Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Alkuperäinen nimi: 
A History of Violence
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2005
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
96
Levittäjä: 
Levymäärä: 
1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Ääni: 
Dolby TrueHD 5.1, Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0
Alkuperäiskieli: 
Kuvasuhde: 
1.85:1 (16:9) 1080p
Aluekoodi: 
History of Violence, A (Blu-ray)
Jussi U. Pellonpää, Ti, 07/12/2010 - 00:00

Elokuva
Tom Stall (Viggo Mortensen) pitää pientä kuppilaa Millbrookin pittoreskissa kaupungissa, kaukana kaikesta pahasta. Kun baariin eräänä iltana astuu kaksi psykopaattia ja laukaukset kaikuvat yössä, koko Stallin perheen elämä muuttuu. Väkivaltaisen välikohtauksen jälkeen Tom huomaa olevansa mediassa juhlittu sankari, mutta äkillisellä kuuluisuudella on myös varjopuolensa. Se vetää Millbrookin lisää pahoja miehiä ja pahin kaikista on arpinaamainen Carl Fogarty (Ed Harris), joka väittää, ettei tappamisen hämmentävän hyvin taitava Tom olisi Tom ollenkaan.

Kirurgisen tarkasti ohjaaja David Cronenberg tutkii väkivallan olemusta analysoiden samalla sen vaikutusta yhteiskunnan mallina käyttämäänsä ydinperheeseen. Tiedemiehen intensiteetillä ohjaaja näyttää väkivallan viruksen lailla leviävänä tautina ja tutkii myös sen geneettistä alkuperää. Vaikka julmimmat kohtaukset ovatkin karmaisevan graafisia, Cronenberg pitäytyy puolueettomalla maalla ja tarkastelee tekoja ja niiden seurauksia objektiivisesti.

A History of Violence on yhtä aikaa psykologinen trilleri, lohduton maailmankuva ja järkyttävä perhedraama, kaikki samassa paketissa. Aina aloituksen minuutteja kestävästä, yhden oton track-shotista moniselitteisyydessään jäätävästi pysäyttävään lopetukseen asti kaikki langat ovat suvereenisti Cronenbergin hallussa. Nuoren Josh Olsonin käsikirjoitus pohjautuu Vince Locken ja John Wagnerin sarjakuvaromaaniin ja onnistuu originaalin tavoin kaivautumaan aiheeseensa syvälle. Vahvimmin Olson työstää isä-poika-teemoja, joiden suhteen kautta tarkastellaan väkivaltaisen käyttäytymisen leviämistä ja hyväksyttävyyttä.

Jo neljätoista kertaa David Cronebergin elokuviin musiikin luoneen Howard Shoren score on yksi aikakautensa hienoimmista. Kronologisesti elokuvan tapahtumien kanssa etenevä soundtrack kertoo nimillään tapahtumien kulun. Syrjäisestä motellista alkava, traagisten tapahtumien ketju saa Shoren musiikista tarkan kontekstin, nerokkaasti voimakkaassa ristiriidassa soiva kaihoisan kaunis ja melankolinen musiikki luo hyytävän pohjan Cronenbergin ylikuumenneen mielikuvituksen luomille ruhjoutuville ruumiille ja murskautuville unelmille. Teema numero 2, Tom, on yksi 2000-luvun hienoimmista sävellyksistä. Oboen ja pianon hauras liitto ja koskettavan herkästi etenevä, mollivoittoinen nuotitus luovat perustan Cronenbergin rauhallisesti ja harkiten ohjaamaan elokuvaan.  Pienin elein Shore kääntää herkät teemat tuhoa ennustaviksi murinoiksi kuulaiden viulujen vaihtuessa huomaamatta uhkaaviin selloihin. Lopetuksen The Return palaa alun kipeän ristiriitaiseen tematiikkaan ja onnistuu lumoavuudellaan jättämään teatterissa istuvalle katsojalle oudon olon. Kokonaisuutena A History of Violence on yksi 2000-luvun parhaita soundtrackeja, julma ja kaunis yhtä aikaa, kuluneella klisheellä sanottuna, elokuvamusiikkia parhaimmillaan.

Tekniikka
Kuvan- ja äänen laatu ovat erinomaiset. Tarkka teräväpiirto tuo pienimmätkin yksitysikohdat täydellisesti esiin, eikä tunnelma heikkene edes yöllisissä kohtauksissa. Dynaaminen ääniraita toistaa kaiken tarvittavan erinomaisessa balanssissa ja antaa varsinkin musiikille sen tarvitseman tilan.

Lisämateriaali
Kahdeksaan osaan (Random, American Hero, Bully, Eye for an Eye, Lies, Gangster Sex, Sibling Rivalry, Hope) jaoteltu, reilusti yli tuntinen making-of Acts of Violence, on ehdottomasti yksi lajinsa parhaista. Jokaisen elokuvanteon osa-alueen huomioon ottava dokumentti jossa ääneen päästetään miltei jokainen tekijä. Yksi tasokkaimpia elokuvan tekoa esitteleviä dokumenttikoosteita ikinä.

Elokuvan kommenttiraidalla Cronenbergin ”No panic”-henki leijuu kuvausten yllä käsin kosketeltavana ja ohjaajan improvisointia suosiva, mutta samalla zenmäisen rauhallinen yleisote näyttäytyy parhaimmillaan. Extrat sisältävät myös poistetun kohtauksen, "Scene 44:n" kommentein, katsauksen “Violence’s History: US version vs. International version”, joka vertailee jenkki- ja kansainvälistä versiota keskenään ja “Too Commercial for Cannes” kuvittaa elokuvan herättämää keskustelua Cannesin elokuvajuhlien aattona. Mukana on myös elokuvan traileri.

Yhteenveto
Julkaisuvuotensa kovin elokuva ei ole menettänyt tehojaan puolen vuosikymmenen aikana. A History of Violence kuuluu jokaisen elokuva-entusiastin pakkonähtäviin mestariteoksiin.

Lisätietoa: 
Kiitokset FS Film Oy:lle arvostelukappaleesta
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016