Alkuperäinen nimi: 
The Assassination of Jesse James byt the Coward Robert Ford
Valmistusvuosi: 
2007
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
162
Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta
Pekka Lempinen, To, 03/01/2008 - 00:00

Elokuva
Jesse Jamesin legendan ihannointi on yksi niistä asioista rapakon takana, mitä ei jaksa ymmärtää. Useita ihmisiä murhannut ja elantonsa ryöstämisellä ansainnut pyssysankari ei vaikuta kovinkaan sympaattiselta hahmolta, eikä varsinkaan Robin Hood -tyypiltä, joksi häntä on toisinaan leimattu. Samaa kuvaa vahvistaa Andrew Dominikin nimihirviö Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta.

Kyseisellä nimellä varustetun elokuvan juonen selittäminen tuntuu suorastaan naiivilta, mutta yritetään. Robert Ford (Casey Affleck) on ihaillut Jesse Jamesia (Brad Pitt) koko lapsuutensa ja yrittää väkisin päästä tämän suosioon, puhemiehenään Jamesin joukkoon kuuluvan velipoika Charleyn (Sam Rockwell) avulla. Pikkuhiljaa Robert alkaa päästä vahvemmin ja vahvemmin sisään Jessen läheisimpään piiriin. Mitä lähemmäs hän pääsee, sitä enemmän hän alkaa epäillä ihailuaan. Jamesin hirmuteot ottavat ennen pitkää liian suuren vallan Robertista, ja lopputuloksena on... no, arvaatte varmaan itsekin.

Pitkästä kestostaan (2 h 40 min) huolimatta elokuva pysyy kiehtovana kokemuksena alusta loppuun. Dominikin käsikirjoitus luottaa vahvasti näyttelijöiden panokseen, sillä useissa hiljaisissa kohtauksissa nimenomaan Pittin aikaansaama painostavuus tai Affleckin haavoittuvuus painavat paljon. Ohjatessaan hän saa tarpeeksi omalaatuista otetta ja Roger Deakinsin upean kuvauksen avulla lopputuloksena on taiteellisuutta hipova kokemus. Jesse Jamesin salamurha tuo jollain tavalla mieleen Terrence Malickin elokuvat.

Koska Jesse Jamesin salamurha on näyttelijöiden elokuva, on pääosiin hankittu osaavia nimiä. Brad Pitt saa, kuten edellä mainittiin, painostavuutta rooliinsa, joskin näyttely ontuu toisinaan liian jäyhyyden vuoksi. Lisäksi Jessen hahmoa ei saada tuotua tarpeeksi lähelle katsojaa, vaan hän jää auttamatta sivuhahmoksi Robert Fordin noustessa etualalle. Ja tällöin tarvitaan Affleck juniorilta vahva roolisuoritus, jonka hän todella tekeekin. Nuori mies alkaa vihdoin päästä ohi veljensä maineen, ja on saanut nyt jo muutaman arvostetun ja kehutun roolin, muun muassa juuri veljensä kehutussa debyyttiohjauksessa Gone Baby Gone. Affleckin lisäksi vahvan roolin tekee aina vakuuttava Sam Rockwell.

Yhteenveto
Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta ei kenties lunasta kaikkia odotuksia, mutta on silti todella vahva aloitus elokuvavuodelle 2008. Jos pitkä kesto ei pelota, etkä saa näppylöitä Brad Pittistä, kannattaa henkilöepookki käydä katsastamassa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016