Alkuperäinen nimi: 
Jing wu men
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
1982
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Kesto: 
106
Fist of Fury
Vesa Jalkanen, Ti, 24/08/2004 - 00:00

Elokuva:


Monien fanien mielestä, varsinkin Hongkongissa, Fist of Fury on Bruce Leen paras elokuva. Mainitaanpa se monesti jopa yhtenä kaikkein aikojen parhaana martial arts -elokuvana, rinnallaan ehkä Jet Li'n tulkinta samasta aiheesta: Fist of Legend ja Jackie Chanin Drunken Master 2. Listalle voitaisiin ehkä lisätä myös Once Upon a Time in China ja Legend of a Fighter. Kieltämättä Fist of Fury on mainio, tässä kiinalaisen kungfu koulun ja sitä terrorisoivan japanilaisen vastaavan ryhmän yhteenotosta kertovassa elokuvassa on hyvä tarina, jossa yhdistyvät kosto, romanssi, rasismi, kuten myös viittaukset historiallisiin tositapahtumiin ja selkkauksiin kiinalaisten ja japanilaisten välillä. Bruce Leen hahmo voidaan nähdä isänmaallisena patrioottina ja kansallissankarina. Kun näyttelijäsuoritukset kuten myös taistelujaksot - joiden todellinen suunnittelija oli Bruce Lee, huolimatta siitä mitä krediittilistaukset sanovat - ovat mainioita, ei ole ihme, että Fist of Fury vihdoin toi Bruce Leelle hänen jo pitkään haaveilemansa menestyksen. Tosin pelkästään moderneihin hittielokuviin tottunut urbaani ja kaiken nähnyt kyyninen katselija saattaa nähdä Bruce Leen -elokuvissa jopa hieman naiivia paatoksellisuuttakin, mutta onpa aika vaikea kuvitella millainen olisi Bruce Lee elokuva ilman miehen voimakasta läsnäoloa ja tunteenomaista suhtautumista asioihin. Bruce Lee suhtautui vakavasti tekemisiinsä ja se myös näkyy.

 

Katseltavana on Hong Kong Legendsin Englannissa alkuvuodesta 2001 julkaisema levy. Vertailukohtana toimivat Yhdysvalloista Foxin osana Bruce Lee: Master Collection pakettia (1999) julkaistu R1 koodattu levy, sekä koodivapaa GoodFellas levy vuodelta 1997. Molemmat amerikkalaiset versiot sisältävät ainoastaan monoäänet englanniksi dubattuna. Ja Atlantin takanahan Bruce Leen elokuvien nimien kanssa on harjoitettu mielenkiintoista vaihtoleikkiä. Koska Big Boss julkaistiin siellä nimellä Fists of Fury, sekaannuksen välttämiseksi Fist of Fury täytyi myös nimetä uudelleen, ja tunnetaankin rapakon takana nimellä The Chinese Connection.

 

Elokuva sijoittuu japanilaisten miehittämään Shanghaihin 1930-luvulla. Japanilaiset pyrkivät olemaan maailman valloittajia ja herroja vieraalla maalla. Bruce Leen opettaja ja koulun ylin mestari saa surmansa oudoissa olosuhteissa ja ilmeisimmin kilpailevan japanilaisen martial arts -koulun väki on vastuussa tapahtuneesta. Bruce Lee saapuu mestarinsa hautajaisiin samalla vannoen pistävänsä tapahtuneesta vastuussa olevat katumaan tekosiaan. Japanilaisten ja kiinalaisten välille on kehittynyt valtaisa katkeruuden, rasismin ja suoranaisen vihankin kuin myös halveksunnan kuilu. Yhtenä konkreettisena esimerkkinä tästä on erään puiston portilla oleva kyltti, jossa kielletään koirien ja kiinalaisten pääsy alueelle. Paitsi koirien kohdalla voidaan tehdä poikkeus. Tosin myös Bruce Lee luvataan päästää alueelle, jos hän suostuu konttaamaan nelinkontin kuin koirat. Japanilaisten kuvaaminen todella pahoina rikollisina ei ole mikään uusi ilmiö, vaan se on ollut pitkäaikainen traditio kiinalaisessa tarinan kerronnassa.

