Alkuperäinen nimi: 
Good Night, and Good Luck.
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2005
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
3
Kesto: 
94
Good Night, and Good Luck.
J. Pikkarainen, Ke, 02/08/2006 - 00:00

Elokuva
”Because if they are right, and this instrument is good for nothing but to entertain, amuse and insulate, then the tube is flickering now and we will soon see that the whole struggle is lost.”

Journalismin pioneereiksi lukeutuva amerikkalainen Edward R. Murrow (1908 - 1965) tuli tunnetuksi jo toisen maailmansodan aikana. Vuonna 1935 CBS:ssä työnsä aloittanut Murrow toimi sotareportterina Lontoossa, ja hänen suora radiolähetyksensä saksalaisten pommitusten aikaan oli tuolloin ennen kokematonta. 1950-luvulla Murrow siirtyi television puolelle, vaikka hän halveksikin laitetta ja sen käyttötarkoitusta. Hän jatkoi uranuurtavuuttaan television parissa muun muassa haastatteluohjelmallaan, jonka formaatti on säilynyt tähän päivään saakka. Urallaan hän nousi kuitenkin otsikoihin vastustaessaan avoimesti Joseph McCarthya ja hänen kommunismin vastaista kiihkoaan.

George Clooneyn toinen ohjaustyö Good Night, and Good Luck. (2005) käsittelee dokumentaarisella tarkkuudella Murrow’n taistoa McCarthya vastaan. Alkujaan projekti suunniteltiin pelkäksi erikoisjaksoksi CBS-kanavalle, mutta päätettiin sittenkin pidentää elokuvaksi asti. Good Night, and Good Luck. tuntuukin hieman enemmän dramatisoidulta dokumentilta kuin varsinaiselta elokuvalta. Ei kannata kuitenkaan hämääntyä, sillä kyseessä on kuitenkin erittäin ammattimaisesti tuotettu projekti.

Ed Murrow’n roolissa nähdään David Strathairn, joka oli ehdolla Oscar-kilvoittelussa parhaasta miespääosasta. Mies hoitaakin tonttinsa hienosti vähäeleisellä tulkinnallaan. McCarthyn roolissa on puolestaan mies itse, hänen suorituksensa koostuessa aidoista uutispätkistä. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Clooney, Jeff Daniels, Robert Downey Jr. ja erinomaisen sivuroolin tekevä Ray Wise. Muidenkin suoritukset ovat kevyesti keskitason paremmalla puolella, eikä näyttelijöistä löydy valitettavaa.

Paitsi toimien ohjaajana ja näytellen sivuosaa, on Clooneylla näppinsä myös elokuvan käsikirjoituksessa. Yhdessä Grant Heslovin kanssa kirjoitettu juoni on kiitettävän vähäeleinen, mikä luokin vahvaa dokumentaarisuutta. Pääpaino on luonnollisesti Murrow-McCarthy-taistelussa, mutta myös pari pienempää sivujuonta on ujutettu mukaan. Onneksi näitäkin käsitellään oikeaoppisen hillitysti, etteivät ne pääse häiritsemään. Puolitoistatuntiseen elokuvaan olisi tosin kaivannut ainakin sen kahden vartin verran vielä lisää katsottavaa. Vaikka elokuva toimiikin nykyiselläkin kestollaan mainiosti, olisi tapauksesta riittänyt kerrottavaa hieman pidempäänkin kokonaisuuteen.

Good Luck, and Good Night. tavoittaa 1950-luvun vainoharhaisen ilmapiirin hienosti. Ilmapiiri on myös onnistuttu kuvaamaan vakuuttavasti, sortumatta kuitenkaan rautalankaan. Perinteisen sävellyksen täydellinen puuttuminen vaikuttaa osin asiaan, vaikka musiikkia elokuvan aikana kuullaankin. Alun Downey Jr. ja Patricia Clarksonin välinen keskustelu lojaalisuusvalasta tai kolumnisti Jack O'Brianin solvaukset Don Hollenbeckiä (Wise) kohtaan ovat kuvaukseltaan ja näyttelijäsuorituksiltaan hienoa katseltavaa. Dialogin lisäksi aidon filmimateriaalin seuraaminen savuntäytteisessä huoneessa ja satunnaiset leikkaukset näyttelijöiden kasvoista kertovat kaiken oleellisen silloisesta ilmapiiristä.

Kuva

Anamorfinen 1.85:1-suhteen kuva on hyvää tasoa. Alkujaan värilliseksi kuvattu, mutta jälkituotannossa mustavalkoiseksi sävytetty maailma sopii elokuvan yleisilmeeseen. Tarkkuus vaihtelee läpi elokuvan, mutta pysyy pääsääntöisesti hyvänä. Ääripäät toistetaan hyvin, eikä kuvassa ole juuri moitteen sanaa. Lievää kohinaa ja minimaalista reunakorostusta on havaittavissa, mutta ne eivät pääse juuri haittaamaan.

Ääni
Julkaisu sisältää Dolby Digital 5.1 - ja DTS-ääniraidat. Elokuva on kuitenkin lähes pelkästään dialogivetoista, eivätkä ääniraidat pääse oikeuksiinsa. Äänimaailma on kuitenkin virheetön ja selkeä. Elokuvassa ei ole varsinaista sävellystä, vaan vähäiset jazz-kappaleet ovat osa elokuvaa. Kappaleet laulaa Dianne Reeves.

Lisämateriaali
Kommenttiraita – Äänessä ovat käsikirjoituksesta vastaavat George Clooney ja Grant Heslov, joista ensimmäinen on pääosin äänessä. He keskustelevat niin Murrow'sta, kuvauksista kuin myös näyttelijöistä. Ajoittaisia hiljaisuuksia lukuun ottamatta raita on varsin mielenkiintoista kuunneltavaa elokuvasta kiinnostuneille.

Behind the Scenes (15:27) – Elokuvan kuvauksien sijaan dokumentissa käsitellään enemmänkin aikakautta ja Edward R. Murrow’ta niin näyttelijöiden kuin hänet tunteneiden toimittajien kautta.

Lisäksi levyltä löytyvät Good Night, and Good Luck., Beyond the Sea - ja Match Point -elokuvien trailerit.

Yhteenveto
Good Luck, and Good Night. kertoo journalismin pioneerina pidettävän Edward R. Murrow’n taistelun senaattori Joseph McCarthya vastaan. Vakuuttavasti kuvattu, näytelty ja kirjoitettu elokuva huokuu 1950-luvun pelon ilmapiiriä, mitä edesauttaa dokumentaarinen lähestymistapa aiheeseen. Teknisesti julkaisu on onnistunut.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, DTS
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016