Alkuperäinen nimi: 
Juoksuhaudantie
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2004
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
106
Juoksuhaudantie
Jari Tomppo, Ti, 12/04/2005 - 00:00

Elokuva
Laumaansa petoeläimiltä suojelevat eläimet tekevät usein suojakseen yksinkertaisia pesärakennelmia. Ollakseen mies on suomalaisen miehen, ikiaikaista pesänrakennusperinnettä jatkaen, rakennettava laumalleen omakotitalo. Toisinaan eläimet saattavat kelpuuttaa suojakseen myös edellisen käyttäjän hylkäämän pesän. Sodan jälkeen nopeasti ja halvalla rakennettujen rintamamiestalojen ensimmäisten asukkaiden poistuessa keskuudestamme tai siirtyessä jälkipolven enemmän tai vähemmän painostamina vanhainkoteihin on näistä vanhoista röttelöistä muodostunut vaihtoehto pesänrakennusviettiään toteuttaville, lapsuuden menettyjen kesien perään haikaileville suomalaisille. Tähän saumaan iski Kari Hotakaisen Finlandia-palkittu, suomalaisen miehen sielunmaisemaa armottomasti analysoiva kirja Juoksuhaudantie. Kirja kertoo miehestä, jolle rintamamiestalon hankkiminen kehkeytyy suoranaiseksi pakkomielteeksi.
Sanavalmiin kirjailijan menestyskirja haluttiin luonnollisesti saattaa valkokankaalle mahdollisimman nopeasti. Onneksi teos päätyi kirjafilmatisointeja karttaneen Veikko Aaltosen käsikirjoitettavaksi ja ohjattavaksi. Harvalla käsikirjoittajalla kun olisi ollut rohkeutta puuttua Hotakaiseen palkittuun ja kehuttuun tekstiin yhtä rajulla kädellä. Juoksuhaudantie ei ole orjallinen filmatisointi Hotakaisen kirjasta. Se kertoo periaatteessa saman tarinan, mutta aihetta melkoisen vapaasti muunnellen.
Ensimmäisessä elokuvapääosassaan nähtävä Eero Aho on Matti Virtanen, tavallinen suomalainen mies. Hän on luopunut haaveistaan ja pakottanut itsensä tyytymään elämään, jonka sisällön muodostavat virikkeetön työ trukkikuskina suuressa varastossa ja ruuan kokkaaminen Tiina Lymin näyttelemälle Helena-vaimolle sekä perheen tyttärelle Sinille (Ella Aho). Omasta mielestään Matti on osoittanut mieskuntoisuutensa kotitöissä ja vaipan vaihdossa. Helena kuitenkin pitää miestään kunnianhimottomana luuserina, jonka elämässä ei ole muuta sisältöä kuin TV-visailujen ruotiminen. Tarpeeksi ärsytettynä Matti nostaa kätensä vaimoaan vastaan. Yksi nyrkinisku riittää erottamaan Matin perheestään ja jättää itsensä perhe-elämälle omistaneen miehen tyhjän päälle. Matti haluaa epätoivoisesti perheensä takaisin. Hän päättää hankkia rintamamiestalon esikaupunkialueelta, sillä sellaisessa asuu onnellinen perhe.
Matti Virtasen lisäksi Juoksuhaudantie on tarina kahdesta muustakin miehestä. Kari Väänäsen näyttelemä kiinteistönvälittäjä Jarmo Kesämaa on työssään päteväksi osoittautunut myyntitykki, jonka vastuualueena on vanhojen taloröttelöiden myyminen nostalgiaa janoaville perheille. Menestyksestään huolimatta Kesämaa on kyllästynyt työhönsä ja haluaisi palata kotiseudulleen Pohjanmaalle. Elokuvan nasevimmat repliikit kuullaan Kesämaalta, sillä hänen sanelukoneeseen lukemat luentomuistiinpanonsa sisältävät miltei suoraan Hotakaisen kirjasta poimittua terävää tekstiä. Elokuvan kolmas tärkeä mies on veteraaninäyttelijä Esko Pesosen tulkitsema sotaveteraani Taisto Oksanen, joka asuu yksin "pientä pintaremonttia" kaipaavassa rintamamiestalossaan. Oksanen keskustelee edesmenneen vaimonsa kanssa ja hänen pojallaan on kiire saada ukko vanhainkotiin ja talorähjä myytyä, jotta farmariauton tilalle saadaan ostettua tila-auto. Vääjäämättä näiden kolmen miehen kohtalot kietoutuvat toisiinsa, samalla kun Matin pakkomielle rintamamiestalosta alkaa hipoa mielipuolisuuden rajoja.
Lähes jokaisessa suomalaisessa elokuvassa nähtävän Tiina Lymin näyttelemä Helena Virtanen jää hahmona miestään etäisemmäksi. Hän on äkkinäinen ihminen, joka ei yhden lyönnin jälkeen jää odottamaan toista. Lisäksi hän tekee selväksi inhonsa ja halveksuntansa Mattia kohtaan. Jollakin tasolla hän kuitenkin tuntuu yhä välittävän miehestään ja tämän kohtalosta. Matti Virtasen esimiestä varastolla näyttelevä Aake Kalliala saa kunnian olla elokuvan tervejärkisin mieshahmo, joka muodostaa tasapainottavan vastakohdan elokuvan enemmän tai vähemmän pakkomielteisille henkilöhahmoille.
Juoksuhaudantie kuvaa onnistuneesti kotirintamamies Matti Virtasen ajautumista vähitellen pois normaalin yhteiskunnan hyväksymistä uomista hänen tavoitellessaan epätoivoisesti unelmaansa rintamamiestalosta, keinoja kaihtamatta. Elokuvaa, kuten Hotakaisen kirjaakin,voidaan pitää myös terävänä kannanottona suomalaista asuntopolitiikkaa kohtaan, jossa yleisesti ainoana hyväksyttävänä asumismuotona pidetään omakotitaloa. Tämä on helppo havaita myös seuraamalla sitä intoa, jolla pienetkin kunnat epätoivoisesti kaavoittavat uusia alueita omakotitonteiksi. Aivan loppuun saakka elokuvan tarina ei kuitenkaan jaksa kantaa finaaliratkaisun ollessa melkoisen epätyydyttävä.