 

Bruce Lee palaa kotikonnuilleen huomatakseen, että hänen mestarinsa ja martial arts -opettajansa on saanut surmansa epäilyttävissä olosuhteissa. Tapahtumien takana näyttäisi mitä ilmeisimmin olevan kilpailevan japanilaisen martial arts -lajin Bushido koulun väki, joka pyrkii kaikin keinoin sulkemaan kiinalaiset taistelulajien opetuslaitokset. Siispä Bruce Leen hahmo alkaa hautoa kostoa ja ennen hyperkineettistä lopullista taistelua nähdään jo pitkin matkaa taidokkaita taistelukohtauksia. Tänä päivänä tarina ei sinänsä ole kenties kaikkein alkuperäisin, siitä pitävät lukemattomat jäljittelijät huolen. Silti omassa lajissaan osittain todellisiin tapahtumiin ja henkilöhahmoihin perustuva tarina pitää otteessaan varsin hyvin. Varsinkin Bruce Leen hahmo on adoptoinut todellisuuden henkilön ominaisuuksia. Elokuvassa nähtävä kyltti perustuu myös historiallisiin faktoihin, 'sick man of asia' oli '30-luvulla japanilaisten käyttämä solvaava nimitys kiinalaisista. Fist of Fury yhdistää historiallisiin taustoihin kiinalaista kulttuuria (esim. alun hautajaiskohtaus kuten myös jotkut teatraaliset taistelukohtauksetkin ammentavat näistä perinteistä) yhdistettynä Bruce Leen hyvin elokuvamaiseen tapaan ilmentää asioita ja ohjata taistelukohtaukset. Bruce suunnitteli koreografiat kaikkiin taistelukohtauksiin, joissa hän itse on mukana. Muissa taas varsinaisella toiminnan ohjaajalla (Han Ying Chieh) oli vapaat kädet. Vaikkakin Bruce Lee tekikin hyvin suuren osan toiminnan koreografioista tyypilliseen hongkongilaiseen tapaan Han Ying Chieh, sai nimensä krediittilistoille toiminnan ohjaajana.

 

Mukana on myös tuolloin vielä melko tuntematon Jackie Chan joka tekee useita pieniä esiintymisiä valkokankaalla, mutta varsinaisesti hän on vain sijaisnäyttelijänä ja lopun taistelussa jossa hän tuuraa japanilaista pomoa, kun tämä potkaistaan seinän läpi. Stuntti jolla nuori Jackie sai osakseen ansaitsemaansa huomiota ja mm. Bruce Leen kunnioituksen. Muutamaa vuotta myöhemmin Bruce Leen menehdyttyä pari ensimmäistä Bruce elokuvaa ohjannut Lo Wei yritti etsiä uutta tähteä korvaamaan edesmenneen mestarin. Tällöin Jackie Chan kuului Lo Wein työntekijöihin. Niinpä Jackie pyrittiin laittamaan Brucen suuriin saappaisiin ja Lo Wein ohjauksessa tehtiin mm. uusintaversio New Fist of Fury (1976) Jackie Chan pääosan esittäjänä. Itse asiassa kyseessä oli jatko-osa, jossa Jackie esitti Bruce Leen hahmon veljeä, joka olosuhteiden pakosta joutui aloittamaan martial arts -opinnot, ja ennen pitkää kehittyy varsinaiseksi mestariksi japanilaisten ilkiöiden kaltoin kohtelun alaisena. Mutta kuten jo tiedämme, Jackie Chan ei voinut korvata Bruce Leetä, eihän kukaan ei siihen pysty. Jackien varsinaiset luonteenomaiset kyvyt olivat aivan muualla, akrobaattisen komediallisen kungfun parissa. Muiden Bruce Leen elokuvien tavoin myös Fist of Fury sai enemmältikin jäljitelmiä, jatko-osia ja uudelleen filmatisointeja. Epäilemättä yksi onnistuneimpia niistä on Jet Lin tähdittämä Fist of Legend.

