Alkuperäinen nimi: 
Frankenweenie
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
87
Frankenweenie
Jussi U. Pellonpää, Pe, 11/01/2013 - 00:00

Elokuva
Rauhallisessa New Hollandin kaupungissa nuoren elokuvantekijän ja tiedemiehen Victor Frankensteinin (Charlie Tahan) elämää menee raiteiltaan, kun tämän rakas koira Sparky jää auton alle ja kuolee. Tiedeopettaja herra Rzykruskin (Martin Landau) oppitunnilla demonstroima esitys sähkövirran voimasta kuolleeseen sammakkoon herättää kuitenkin Victorin surusta, ja tämä päättää tuoda Sparkyn takaisin elävien maailmaan. Niiteillä ja tikeillä korjatun koiranketaleen näkee kuitenkin Victorin kyttyräselkäinen luokkakaveri Edgar Gore (Atticus Shaffer), joka kiristää tältä re-animaation mahdollistavan tekniikan ja tulee samalla aloittaneeksi ketjureaktion henkiin herätettyjen eläinten aloittaessa koko kaupungin terrorisoimisen.

Ylistetyn visionäärin Tim Burtonin uran sympaattisin ja samalla henkilökohtaisin elokuva Frankenweenie perustuu ohjaajan omaan saman nimiseen lyhytelokuvaan vuodelta 1984, sekä Mary Shelleyn klassikkoromaanista Frankenstein tehtyyn vuoden 1931 elokuvaan. Huikean hienolla stop-motion-tekniikalla tehty mustavalkoinen animaatio yhdistää nykyaikaisen digitaalitaiteen ja kolmannen ulottuvuuden komean käytön saumattomasti käsityönä tehtyyn nukkemallinukseen ja lopputulos onkin Burtonin persoonallisin ja samalla myös uran paras elokuva.

Hillittömän hauskat, mutta myös yhtä aikaa pelottavat visiot, kekseliäät juonenkäänteet ja varsinkin aivan ihastuttavat henkilöhahmot ovat pallopäisinä olentoina niin suurella rakkaudella luotuja, ettei elokuvalle voi olla menettämättä sydäntään. Frankenweenie on yhtä aikaa kaunis kumarrus mennelle, kuin myös suuri harppaus eteenpäin jatkuvassa käymistilassa elävien animaatioiden maailmassa, kunnianosoitus taiteelle nimeltään elokuva.

Nuori Charlie Tahan on nuorena Victorina täydellisen osuva valinta, jonka rinnalla elokuvan toinen tärkeä tekijä, herra Rzykruski, saa Burtonin luottomies Martin Landaulta huiman vincentpricemaisen käsittelyn. Muita äänitalentteja valloittavassa seikkailussa edustavat Catherine O`Hara ja Martin Short Victorin vanhempina, äiti-Susanina ja isä-Edwardina, sekä Winona Ryder, joka antaa äänensä Victorin sydämen valitulle, naapurintyttö Elsa van Helsingille.

Yhteenveto
Kauhuklassikkonsa tunteville Frankenweenie on ehtymätön runsaudensarvi ja kaikille muille animaatioiden ystäville yksi 2000-luvun tähän astisista kohokohdista.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016