Alkuperäinen nimi: 
Haywire
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2011
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
93
Haywire
Jussi U. Pellonpää, Ke, 11/04/2012 - 00:00

Elokuva
Kun Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n tehokas ja tappava ykkösnyrkki Mallory Kane (Gina Carano) istahtaa tapaamiseen kollegansa Aaronin (Channing Tatum) kanssa, tilanne eskaloituu hetkessä hengenvaaralliseksi, jonka seurauksena Mallory nappaa baarista panttivangikseen nuoren Scottin (Michael Angarano). Alkaa vaahtosuinen pakomatka, jonka aikana omat koirat, johtajanaan agentuurin kunnianhimoinen päällikkö Kenneth (Ewan McGregor), purevat vihollistakin kiukkuisemmin.

Genressä kuin genressä viihtyvä ohjaaja Steven Soderbergh hallitsee myös kiukkuisen ja vainoharhaisen vakoilujännärin, josta Haywire on oiva osoitus. Tutuilla pseudonyymeillään Peter Andrews ja Mary Ann Bernard Soderberghin itsensä kuvaama ja leikkaama toimintatykki liikkuu liukkaasti ja pitää ruumislaskurinkin hyvässä pyörteessä. Vaikka luotien laulukin taustalla raikaa, pääpaino on fyysisissä yhteenotoissa, joiden pääosassa ehtymättömän energisen Gina Caranon tausta Muay Thai-taistelulajin ammattilaisena näkyy ja kuuluu luita rutisuttavalla voimalla.

Englannin kielisellä nimellään holtitonta ja hallitsematonta henkilöä tai tilannetta tarkoittava Haywire perustuu Lem Dobbsin (muun muassa Rankka keikka (1991), Dark City (1998), The Limey - Kostaja Lontoosta (1999), Valtikka (2001)) käsikirjoitukseen, jossa yhdistyvät napakasti ludlumilaiset Bourne-teoriat kioskikirjallisuuden kovaksi keitettyihin klassikoihin. Monimutkaisen salaliiton taustat ja pelurit paljastellaan kiihtyvään tahtiin, ja kun kisaan tuodaan vielä henkilökohtainenkin aspekti, päästetään lopulta itse pirukin irti.

Soderberghin luottosäveltäjän David Holmesin score muistuttaa instrumenttivalikoimaltaan ja rytmitykseltäänkin vanhoja 1960-1970-lukulaisia tv:n jännärisarjoja, mutta nykyaikaisemmat toimintateemat yhdistettynä vauhdikkaasti svengaavaan swingiin tekevät siitä uniikin elämyksen ja samalla turbomaisen lisän Soderberghin jo muutenkin kovilla kierroksilla karjuvaan leffamoottoriin.

Soderberghilla ei ole koskaan ollut hankaluuksia hankkia elokuviinsa näyttelijöitä paremmasta päädystä, ja niin Haywirenkin castaus on kateutta herättävän komea. Persoonallisen ja räjähtävän tehokkaan Caranon kyljessä jo pikkupojasta asti elokuvissa ja tv-sarjoissa vierallut Michael Angarano tuo toimintaan samaistuttavamman ulottuuvuuden, kun taas vastavoimana Ewan McGregorin Kenneth lisää painetta kattilassa. Kaiken keskiössä kaahaavan kolmikon seurana kentällä nähdään muun muassa Michael Douglas CIA:n ylemmillä portailla naruja vetelevänä Goblenzina, Michael Fassbender brittien vastavakoilun huippuvaarallisena Paulina sekä Antonio Banderas kansainvälisen tiedustelun harmaalla alueella suden lailla liikkuvana Rodrigona. Bill Paxton piipahtaa pienessä, mutta tapahtumille tärkeässä roolissa Malloryn isänä.

Yhteenveto
Tutuista elementeistä saadaan yllättävän paljon irti, kun puikoissa on todellinen ammattimies. Steven Soderberghin Haywire vastaa actionfanaatikkojen huutoon ja tarjoilee kevään kiihkeimmän takaa-ajon.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016