 

Bruce Lee elokuvien tavoin myös Fist of Fury on tähän saakka ollut vaikeuksissa Englannin sensuurin kanssa. BBFC ei ole koskaan pitänyt martial arts -lajeihin liittyvistä aseista ja näiden aseiden näyttäminen, puhumattakaan niiden käytön demonstroinnista. Tämän kaltainen aktiviteetti ja kaikenlaisten todellisessa elämässä kiellettyjen aseiden näyttäminen elokuvassa on ollut tähän saakka kiellettyä. Nyt sensuurisäädösten höllennyttyä Fist of Fury on vihdoin voitu julkaista Englannissakin leikkaamattomana kaikkine nunchuku kohtauksineen. Näitä tässä todella riittääkin ja voipa niitä sanoa kaikkein hurjimmiksi, mitä kyseisellä aseella on valkokankaalla nähty. Eipä tule mieleen toista elokuvaa, jossa mies käyttäisi kahta nunchukua samanaikaisesti varsinkaan yhtä intensiivisesti. Eipä Englanti ole ainoa alue, missä Fist of Fury on joutunut kamppailemaan sensuurin kanssa. Suomessakin on tarjolla ollut vanhan sensuurilain aikaan pilalle leikattu video, kuuleman mukaan siitä puuttui jopa kuusi ja puoli minuuttia. Tämän kaltainen tekee melkeinpä mistä tahansa elokuvasta katselukelvottoman ja Bruce Leen huolella suunnittelemien ja taitavasti toteutettujen taistelujaksojen poistaminen lähentelee jo pyhäinhäväistystä. Tosin Bruce Leen elokuvia on sittemmin julkaistu DVD-versioina sensuurilain muututtua vuoden 2001 alusta. Valitettavasti julkaistut versiot olivat englanniksi dubattuja eivätkä täten seisältäneet alkuperäisiä kiinankielisiä ääniraitoja.

 

Kaiken kaikkiaan Fist of Fury on mainio martial arts -elokuva ja Bruce Leen läsnäolo ja kiistaton karisma korottaa sen ehdottomasti kirkkaimpien alansa klassikoiden kärkikastiin. Ja kun toimintajaksot ovat erittäin iskeviä ja toimivia, ei ole ihme, että viimeistään tämän elokuvan myötä Bruce Lee alettiin huomata jo, ei pelkästään Aasian kiinankielisillä alueilla, mutta myös länsimaissakin aina Yhdysvaltoja myöten. Voidaan vain kysyä, koskaan saamatta vastausta, mihin Bruce Lee olisi pystynytkään, mikäli hän olisi saanut työskennellä ja kehittyä elokuvien ja martial arts -taitojensa parissa pidempään.

 






Kuva:


Big Boss levyn myötä Hong Kong Legends osoitti kuinka hyvältä Bruce Lee elokuva voi kotioloissa näyttää. Ahkeran ja huolellisen restauroinnin ansiosta kuva näytti huikean hyvältä, mutta yllättäen Fist of Fury on jopa hieman parempi.
Elokuva tarjotaan anamorfisena ja alkuperäisellä kuvasuhteella joka oli ns. Shawscope eli 2,35:1. Kuva on restauroitu huolellisesti käyttäen alkuperäisiä negatiiveja. Ikäisekseen kuvasta on saatu uskomattoman hyvä. Naarmuja ja muuta roskaa saa hakemalla hakea. Kummassakin vertailulevyssä näitä virheitä on erittäin runsaasti. Foxin Master Collection pakettiin kuuluva levy näyttää tehdyn samalta masterilta kuin heidän LD versio aikoinaan, ainakin samat naarmut näyttävät olevan yhä paikoillaan. HKL levy on myös vapaa kompressoinnin aiheuttamista virheistä. Tosin joissain kohtauksissa on havaittavissa lievää pehmeyttä varsinkin kauempana olevissa kohteissa, mutta elokuvan ikä selittää tämän.

 

Kuva on tarkka ja yksityiskohdiltaan rikas, etenkin lähikuvissa miltei erinomainen ja taustoiltaankin useimmiten vähintään hyvä. Värit toistuvat mainiosti luonnollisina aivan niin kuin pitääkin. Mustakin on tarvittaessa sitä mitä pitääkin eli mustaa. Alkaa olla jo todella vaikeaa löytää kuvasta mitään moittimisen aihetta ja olinkin jo kahden vaiheilla antaako kuvan laadusta täydet pisteet. Tosin aivan uusimmissa hittielokuvissa saattaa löytyä parempaa tarkkuutta ja joissakin päiväkohtauksissa lisäkontrasti voisi olla paikallaan mutta nämä ovat lähinnä pilkun viilausta ja kaiken kaikkiaan kuva on täsmälleen niin hyvä kuin kolme vuosikymmentä vanhalta Hongkong elokuvalta voi odottaa ellei jopa huomattavasti parempikin. Koskaan ei Fist of Fury ole kotioloissa näyttänyt näin hyvältä.

