Alkuperäinen nimi: 
Jack Reacher
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
130
Jack Reacher - Tappajan jäljillä
Jussi U. Pellonpää, Pe, 04/01/2013 - 00:00

Elokuva
Pittsburghissa iskee salamurhaaja, joka tappaa viisi toisilleen tuntematonta ihmistä. Poliisi pidättää nopeasti teoista epäillyn armeijan entisen tarkka-ampujan James Barrin (Joseph Sikora), joka kiistämättömistä  todisteista huolimatta vakuuttaa syyttömyyttään, ja vaatii saada paikalle Jack Reacherin (Tom Cruise). Reacherille, joka on entinen sotapoliisi ja monien taistojen palkittu veteraani, maailma on mustavalkoinen paikka, taistelukenttä, missä lait, todisteet ja säännöt ovat merkityksettömiä taistelussa oikeuden puolesta. Yhteistyössä Barrin asianajaja Helen Rodinin (Rosamund Pike) kanssa Reacher pääsee laajan salaliiton jäljille, ja saa lopulta tähtäimeensä venäläisen rikollisen, joka tunnetaan ainoastaan nimellä Zec.

Käsikirjoittaja/ohjaaja Christopher McQuarrie iskee kovaa ja korkealta adrenaalifriikkien hermokeskukseen ja aloittaa leffavuoden 2013 tylyn toimivalla tykityksellä Jack Reacher - Tappajan jäljillä. Heti alusta alkaen McQuarrie luo kokonaisuuteen sähköisen tunnelman ja luottaa erinomaisiin näyttelijöihinsä antaen monisärmäisen ja kulmikkaan tarinan edetä rauhallisesti omaan tahtiinsa. Vaan kun aika on, herra osaa myös painaa kaasua ja ladata tuhteihin toimintakohtauksiin riittävästi realistista raakuutta ja takaa-ajoihin kinemaattista kiihkoa.

Pääpointti on kuitenkin hienosti hahmotellulla jännitysnäytelmällä, joka pikkuhiljaa auetessaan paljastaa veriseksi menevän likapyykin todellisen laajuuden. Teknisesti intensiivinen ja kihelmöivä trilleri on laatutyötä, kuvaaja Caleb Deschanel, leikkaaja Kevin Stitt ja jykevän jännäriscoren luonut Joe Kraemer ovat kaikki alansa todellisia ammattilaisia.

Jack Reacher on kirjailija Lee Childin menestysluomus, ja vaikka kovakantisissa herra onkin liki parimetrinen muskelikaappi, fyysisesti reippaasti pienempi Tom Cruise ulottaa silti kiehtovan kompleksisen persoonan nahkoihin mallikkaasti. Cruise dominoi valkokangasta vaivatta ja piirtää mieluummin turpaan vetoon kuin kättä pidempään luottavasta omnipotentista Reacherista särmikkään kuvan, jonka edesottamuksia katselisi mielellään uudelleenkin. Lähdemateriaalia ainakin riittää, sillä Child on kirjoittanut yhden Reacherin vuodessa ja 2013 ilmestyvä opus on järjestysnumeroltaan jo 18.

Eniten Cruisen rinnalle kohoaa Rosamund Piken oikeamielinen juristi Helen sekä tämän isä, myös yleisenä syyttäjänä toimiva Alex Rodin, jonka roolin Richard Jenkins tulkitsee tutun taitavasti. David Oyelowo on sinnikäs etsivä Emerson ja aina mainio Robert Duvall tuo kylmän kieroon kertomukseen sympaattisuutta ampumaradan sanavalmiina omistajana Cashina. Kuuluisa euro-ohjaaja Werner Herzog on kalmaisa pääpaha Zec ja helmikuussa enskarinsa saavassa Die Hard 5:ssa John McLanen poikana nähtävä Jai Courtney tämän armoton käsikassara Charlie.

Yhteenveto
Jack Reacher on tervetullut lisä toimintasankareiden kaanoniin Bondin ja Bournen seuraksi. Jämpti ja jämäkkä jännäri avaa uuden franchisen vakuuttavasti.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016