Alkuperäinen nimi: 
Les saveurs du Palais
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Kesto: 
95
Haute Cuisine - Mestari keittiössä
Jussi U. Pellonpää, To, 27/12/2012 - 00:00

Elokuva
Hortense Laborien (Catherine Frot), huippukokin Perigordin herkkuseuduilta, maailma muuttuu, kun hänet noudetaan ilman ennakkovaroitusta kotifarmiltaan Pariisiin ja kuskataan suoraan Elysee palatsiin, missä odottaa gourmetkokin uusi työnantaja, Ranskan presidentti (Jean d`Ormesson). Hortensen vastuulle tarjotaan valtion johtajan yksityiskeittiötä ja täten presidentin henkilökohtaiset ateriat, intiimit lounaat ja todella tärkeiden vieraiden kestitys. Palatsin miesvoittoinen keittiökopla ei katso uutta tulokasta hyvällä ja välit pääkokki Le Piqiin (Brice Fournier) palavat pohjaan niin sihisten, että vallan keittiön käytävillä vaanii pian ansoja.

Christian Vincentin
herkkuja tulviva tapakomedia Haute Cuisine - Mestari keittiössä perustuu tositapahtumiin ja 1980-luvun lopulla presidentti Mitterrandin alaisuudessa työskennelleen kokin Danièle Delpeuchin kokemuksiin. Presidentin palatsin byrokratiasta veistellään leffaleivän päälle mukavan aromikasta huumoria, mutta itse kohokkaiden ja kohokohtien kuvaajana ohjaaja ja kameran takana touhunnut Laurent Dailland huhkivat kuin hurmiossa, kuvaten erilaisten ruokalajien valmistuksen niin yksityiskohtaisen tarkasti, että vesi herahtaa kielelle katsomossakin.

Pikkuisen päälleliimattu kehystarina Antraktiksella eristyksissä toimivan tiedekunnan pääkokkina toimivasta Hortensesta muutamaa vuotta Elyseen tapahtumia myöhemmin ei sinällään tuo tarinaan jännitteitä tahi syvyyttä, mutta kokonaisuus toimii kuitenkin kuin useamman ruokalajin loistoillallinen.

Catherine Frot loistaa Hortensena, omapäisenä ja perinteitä kunnioittavana keittiöguruna, jolle ruuan valmistus ja lopputulos ovat synonyymejä. Kotimaassaan paremmin arvostettuna journalistina ja kirjailijana tunnettu kreivi Jean d`Ormesson tuo ensimmäisessä elokuvaroolissaan presidenttiinsä hallittua aristokraattista ylhäisyyttä, mutta samalla myös tavallisuutta, ikiaikaisin keinoin valmistettua kotiruokaa jumaloivana kulinaristina. Arthur Dupont tuo kuviin keveyttä apukokki Nicolasina ja Jean-Marc Roulot Hortensea nokkelin kikoin tukevana hovimestarina lämpöä ja sympaattisuutta.

Yhteenveto
Perinteistä ranskalaista keittiötä ja sen pitkiä perinteitä ylistävään laatuleffaan kannattaa varautua aterioimalla ennen esitystä, sillä pelkkä silmänruokakin herättää gourmetkuvien katkeamattomana kavalkadina huutavan nälän.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016