Alkuperäinen nimi: 
Ice Age: Collision Course
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
95
Ice Age: Törmäyskurssilla
Jussi U. Pellonpää, Pe, 15/07/2016 - 00:00

Elokuva
Tammenterhoja maanisesti aina metsästävä esihistoriallinen orava Jyrsis eksyy jahtimatkallaan lentävään lautaseen, ampuu itsensä avaruuteen ja aiheuttaa törmäilyllään kataklysmin, ketjureaktion, jonka seurauksena maapalloa uhkaa asteroidimyrsky. Maanpinnalla taas tutulla kolmikolla, mammutti Manulla (Ray Romano), sapellihammastiikeri Diegolla (Dennis Leary) ja laiskiainen Sidillä (John Lequizamo), on aivan omat arkimurheensa, jotka jokaisen kohdalla liittyvät lähinnä parisuhdeasioihin. Vaan kun vanha ystävä, yksisilmäinen ja omalaatuinen näätä Buck (Simon Pegg), pelmahtaa paikalla sireenit soiden, alkaa pelastusoperaatio ja pakomatka, jonka panoksena on enemmänkin kuin pelkästään oma henki.

Ice Age -saagan viides elokuva, Ice Age: Törmäyskurssilla, on kuvallisesti yhtä energinen kuin ennenkin, mutta tarinan tasolla otetaan aiempin osiin verrattuna pikkuisen takapakkia. Ohjaajat Mike Thrueier ja Galen T. Chu pitävät kuitenkin vauhdin vakaana alusta loppuun ja onnistuvat hymyilyttämään yleisöään muutamaankin kertaan.

Populaarikulttuuriviitteitä tulviva seikkailu herättä hilpeimmät hetkensä Jyrsiksen huikealla, ulkoavaruuteen sijoittuvalla soololla, sekä sekopäisen Buck-näädän järjettömillä puhetulvilla sekä tämän muhkealla musikaalikohtauksella Figaron tahtiin. Myös se testosteronisin ”Asteroidi iskee maahan- elokuva, eli Armageddon (1998), saa ihan oman kumarruksensa, musiikkiraitaa myöten. Paikoin vaahtosuisenkin tohinan taustalla risteilee opetuksia perheykseydestä, lasten kasvamisesta ja vanhempien kunnioittamisesta, mutta samat teemat ovat olleet sarjassa esillä jo monesti aiemminkin.

Alkuperäiset ääninäyttelijät, Romano, Leguizamo ja Leary hoitavat homman rutiinilla, ja taustalla kuuluukin hyvin yhteen hitsautuneen trion kokemus. Hauskimmat läpät tarjoilee jo Ice Age: Dinosaurusten aika -elokuvassa (2009) esitelty Buck-näätä, eli Simon Pegg, sekä kaksimielisyydessään varsinkin aikuiskatsojia Sidin mummina hekotuttava Wanda Sykes. Myös Queen Latifah jatkaa Mannyn vaimona Elliena ja Keke Palmer on näiden omapäinen tytär Kirsikka. Universumista kaiken tietävä Neil deGrasse Tyson on Buckin alter ego Neil deBuck Weasel.

Kotimaan dubissa jatkavat niin ikään samat äänet kuin aikaisemminkin. Antti Pääkkönen on Manny, Antti L.J. Pääkkönen Sid ja Santeri Kinnunen Diego. Susa Saukko jatkaa Sidin mummina, Sanna Saarijärvi Mannyn vaimona Elliena ja hulluina opossumeina, Crashina ja Eddiena, kuullaan tuttuun tapaan Duudsoneita, Jukka Hildeniä ja Jarppi Leppälää. Kimmo Bloom on Buck ja Benjamin Peltonen Kirsikkaa kosiskeleva Julian.

Yhteenveto
Ei yhtä kekseliäs kuin aiemmat osat, mutta Ice Age: Törmäyskurssilla tarjoilee silti hauskan ja vauhdikkaan puolitoistatuntisen ihan kaiken ikäisille.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016