 






Ääni:


Toisin kuin edellisen Bruce Lee julkaisun Big Boss kanssa Hong Kong Legends päätti tällä kertaa käyttää remasteroitua Dolby Digital ääniraitaa. Eli alkuperäistä ääniraitaa ei ole mukana. Tai siis ensimmäistä dubbausta sillä elokuva kuvattiin alun perin ilman ääniä ja ensin sille tehtiin mandariinikiinan kielinen jälkiäänitys ja Hongkongin alueen kantonversio tehtiin vasta myöhemmin. Joka tapauksessa levyltä löytyvä kantonin kielinen DD 5.1 miksaus on varsin laadukas sellainen, itse asiassa verrattuna melkein mihinkä tahansa hongkongilaisella R0 levyllä kuultavaan jälkeen päin tehtyyn 5.1 miksaukseen se on todella hyvä. Uudet alun perin 5.1 äänillä kuvatut elokuvat toki ovat asia erikseen, mutta kolme vuosikymmentä vanhalle elokuvalle miksaus on todella laadukas. Enpä odottaisi saman ikäiselle Hollywood leffallekaan parempaa. Luonnollisesti keskityn kantonin kieliseen ääniraitaan, englantidubbaus on mukana lähinnä kuriositeettina. Muutoin sekin on miksauksena varsin kuuntelukelpoinen, mutta dubbaus on aika heikkolaatuinen.


Uudelleenmiksaus on tehty hillitysti. Dialogi toistuu puhtaasti ja selkeästi. Tosin joidenkin kommenttien mukaan keskikanavasta kuuluva dialogi uhkaisi hukkua pääkanavista kuuluvien äänien alle joissain kohtauksissa. Itse en vastaavaa havainnut eikä tätä ongelmaa pitäisi olla mikäli kaiuttimet on oikein kalibroitu. Takakanavien käyttö on lähinnä musiikin ja tiettyjen tilan tunnun luontiin tarkoitettuja efektejä ja useimmin monoa. Matalia seiniä tärisyttäviä ääniä ei juurikaan ole, mutta enpä näkisi sitä ongelmana tässä tapauksessa. Maanjäristyksistä kertovat leffat erikseen, sillä Bruce Leen iskun voima käy erittäin hyvin ilmi näinkin. Hongkongissa on julkaistu DTS äänillä varustettu keräilijän paketti, mutta ottaen huomioon alkuperäisten äänielementtien iän ja laadun se ei tarjoa mitään sellaista mitä Dolby Digital ei pystyisi välittämään. Sanoisin erittäin kannattavaksi vaihtokaupaksi luopua DTS äänistä, kun vastineeksi saa ylivertaisen anamorfisen kuvan. Ääni on aivan eri mantereelta kuin kummassakaan vertailtulevyssä oleva monoääninen englantidubbaus.

 

Tekstitys löytyy englanniksi. Nämä ovat selkeät ja helppolukuiset kuten yleensäkin HKL julkaisuissa.

 





 

Lisämateriaali:


Extraosastolla voimme keskittyä ainoastaan Hong Kong Legendsin R2 levyyn sillä vertailussa mukana olevat kaksi muuta versiota eivät tarjoa elokuvan lisäksi yhtään mitään muuta.

 

Kommenttiraita
Bey Loganin kommenttiraita on jälleen erinomaista kuunneltavaa. Hän kertoo yksityiskohtaisesti elokuvan tekemisestä, Bruce Leestä, Hong Kong elokuvien valmistusprosessista ja tuotantoympäristöstä ja toimintatavoista unohtamatta kyseisen elokuvan pienimpienkin roolien esittäjiä. Bey Loganin kommenttiraita on täsmälleen sama kuin Hongkongissa julkaistulla R0 levyllä. Sen sijaan Donnie Yenin kantonkiinan kielinen kommenttiraita ei ole päässyt tälle levylle mukaan. Donnie Yen omassa kommentoinnissaan keskittyy enemmän tekniseen puoleen ja taistelukohtausten koreografian luomiseen, mutta tätä siis ei ole mukana HKL levyllä.

 

Animoitu ja luettu Bruce Lee biografia
Sama erinomainen ja laaja Bruce Lee biografia kuin Big Boss levyllä jälleen kerran Hong Kong Legendsin julkaisujen tyyliin ääneen luettuna. Kestoa biografialla on yhteensä 21 minuuttia ja se on jaettu yhdeksään osaan.

