Alkuperäinen nimi: 
Caché
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2005
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
114
Kätketty
Markus Laitinen, Ti, 05/06/2007 - 00:00

Elokuva
Liikkumaton kamera kuvaa hiljaista katua ranskalaisella ylemmän luokan asuinalueella. Alkutekstit ilmestyvät kuvan päälle ja katoavat. Hetkeen mitään ei tapahdu. Sitten kaksi ääntä alkaa keskustella näkemästään, ja paljastuu, että katsomme aikaisemmin nauhoitettua videota. Ensimmäiset minuutit antavatkin hyvän kuvan verkkaisesta etenevästä, mutta jatkuvasti yllättävästä elokuvasta Kätketty (Caché, 2005). Katsoja näkee selvästi kuvattuina selkeitä tapahtumia, mutta silti on vaikea tietää, mitä niillä tarkoitetaan ja kehen ne liittyvät.

Michael Haneken (Funny Games, Pianonopettaja) ohjaama ja käsikirjoittama elokuva kertoo ranskalaisesta ylemmän keskiluokan avioparista, Georgesista (Daniel Auteuil) ja Annesta (Juliette Binoche), joiden ovelle ilmestyy outo videonauha, jossa kuvataan heidän taloaan kahden tunnin ajan. Nauhat saavat jatkoa, ja mukaan tulee myös karmivia piirustuksia, jotka saavat Georgesin muistelemaan menneitä salaisuuksia. Näitä salaisuuksia Georges ei ole kertonut kenellekään, mutta nyt joku pakottaa ne esille.

Kätketty on trilleri, joka hitaasta etenemisestään huolimatta pitää otteessaan, eikä päästä irti edes lopputekstien jälkeen. Pelkkä kasettien aiheuttama mysteeri vetää mukaansa, mutta syvemmällä elokuva on paljon muutakin; yhteiskunnallinen kannanotto, tarina ihmisen kyvystä unohtaa ja sulkea silmänsä. Aluksi mitättömältä tuntuvat tapahtumat alkavat saada merkitystä pidemmälle mentäessä, ja elokuvan loputtua alkaa mieli yhdistellä näitä palasia kuumeisesti. Lopulta mysteerin “ratkaiseminen” riippuu omasta tarkkaavaisuudesta.

Myös hahmoista ja heidän suhteista toisiinsa paljastuu jatkuvasti jotain uutta, kunnes on vaikea tietää mitä heistä ajatella. Kuka on paha, vai onko kukaan? Pinnan alla kytee paljon, mutta kaikkea ei paljasteta, vaan katsoja saa käyttää omaa mielikuvitustaan. Näyttelijät ovat kaikki erinomaisia, mutta suurimman vaikutuksen tekee Georgesin roolissa riutuva Auteuil, joka tekee hahmostaan helposti lähestyttävän, mutta syvästi vaivautuneen ja aidon.

Vaikka Kätketty vetääkin mukaansa jo alkuminuuteilla, vaatii jonkinlaisen näkemyksen muodostaminen tapahtumista kärsivällisyyttä. Tarina ei jätä rauhaan, koska sillä ei ole tyydyttävää päätöstä eikä ratkaisua anneta suoraan. Elokuvan jälkeiset tunnit ovat ne, joiden aikana mielipide kaikesta näkemästään muodostuu. Tämän takia myös arvosanan antaminen on vaikeaa, koska ajatukset elokuvasta vaihtelevat jatkuvasti ja mielen kätköistä löytyy jatkuvasti uutta.

Tekniikka
Anamorfisesta kuvasta (1.78:1) ei löydy pahemmin moitittavaa. Kuva on tarkka ja värit kohdallaan. Ainoastaan pimeämmissä kohtauksissa esiintyy kohinaa, eikä kuva ole täysin tarkka.

Hyvältä kuulostavat Dolby Digital 5.1 -äänet keskittyvät lähinnä etukaiuttimiin. Elokuvassa ei ole lainkaan musiikkia, mikä tekee tunnelmasta aidomman ja tässä tapauksessa pelottavamman. Myöskään tehosteita ei pahemmin käytetä, joten takakaiuttimille ei tule paljon käyttöä.

Lisämateriaali
Lisämateriaalina on elokuvan traileri ja tekijöiden filmografiat.

Yhteenveto
Michael Haneken Kätketty on kiehtova trilleri, josta voi nauttia sellaisenaan, mutta todellisen tyydytyksen tarina ja sen sisältämä arvoitus antavat, kun katsoja jää lopputekstien jälkeen pohtimaan näkemäänsä. Kätketty on malliesimerkki taitavasti rakennetusta elokuvasta, jota on helppo lähestyä, mutta vaikea päästää irti.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitos arvostelukappaleesta Future Filmille.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016