginen selviytymisseikkailu ja äärimmilleen kiristynyt trilleri, kaikkea tätä samassa komeasti käärityssä paketissa tarjoaa Everest, suvereeni survivaali.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016