Kuva

Anamorfinen kuva on laadultaan parempaa keskitasoa. Kuvassa ei esiinny kohinaa ja värit toistuvat virheettömästi. Pekka Uotilan kuvausjälki on sekä persoonallista että toimivaa.

Ääni

DVD sisältää Dolby Digital -ääniraidat 5.1- ja 2.0-kanavaisina. Jostain syystä kaksikanavainen ääniraita on oletusääniraita. Kaiken lisäksi elokuvan 5.1-ääniraita vaihtui kesken katselun, ilmeisesti kerroksen vaihdon yhteydessä, kaksikanavaiseksi. Onneksi ääniraidan vaihto onnistuu kesken katselun AUDIO-näppäintä painamalla.
Vielä 2000-luvullakin suomalaisia elokuvia vaivaa jatkuvasti huonosti äänitetty dialogi. Juoksuhaudantie ei ole poikkeus. Näyttelijöiden vuorosanoista on hetkittäin todella vaikea saada selvää vaimeasti tallennetun dialogin takia. Jos äänenvoimakkuuden säätää sellaiselle tasolle, että dialogin seuraaminen onnistuu pinnistelemättä, kuuluu elokuvan musiikki korviarepivällä voimakkuudella. Tilavaikutelma jää ohuehkoksi, joten kovin suurta eroa ääniraitojen välillä ei ole.
Elokuvan taustamusiikin on säveltänyt Mauri Sumén omaa rintamamiestaloa remontoidessaan, joten ei liene yllätys, että musiikki tukee elokuvan tunnelmia mainiosti.

Lisämateriaali

Kommenttiraita

Jostain käsittämättömästä syystä levyltä on tuhlattu bittejä tallentamalla kommenttiraita 5.1-kanavaisella ääniraidalla. Elokuvaa kommentoivat yhdessä ohjaaja-käsikirjoittaja Veikko Aaltonen sekä näyttelijäpariskunta Eero Aho ja Tiina Lymi. Pääasiassa kerrotaan kuvausten etenemisestä ja kulloinkin nähtävän kohtauksen tekemisestä. Myös hieman syvällisempää tietoa elokuvan taustoista kuullaan, mutta ei tämä kommenttiraita järin informatiivinen ole.
Poistetut kohtaukset (29:03)
Yhteen pötköön sijoitettuna kymmeniä elokuvasta poistettuja kohtauksia, joiden pituudet vaihtelevat muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin. Joukossa on sekä kokonaan pois jätettyjä kohtauksia että vaihtoehtoisia versioita elokuvassa nähtävistä kohtauksista. Mitään kommentteja tai perusteluja poistoille ei esitetä. Poistettujen kohtausten joukosta löytyy muutamia hykerryttävän hauskoja pätkiä, joten tämä osio kannattaa ehdottomasti katsoa, mikäli pidit elokuvasta.
Käsikirjoitus (DVD-ROM)
Word-dokumenttina taltioitu elokuvan käsikirjoitus.
Lisäksi tarjolla on elokuvan traileri ja TV-mainos.

Yhteenveto


Juoksuhaudantie
on tragikoominen näkemys suomalaisen miehen pakkomielteisestä suhtautumisesta asumiseen ja ennen kaikkea omakotitaloasumiseen. Vaikka Kari Hotakaisen värikäs kirjoitustyyli ei elokuvasta oikein välitykään, onnistuu tarina silti naurattamaan ja koskettamaan. Elokuva ei kuitenkaan aivan pääse Kari Väänäsen ohjaaman Hotakais-filmatisoinnin Klassikko (2001) tasolle
DVD:n kuvanlaatu on hyvää luokkaa, mutta äänenlaatu jättää toivomisen varaa. Lisämateriaalia on tarjolla sangen niukasti.
Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 2.0, Dolby Digital 5.1
Bonukset: 
- Kommenttiraita - Poistettuja kohtauksia - Traileri - TV-mainos - Käsikirjoitus (DVD-ROM)
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016