Independence Day: Uusi uhka
Jussi U. Pellonpää, Ti, 28/06/2016 - 00:00

Elokuva
On kulunut tasan kaksi vuosikymmentä siitä, kun ihmiskunta sai kokea kovia ulkoavaruudesta tulleiden muukalaisten myötä. Toisesta galaksista Tellukselle törmänneet mörököllit kun eivät edes keskustelleet tarpeistaan, vaan aloittivat välittömästi maailman järjestelmällisen tuhoamisen. Ihmiskunnan siivitti kuitenkin voittoon niin uskonto- kuin roturajatkin ylittänyt sankaruus, eivätkä ihmiset ole sen jälkeen nostaneetkaan enää asetta toistaan vastaan. Kahden vuosikymmenen takaisista uroteoista on vielä kertomassa entinen presidentti Thomas Whitmore (Bill Pullman), jonka tytär Patricia (Maika Monroe) toimii nykyään istuvan päämiehen Elizabeth Landfordin (Sela Ward) puheidenkirjoittajana. Mukana menossa ovat myös tiedemies ja tietokonenero David Levinson (Jeff Goldblum) ja tämän kärtty isä Julius (Judd Hirsch), mutta Levinsonin kanssa vuonna 1996 menestyksekkäästi alieneiden emäalukseen iskenyt kapteeni Hiller on jo poissa.

Tosin hänen poikapuolensa Dylan (Jessie Usher) on seurannut miehen jalanjälkiä, ollen nyt yksi parhaista taistelulentäjistä, aivan kuten voisi olla myös Jake Morrison (Liam Hemsworth), Patrician poikaystävä, joka on niskurointinsa vuoksi siirretty Kuun tukikohtaan suorittamaan palvelustaan armeijassa. Monet alkuperäisen invaasion kokeneista kärsivät yhä unista, joissa selittämättömät ilmiöt herättävät pelkoa, eikä aikaakaan kun taivaankannelle ilmestyy jälleen uusi uhka, joka tällä kerralla tosin on huomattavasti edellistä isompi ja vaarallisempi. Niinpä ihmiskunnan on jälleen aika unohtaa keskinäiset kiistansa ja käydä yhdessä rivissä vastaan hyökkääjää, onhan Itsenäisyyspäiväkin jälleen jo ihan ovella.

Roland Emmerichin yllärihitti Independence Day - Maailmojen sota vuodelta 1996 muistetaan eri toten aikanaan huikean hienoista erikoisefekteistään sekä nerokkuutta hiponeesta markkinointitekniikastaan, joka nosti elokuvan tuotot aikanaan maailmanennätysluokkaan. Elokuva nosti tekijänsä megaluokkaan, eikä Emmerich sittemin olekaan paljoa pienten juttujen parissa viihtynyt.

Maailmaa monissa muissakin elokuvissaan (Godzilla (1998), Day After Tomorrow (2004), 2012 (2009)) näyttävästi tuhonnut Emmerich on jo vuosia puhunut paluusta ID4:n tarinaan ja nyt oli aika palata rikospaikalle. Independence Day - Uusi uhka on vähintään yhtä isoilla tuhokuvilla tykitetty selviytymistarina kuin edeltäjänsäkin, ja ainakin tarinaltaan yhtä lapsellisen naiivi ja kirkasotsainen sankaruuden ylistys. Emmerichin, tuottajakumppaniksi palanneen Dean Devlinin sekä Nicolas Wrightin, James A. Woodsin ja James Wanderbiltin kirjoittama scifistely kierrättää paitsi tutunoloisia ratkaisuja, myös vähintään yhtä kuluneita vitsejä kuvittaessaan yhteenottoja, joita kaikkia yhdistää ohjaajansa pakkomielteinen hinku tuhota kaikki tunnetuimmat maamerkit.

Ensimmäisen Independence Dayn veteraanit Goldblum ja Pullman saavat eniten tilaa, vaikkakin uuden sukupolven tehotrioa, Hemsworth, Usher ja Monroe kovin ajetaankin fokuksen keskelle. Sivummalla nähdään vielä Angelababy kiinalaisena hävittäjälentäjänä,Travis Tope tähän ihastuttavana lentäjänoviisina Charliena, Beobia Oparei Afrikkalaisena sotalordina ja Brent Spiner Area 51:n eksentrisenä tohtori Okunina, joka sattuu kuin sattuukin heräämään liki 7500 päivän koomasta juuri parahiksi.

Yhteenveto
Jos koolla on merkitystä, Independence Day - Uusi uhka voi hyvinkin olla passeli välipala tehosteleffojen ystäville odoteltaessa niitä fiksumpia esityksiä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016