Alkuperäinen nimi: 
Ghost Rider
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2007
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Kesto: 
112
Ghost Rider - Aaveajaja
Vesa Jalkanen, Ti, 27/02/2007 - 00:00

Elokuva
Marvel Comics -sarjakuvatallin ehtymättömältä vaikuttavasta supersankareista kertovien sarjakuvien varastosta on ammennettu vaihtelevalla menestyksellä materiaalia Hollywoodin tarpeisiin. Valkokankaalla on nähty muiden muassa Hämähäkkimiehen, X-ryhmän (X-Men) ja Ihmenelosten seikkailuja omissa elokuvasarjoissaan. Uusimpana supersankarina elokuvateattereihin on helmikuussa 2007 päässyt Roy Thomasin, Gary Friedrichin ja Mike Ploogin 1970-luvun alkupuolella luoma Ghost Rider – aaveajaja (2007), jonka esikuvina olivat vanhat legendat aaveratsastajasta ja niiden pohjalta 1960-luvulla tehty sarjakuva. Aaveajajan ohjaajaksi valittiin Mark Steven Johnson, jolla oli jo aiempaa kokemusta sarjakuvafilmatisoinneista. Hänen edellinen ohjauksensa, niin ikään Marvelin sarjakuviin perustuva Daredevil (2003), oli kiinnostavasta lähdemateriaalista huolimatta tylsämielinen ja kaavoihin kangistunut tusinaseikkailu. Aaveajajaan kohdistui pelon sekaisia ennakkoaavistuksia, varsinkin kun Johnson oli mukana käsikirjoittamassa vuonna 2005 julkaistua, Elektrasta tehtyä umpisurkeaa filmatisointia. Toisaalta, jos edellä mainitut leffat miellyttivät, saattaa Aaveajajakin osoittautua viihdyttäväksi kokemukseksi.

Isänsä jalanjälkiä seuraava surmanajajan poika Johnny Blaze (Nicolas Cage) tekee kohtalokkaan sopimuksen, jolla on odottamattoman kauaskantoisia seuraamuksia. Läheisiensä suojelemiseksi tehty sopimus ei tuota toivottua lopputulosta ja sittemmin saamme havaita, että paholaisen (Peter Fonda) kanssa on hankala neuvotella. Vuosien päästä paholainen tulee vaatimaan Johnnyä täyttämään tehdyn sopimuksen erityisehdot, eikä mieheksi varttuneelle, kuolemaa halveksuvalle surmanajajalle anneta vaihtoehtoja. Blaze muuttuu öisin liekehtiväksi demonin kaltaiseksi hahmoksi, joka harhailee moottoripyörällään ympäriinsä metsästäen helvetistä karanneita tuomittuja. Samalla Blaze aloittaa oman pienen ristiretkensä ja yksityissotansa väärintekijöitä vastaan suojellakseen vaarassa olevia viattomia ihmispoloisia. Jossain kaukana on myös Blazen ensirakkaus Roxanne Simpson (Eva Menders), jota muistellaan vain käsikirjoittajien kaipaillessa tarinaan hieman hempeämpää otetta.

Elokuvan henkilöt ovat yllättävän värittömiä ja mauttomia, eivätkä sarjakuvamaisina hahmoina jaksa herättää katsojan kiinnostusta. Ghost Rider -sarjakuvaan nuorukaisena ihastunut Nicolas Cage vetää roolinsa tuttuun tapaan, entisillä manöövereillään ja harvoilla, tarkkaan harkituilla ilmeillään. Blaze voi olla apaattinen istuttuaan moottoripyörän selässä vuosikausia, mutta silti toivoisi tarinan sankarin olevan edes hieman eloisemman näköinen. Toisaalta persoonaton Wes Bentley ei suoriudu yhtään paremmin maailman herruutta havittelevan pahuuden ruumiillistuman, Blackheartin, roolissa. Peter Fonda patsastelee vakuuttavasti omassa roolissaan saamatta näyteltäväkseen materiaalia juuri sen enempää kuin kukaan muukaan. Karismansa ansiosta Fonda ja Sam Elliot villin lännen legendoista Blazen avuksi rientävänä ratsastaja Carter Sladena jäävät mieleen ainoina positiivisina poikkeuksina mitäänsanomattomien näyttelijäsuoritusten joukossa.

Vanhat tutut kliseet, kuten moottoritie on kuuma ja tulipalokiire, eivät ole lähtöisin tästä elokuvasta, mutta yhtä hyvin ne voisivat olla. Niin perusteellisesti se hyödyntää sarjakuvamaisten supersankaritarinoiden ja elokuvien tuttuakin tutumpia kliseitä. Tarina on ennalta arvattava ja suorastaan tylsä, eikä tulenliekkien siivittämät erikoistehosteet tai kuumat moottoripyörät jaksa pitää miehenkiintoa pitkään. Elokuva pyrkii ottamaan itsensä liian vakavasti onnistumatta kuitenkaan millään tavalla olemaan vakavasti otettava. Ehkä camp-henkisellä humoristisella asenteella kokonaisuudesta olisi saatu huomattavasti kiinnostavampi. Jotain uutta ja tuoretta näkemystä teos jää joka tapauksessa kaipaamaan. Joka tapauksessa Aaveajaja menestyi Yhdysvalloissa yllättävän hyvin keräten jo ensimmäisenä viikonlopunaan yli 52 miljoonaa dollaria, eli huomattavan osan noin 120 miljoonan taalan budjetistaan. Siksi ei olekaan yllätys, että Sony suunnittelee jo jatko-osan tekemistä. Mikäli jatko-osa toteutuu, toivokaamme siihen hieman rohkeampaa otetta uuden etsimisessä.

Yhteenveto
Paholaiselta voimansa saava, viattomia puolustava sankari ajelee öisin liekehtivivällä moottoripyörällään. Omalla tavallaan westerniä ja kauhuelokuvaa yhdistelevä Ghostrider - aaveajaja sisältää omat lyhyet hetkensä, mutta hengettömät hahmot ja ennalta-arvattava tarina vesittävät erikoistehostevetoisen elokuvan yhdentekeväksi ja mahdollisimman pian unohdettavaksi tusinatuotteeksi.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016