Grimsby
Jussi U. Pellonpää, Pe, 26/02/2016 - 00:00

Elokuva
Painajaista muistuttavassa Grimsbyn satamakaupungissa asuva Nobby Butcher (Sacha Baron Cohen) on brittiläisyyden äärimmäinen ilmentymä, työtön jalkapallohuligaani, seksistinen homofoobikko ja yhdentoista lapsen ylpeä isä. Listaan voi lisätä myös mahdottoman alhaisen älykkyysosamäärän, joka ilmenee kaiken aikaa ja kaikkialla tyystin idioottimaisena käytöksenä. Nobbylla menee muuten hyvin, mutta hän on kaivannut kohta kolmekymmentä vuotta kateissa olevaa pikkuveljeään Sebastiania (Mark Strong), joka yllättäen putkahtaakin Nobbyn risaiseen elämään. Kotiinpaluujuhlia varjostaa kuitenkin se, että Sebastian on brittien ykkösagentti, tappoluvalla varustettu elävä ase, jonka perässä ravaa niin omat kuin kansainväliset terroristitkin.

Brittikoomikko Sacha Baron Cohen on moneen kertaan todistanut muuntautumiskykynsä aina gangstaräppäri Ali G:stä umpihomppeliin muotitoimittaja Brünoon ja kazakstanilaiseen tv-persoonaan Boratiin, mutta huumoriherran uusin hahmo, Nobby, ei välttämättä nouse aivan tuon tehotrion kaltaiseksi kestosuosikiksi, mutta kyllä omat hetkensä tälläkin massiivisilla pulisongeilla varustautuneella törkymöykyllä kieltämättä on.

Toimintaleffoihin erikoistuneen ranskalaistykittäjän Louis Leterrierin ohjaama Grimsby potkii actionkohtauksissaan kekseliäästi First Person Shooter-tyylillä ja väkivaltaa piisaa yllin kyllin, vaikka pääpaino onkin kaikesta mahdollisesta räävejä vitsejä vääntävän Cohenin röyhkeä läsnäolo. Armoton alapäähuumori ja kaikkia mahdollisia eritteitä, niin ihmisten kuin eläinten, tulvan lailla roiskiva komiikka viedään lopulta niin pitkälle, että hervottomalta hekotukselta ei kykene katsomossa jähmeinkään jäärä välttymään.

Ilman Sacha Baron Cohenia ja yleensä vakavammista rooleista tunnettua Mark Strongia Grimsby rojahtaisi sekunnissa ääliömäiseksi Bond-parodiaksi, mutta täydellisesti pokkansa pitävissä miehissä on niin paljon röyhkeää itsevarmuutta, että kipurajan hetkessä ylittäneestä kohelluksesta alkaa matkan varrella jopa nauttia.
Suurimmaksi osaksi mielenkiintoa pitää yllä se, kuinka pitkälle Cohenin, Phil Johnstonin ja Peter Baynhamin käsikirjoittama roiskutus kykenee finaalissa menemään, eikä liene yllätys, että anaalialueella vahvasti viihtyvä kohellus ajetaan lopulta täysin mahdottomiin sfääreihin, josta todisteena olkoon elokuvahistorian törkein ihmisten ja elefanttien (!) välinen seksikohtaus.

Cohenin ja Strongin synkka on ihailtavaa, ajoitus enemmän kuin napissa ja tulituki tappavan tarkkaa hurjalla vauhdilla halki maailman matkaavan remureissun keskiössä, eikä muille pelureille niin hirvittävän paljoa sitten tilaa löydykään. Mukana ovat kuitenkin myös sellaiset nimet kuin Penelope Cruz filantrooppi Rhonda Georgena, Ian McShane Strongin pomona ja Rebel Wilson Nobbyn vaimona Dawneyna.

Yhteenveto
Kevyesti kauden kipein komedia. Yhtä aikaa ällöttävän visvainen ja mauttoman matalaotsainen, mutta myös rehellisessä röyhkeydessään paikoin aivan mahdottoman hauska.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016