Alkuperäinen nimi: 
The Experiment
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2010
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
96
Experiment, The (Blu-ray)
J. Pikkarainen, La, 29/01/2011 - 00:00

Elokuva
Paul Scheuringin käsikirjoittama ja ohjaama The Experiment perustuu saksalaiseen Das Experiment -elokuvaan (2001). Oliver Hirschbiegelin mainio trilleri pohjautuu puolestaan Mario Giordanon romaaniin Black Box, joka on taas saanut innoituksensa vuonna 1971 tehdystä psykologisesta kokeesta Stanfordissa. Yliopistossa toteutetussa testissä oli tarkoitus tutkia kahden viikon ajan tavallisten ihmisten reagointia valtasuhteisiin. Vapaaehtoisista koostunut koeryhmä jaettiin kahteen osaan, vartijoihin ja vankeihin, ja tarkoituksena oli simuloida vankilaympäristöä. Vartijoille annettiin vapaat kädet ylläpitää järjestystä ja kuria sekä pitää huoli siitä, että vankien kunnioitus heitä kohtaan säilyy. Väkivallan käyttö kuitenkin kiellettiin. Tästä huolimatta koe jouduttiin keskeyttämään jo kuuden päivän kuluttua homman riistäytyessä käsistä.

Hollywoodin remake-koneisto on jälleen vauhdissa, vaikkakin kymmenen vuoden viiveellä. Hiipivätunnelmaisen saksalaisversion länsimaalaistettu versio on miehitetty nimekkäillä näyttelijöillä (Adrien Brody ja Forest Whitaker etunenässä), joskin suoraan videolevitykseen päätynyt kohtalo kielii paljon. Vikaan mennään monin osin, mutta kaikkein räikeimmin unohdettaessa psykologinen osuus kokonaan. Aitojen hahmojen sijaan jokainen on karrikoitu siivu erilaisista ihmistyypeistä, joiden käytösmalli on ennakoitavissa tai pahimmassa tapauksessa täysin käsikirjoituksen sanelema. Jälkimmäisessä tapauksessa on menty helpoimman kautta ja laitettu ääripään stereotypia tekemään täysin vastakkaisia tekoja. Kunnollisen tutkielman sijaan The Experiment keskittyy pelkkään shokeeraamiseen ilman todellisia keinoja järkyttää.

Saksalaisjuuret näkyvät myös muutamissa kerronnallisissa elementeissä, jotka Scheuring on päättänyt jostain syystä säilyttää, vaikka jättääkin nämä hyödyntämättä. Rytmitystä pahasti rikkova tyttöystävä (Maggie Grace) on jätetty kuvioihin ilman minkäänlaista sitovaa yhteyttä vankilakokeeseen. Samoin Brodyn näyttelemän päähenkilön klaustrofobia jää tyystin vaille käyttöä. Käsikirjoituksesta löytyviä lapsuksia löytyy reilusti enemmänkin, eikä näiden viime minuuteille säästelty löyhä selitys auta paikkaamaan kokemusta. Juonen kannalta tapahtumat on nostettu merkittävään asemaan, mikä ei helpota päättömyyksien sulattelua.

Vahvat karaktääritulkit Brody ja Whitaker antavat vastakkaisille puolille ajautuville hahmoillensa ansaittua paremmat suoritukset. Brodyn väkivallasta kieltäytyvä Travis ajautuu vankijoukon johtohahmoksi ja pääkärsijäksi. Näyttelijän roolisuorituksen parempaan puoliskoon lukeutuu murretun hahmonsa näkyvä tuska, joka tosin katoaa lähes yhtä nopeasti kuin saapuikin. Ei kuitenkaan läheskään niin pikaisesti kuin Barrisin (Whitaker) muuntautuminen kristinuskoisesta lällystä seksuaalista mielihyvää saavaksi sadistiksi, joka saa kaiken lisäksi koko vartijapossen vankkumattoman ihailun osakseen. Täysin ala-arvoisesti kirjoitetusta hahmosta huolimatta Whitaker ottaa roolinsa totaalisesti haltuunsa. Mielenlaadultaan aina hivenen vinksahtaneita karaktäärejä mielellään tutkinut näyttelijä tuo Barrisiin käsin kosketeltavan painostavuuden, jonka spontaania räjähdystä odottaa piinaavia sekunteja laskien.

Tekniikka
2.35:1-kuva on perushyvää jälkeä. Pääsääntöisesti väreistä riisuttuun vankilakompleksiin sijoittuva elokuva ei liioin väreillä juhli, mutta toistaa tummansinertävät sävyt erinomaisesti. Tarkkuus yltää samoihin mittoihin, eikä detaljien erottelu heikkene huonommin valaistuissa kohtauksissakaan.

DTS-HD MA 5.1 -raita on laadukas. Enemmän hienovaraisempiin taustaääniin kuin suoraan toimintaan keskittyvä äänimaailma toistaa ylä- ja alapään tarkasti. Kanavaerottelu on niin ikään onnistunut. Matalat taajuudet tukevat toimintaa maltillisesti.

Lisämateriaali
Julkaisu ei sisällä lainkaan lisämateriaalia.

Yhteenveto
The Experiment on köyhän miehen kopio laadukkaasta saksalaisversiosta. Psykologisen tutkielman sijaan tehottomaan shokeeraamiseen keskittyvä kerronta tarttuu halpoihin ratkaisuihin. Pääosanesittäjät Adrien Brody ja Forest Whitaker antavat ponnettomalle käsikirjoitukselle ekstrapotkua.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Lisätietoa: 
Kiitokset Atlantic Filmille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
DTS-HD MA 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016