 

Kuvagalleria
Neljään osiooon jaettu kuvagalleria on tällä kertaa rakennettu perinteisempään tyyliin. Aiemmin Hong Kong Legendsin käyttämät erikoiset viritelmät on jätetty ja tässä kuvat selataan määrätyssä järjestyksessä. -Tuotantovaiheen kuvien galleriassa löytyy 34 kuvaa, joukossa stillkuvia sekä promotionaalista kuvamateriaalia. Bonus-osiossa on 8 kuvaa Big Boss elokuvasta. -Trackin the Dragon osion kuvat tulevat George Tanin arkistoista. Hänen Tracking the Dragon archive on laajin kokoelma julkaisemattomia Bruce Lee kuvia ja muuta mieheen liittyvää materiaalia. Tässä osiossa on erityisen mielenkiintoista ja harvinaista kuvamateriaalia Bruce Leestä. Ja lisäksi kaikista kuvista kerrotaan lyhyesti niiden taustoista. - Making of osio on animoitu ja juoksee automaattisesti musiikin kera näyttäen mustavalkoisia tuotantokuvia, harvinaisia still-kuvia, julisteita ma promotionaalista kuvamateriaalia.

 

Trailerit
Mukana on kaksi traileria, alkuperäinen hongkongilainen elokuvatraileri on oikealla kuvasuhteella 2.35:1 ja varustettu uusilla selkeillä teksteillä. Englantilainen Hong Kong Legedsin promotraileri tarjoilee elokuvasta valikoituja näytteitä musiikilla ryyditettynä laajakuvatelevisioille räätälöidyllä 1,85:1 kuvasuhteella.

 

Haastattelut
Haastattelut ovat laadukkaita niin teknisesti kuin sisällöllisestikin. Max Lee (See Fu Jai) esittää elokuvassa japanilaista karate taituria. Hän on muuten mukana varhaisissa Jackie Chanin hiteissä, kungfukomedioissa Snake in the Eagle's Shadow ja Drunken Master. Ohjaaja Lo Wei palkkasi Tony Liun jo Big Bossiin ja Fist of Furyn lisäksi hän oli mukana myös myöhemmissä Bruce Lee leffoissa Way of the Dragon ja Enter the Dragon. Haastattelut ovat englanniksi tekstitettyjä. Molemmat herrat kertoilevat omasta urastaan ja taustoistaan kuten myös suhteestaan Bruce Leehen ja kyseessä olevasta elokuvastaan niin henkilökohtaisella kuin myös ammatillisellakin tasolla. Menu on oikein tyylikäs ja kauniin näköinen, mutta silti sangen helppokäyttöinen. Taustalla pyörii pikku näytteitä elokuvan taistelukohtauksista.

 

Promotrailereita
Mukana on tälläkin kertaa promotrailereita muihin HKL julkaisuihin. Mukana ovat Hitman, Black Sheep Affair, Eastern Condors, Battle Creek Brawl, Once Upon a Time in China, Armour of God, Big Boss ja Drive.

 






Yhteenveto:


Ei ole epäilystäkään, etteikö Hong Kong Legendsin versio olisi paras vaihtoehto niin kuvan, äänen kuin extrojenkin suhteen. Fist of Fury ei koskaan ole kotioloissa näyttänyt tai kuulostanut näin hyvältä. Yksikään aiemmin julkaistu DVD ei pääse lähellekään. Vielä kun elokuvakin on todella erinomainen, tätä levyä voi todella suositella liitettäväksi vaikka Big Bossin ja Way of the Dragonin väliin. Nämä molemman luonnollisesti myös Hong Kong Legends julkaisuina. Ja vaikka viime aikoina HKL on julkaissut useita koodivapaita levyjä, tässä aluekoodi on tiukasti mukana. Syynä levitysoikeudelliset tekijät, eli Yhdysvalloissa elokuvan levitysoikeuden omistavat haluavat varmistaa omien heikompilaatuisten julkaisujensa menekin. 

Kuvasuhde: 
2,35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on alunperin julkaistu DVD Plazalla.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Tekstitys: 
Dubbaukset: 
Bonukset: 
Kommenttiraita (Bey Logan) Alkuperäinen elokuvatraileri Bruce Lee Biografia Haastatteluja UK Promo Traileri 4 valokuvagalleriaa Trailereita muihin HKL leffoihin
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016