Alkuperäinen nimi: 
G.I. Joe: The Rise of Cobra
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2009
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
119
G.I. Joe: The Rise of Cobra
Arto Lappalainen, Pe, 28/08/2009 - 00:00

Elokuva
Lähitulevaisuus. MARS-yhtiön ahne asediileri James McCullen (Christopher Eccleston) esittelee nanoteknologiaan perustuvan ja ennennäkemättömän voimakkaan superaseen, joka pystyy tuhoamaan vaikka kokonaisia kaupunkeja. Nato kiinnostuu keksinnöstä välittömästi, ja ostaa neljä ydinkärkeä käyttöönsä. Koodinimien Duke (Channing Tatum) ja Ripcord (Marlon Wayans) yksikkö saa tehtäväkseen suojella hankintaa joutumasta vääriin käsiin kuljetuksen aikana. Saattue ajaa kuitenkin suoraan terroristijärjestö Cobran väijytykseen, mutta armeijan salainen erikoisjoukko G.I. Joe saapuu viime hetkellä pelastamaan tilanteen. Arvokas lasti sekä Duke ja Ripcord viedään eliittitiimin komentokeskukseen, missä organisaatiota johtava kenraali Hawk (Dennis Quaid) selvittää tilanteen kaksikolle ja pyytää heitä liittymään tiimiin. Äijät saavat avukseen poppoon parhaat sotilaat, etunenässä Shana 'Scarlett' O'Haran (Rachel Nichols) ja salaperäisen ninja Snake Eyesin (Ray Park), sillä odottamattoman takaiskun kohdannut Cobra suunnittelee jo uutta iskua. Järjestön maailmanvalloitussuunnitelmien naruista vetelevä hullu tiedemies The Doctor (Joseph Gordon-Levitt) lähettää tehtävää jatkamaan ykköshanskansa Baronessin (Sienna Miller), joka on Dukelle menneisyydestä hyvinkin tuttu henkilö, sekä Storm Shadowin (Byung-hun Lee), jolla puolestaan on yhteinen historia Snake Eyesin kanssa. 

Lelujätti Hasbron militanttihenkiset, Euroopassa nimellä Action Force lanseeratut G.I. Joe: A Real American Hero -figuurit tehtiin 1960-luvulla poikien vastavedoksi Barbie-nukeille. Vuosien saatossa tuottava franchise kasvoi sarjakuviksi, peleiksi ja animaatiosarjaksi. Myös elokuvalle on ilmeinen tilaus viimeistään hulppean
Transformersin (2007) jälkeen. G.I. Joe: The Rise of Cobra onkin selkeä fanituote, jossa on kaikki, mitä kohderyhmään kuuluva saattaa toivoa, ja vähän enemmänkin. Sekavasta kokonaisuudesta on kuitenkin vaikea saada perimmäistä tolkkua, sillä viiden käsikirjoittajan voimin kakusta haukataan turhankin iso pala, kun tarinaa ja hahmoja on yhden elokuvan tarpeiksi vähintäänkin liikaa. Myös tulevaa pohjustavat epäolennaiset takaumajaksot vaikuttavat olevan luotu pelkästään silmälläpitäen jatko-osaa, jollaiselle tuotantoyhtiö on jo näyttänyt vihreää valoa. 

Asenteiltaan umpiamerikkalaisessa tarinassa G.I. Joe on mahtaileva maailmanpoliisi, sankarit alusvaatemallin näköisiä ja viimeisimmällä tekniikalla hampaisiin asti aseistautuneita sodankäynnin ammattilaisia, ja roistot taas loputtoman drakonisia ja äärimmilleen demonisoituja egomaanikkoja tai psykopaatteja. Sarjakuvamaisesti
liioitellut hahmot, painovoiman- ja logiikan lakeja uhmaavat käänteet ja ämpäriälytön dialogi saavat lopputuloksen tuntumaan enemmän lelumainokselta kuin elokuvalta, mutta on lisenssileffa silti viihdettä isolla V:llä vailla yhtään tylsää hetkeä.

Muumiolla (1999) isojen poikien kerhoon siirtynyt tehostemaakari Stephen Sommers innostuu asiastaan kuin hiekkalaatikolle ensimmäistä kertaa päässyt viikari laittaessaan homman kiitämään suu vaahdossa ja sata lasissa toimintakohtauksesta toiseen. Maalla, merellä ja ilmassa jamesbondmaisia tukikohtia, ajoneuvoja ja vempaimia esittelevä toimintalataus huipentuu muutamaan laveaan, enemmän fantasiaa kuin sotarealismia tarjoavaan actionsirkukseen, joista varsinkin keskimmäisen näytöksen avainkohtaus Pariisissa on todellinen makupala. Ensiluokkaiset tehosteet ja yliannostus CGI:tä saavat homman kuitenkin karkaamaan ohjaajan käsistä kuin varkain, vaikka jättikalkkuna Van Helsing (2004) lipsahti vielä pidemmälle. Sommersin edelleen parhaan saavutuksen, rehellisesti b-luokan toimintaseikkailun Deep Rising - uhka syvyyksistä (1998), vino
kieli poskessa -mentaliteetti jää turhan vakavasti itsensä ottavasta G.I. Joe: The Rise of Cobrasta puuttumaan.

Lupaavasti nouseva tähti Channing Tatum (Fighting) on energisenä sankarina sopivan raamikas ja arrogantti, vaikka aina saletti jokamies Dennis Quaid kerääkin karismapisteet karheana veteraanisolttuna. Marlon Wyans on omannäköisessä roolissa pakollinen hauska sidekick, tuhlaajatyttö Sienna Miller sekä sporttinen punapää Rachel Nichols vartaloa myötäileviin nahka-asuihin ja anteliaisiin kaula-aukkoihin pukeutuneita koristeita, ja Joseph Gordon-Levittin ja Christopher Ecclestonin superrikolliset pohjattomassa pahuudessaan lähinnä tahattoman koomisia. G.I. Joen riveissä mättävät lisäksi ranskalainen luonnenäyttelijä Saïd Taghmaoui ja Kylmän ringin Adebisina itsensä tv-historiaan kirjoittanut Adewale Akinnuoye-Agbaje, ja Cobran puolella monista roistonrooleista tuttu Arnold Vosloo sekä ohjaajan vakionaama Kevin J. O'Connor. Jonathan Pryce piipahtaa Yhdysvaltain presidenttinä ja Brendan Frasier käy maksamassa velkansa Muumioiden tuomasta menestyksestä ohikiitävässä cameossa.

Yhteenveto
Täyslaidallisen eforttia efekteihin satsaava jättiannos puhdasta popcornia ei pihistele missään, mutta on lopulta vain mammuttitaudin riivaama korttelinmurskaaja.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016