Alkuperäinen nimi: 
Fantastic Beasts and Where to Find Them
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
133
Ihmeotukset ja niiden olinpaikat
Jussi U. Pellonpää, To, 24/11/2016 - 07:59

Elokuva

1926, New York. Englantilainen taikamaailman zoologisti, eläintieteilijä Lisko Scamander (Eddie Redmayne), on pitkällä matkallaan etsinyt tietoa ja näytteitä maagisista otuksista. Isoa Omenaa riivaa kuitenkin taistelu kahden maailman välillä, ja pian oudoista hyökkäyksistä syytetään Scamanderia ja tämän matkalaukusta karanneita outoja elämänmuotoja. Kaiken takana on ei-taikien, amerikkalaisten jästien, eli tavisihmisten ja velhojen alkava sota vallasta, ja pian Scamanderin mukaan jahtiin tempautuvat myös Amerikan Yhdysvlatain Taikakongressin tiukka viranomainen Tina Goldstein (Katherine Waterston), sekä leipurin urasta unelmoiva jästi Jacob Kowalski (Dan Fogler).

Neljä viimeistä Harry Potteria ((Harry Potter ja Feeniksin kilta (2007), Harry Potter ja puoliverinen prinssi (2009) sekä Harry Potter ja kuoleman varjelukset 1 ja 2 (2010 ja 2011)) ja tänä vuonna ensi-iltansa saaneen Tarzanin legenda (2016) luotsannut, fantasialeffojen luottomieheksi kasvanut David Yates, palaa maagisiin maailmoihin elokuvallaan Ihmeotukset ja niiden olinpaikat, joka perustuu Pottereiden tapaan J.K. Rowlingin kirjoittamaan kirjaan. Ihmeotukset ja niiden olinpaikat sijoittuu aikaan ennen Tylypahkan kertomuksia, mutta tuttuja nimiä, tapahtumia ja henkilöitä viljellään tekstissä tämän tästäkin, onhan Scamanderin kirjoittama kirja, Ihmeotukset ja niiden olinpaikat yksi nuoren herra Potterin lempiteoksista.

Meininki on pääosin Pottereista tuttua juoksutusta, efektit edellä menevää fantasiaa, jonka tiimellyksessä viljellään hirveä määrä informaatiota, jonka sisäistämiseen esietty aika riittää juuri ja juuri. Touhu ja tohina on kuitenkin aavistuksen aikuisempaa kuin velhokoulun nuorten oppilaiden seikkailuissa, ja lieneekin vasitella työstetty juuri saman sukupolven nyt aikusiksi kasvaneille taikafaneille enemmän kuin uusille tulokkaille. Samalla tarina laajentaa taikamaailman globaaliksi ja esittelee suuren tukun uusia hahmoja ja otuksia, hyviä ja pahoja, joiden tulevia edesottamuksia suunnitellaan seurattavaksi vielä neljässä omassa elokuvassaan. Alkumenestys antaakin osviittaa siitä, että Scamanderin ja kumppaneiden seikkailut tulevat jatkumaan vielä pitkään.

Eddie Redmayne istuu nörttimäiseksi Lisko Scamanderiksi hyvin, mutta tärkeimmät laitahyökkääjät, Katherine Waterstonin Tina ja Dan Foglerin pulska Kowalski jäävät monesti pelkän statistin ja/tai koomisen sidekickin rooliin. Colin Farrell on jenkkivelhojen kireä pomomies, Samantha Morton taikamaailmaa vihaava toissalemilaisuuden edustaja Mary Lou Barebone ja Ezra Miller tämän synkkää salaisuutta kantava poika. Johnny Depp piipahtaa kuvissa lähes tuntemattomaksi maskeerattuna.

Yhteenveto

Potter-faneille matka ihmeotusten olinpaikkoihin on tuttu ja turvallinen valinta.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016