Alkuperäinen nimi: 
Gone Baby Gone
Valmistusvuosi: 
2007
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
116
Gone Baby Gone
Jussi U. Pellonpää, Pe, 04/01/2008 - 00:00

Elokuva
Koko Boston on kauhuissaan kun nelivuotias Amanda McCready (Madeline O`Brien) siepataan vuoteestaan keskellä yötä. Poliisipäällikkö Jack Doyle (Morgan Freeman) vannoo rikoksen selviävän nopeasti, mutta tuloksia ei sinnikkäästä poliisityöstä huolimatta kuulu. Amandan eno Lionel McCready (Titus Welliwer) palkkaa vaimonsa Bean (Amy Madigan) kanssa nuoret yksityisetsivät Patrick Kenzien (ohjaajan pikkuveli Casey Affleck) ja Angela Gennaron (Michelle Monaghan) tutkimaan outoa tapahtumaketjua, ja nämä päätyvätkin keskelle maailmaa missä piisaa pedofiileja, raiskaajia ja murhamiehiä. Ja pian katoaa toinenkin lapsi…

Dennis Lehanen romaanit ovat tylyjä tarinoita julmasta maailmasta. Gone Baby Gone ei ole siinä poikkeus, vaan kertomuksen pohjimmainen musertavuus tulee päälle pimeyden lailla. Lehanen edellinen valkokangasvierailu oli Clint Eastwoodin loistava Menneisyyden ote (Mystic River, 2003), missä siinäkin peilattiin Lehanen kotikaupungin Bostonin pahimpia kulmia. Esikoisohjaaja Ben Affleckin ote ei aivan tavoita Eastwoodin musertavaa otetta, mutta onnistuu silti herättämään riittävän määrän epätoivoa ja raakaa realismia. Fiksusti Affleck antaa tarinalle aikaa kehittyä ja samalla tarpeeksi tilaa myös hyville näyttelijöilleen.

Casey Affleck on nyt tapetilla hienon westernin, Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta (2006), ansiosta, eikä mies petä Gone Baby Gonessakaan. Äänenmurroksesta kärsivä yksityisetsivä Patrick Kenzie on lapsenomaisesta ulkomuodostaan huolimatta kova luu, joka ei turhaan taputtele ammattirikollisten päitä, paitsi ehkä pampulla. Toinen herra joka lunastaa paikkansa kylmässä maailmassa on vanha virtuoosi Ed Harris, jonka ex-poliisi Remy Bressant kärsii itse enemmän kuin tutkimansa rikosten uhrit.
 
Ben Affleckin ja Aaron Stockardin käsikirjoitus on taitavasti lohduton, ja vaikka sen esittämät henkilöt pyrkivätkin hyvään, epätoivoisten ihmisten epätoivoiset teot tuntuvat synnyttävän vain lisää pahaa. Harry Gregson-Williamsin musiikki soi mollissa ja luo onnistuneesti surullisia sävelkulkuja murheellisten tapahtumien taustalle.

Yhteenveto
Varsin onnistunut esikoisohjaus lähinnä sydäntensärkijänä tunnetulta Ben Affleckilta. Veljesten kimppakeikassa on voimaa ja tylyjä tehoja siinä määrin riittävästi, että toivottavasti Lehanen kertomukset saavat Affleckin poikien toimesta vielä jatkoakin.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016