Alkuperäinen nimi: 
Beautiful Boy
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2010
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
100
Kaunis poikamme (Blu-ray)
J. Pikkarainen, Ti, 09/08/2011 - 00:00

Elokuva
Michael Sheenin ja Maria Bellon näyttelemän pariskunnan elämä romahtaa, kun tieto heidän poikansa lukiossa tapahtuneesta kouluammunnasta ilmaantuu uutisiin. Tuskainen tietämättömyys tapahtumista päättyy pahimmalla mahdollisella tavalla poliisien saapuessa ovelle. Heidän poikansa on yksi menehtyneistä, muttei suinkaan yhtenä viattomista uhreista, vaan itse kouluampujana.

Shawn Ku tarkastelee ohjaustyössään Kaunis poikamme ajankohtaista aihetta rohkeasta ja haastavasta näkökulmasta. Ohjaajan ja Michael Armbrusterin yhdessä tehty käsikirjoitus tuo kouluammuntoihin kokonaan uuden ulottuvuuden, jota harvemmin tulee edes ajatelleeksi. Median ja uhrien omaisten riepoteltavaksi joutuvat kouluampujan vanhemmat ovat yhtälailla traagisen tapahtuman uhreja, jotka joutuvat lapsensa menetyksensä lisäksi taistelemaan myös omaa syyllisyydentunnetta vastaan. Samalla elokuva ulottuu tarkastelemaan aihetta surmaajan vanhempien välittömään lähipiiriin, jotka joutuvat yhtälailla alttiiksi ja jopa kärsimään tapahtuneesta. Käsikirjoitus uskaltaakin nostaa esille yksipuolisen tapamme käsitellä ja yksinkertaistaa kipeitä asioita jopa vihaksi asti.

Elokuva ei missään vaiheessa pyri selittämään sanoinkuvaamatonta tekoa, sillä syyt katoavat sillä sekunnilla kun koulusurmaaja lakkaa olemasta. Kerronnan voimavara syntyy juuri tästä epätietoisuudesta, joka manifestoituu surmaajan vanhempien yritykseen sisäistää tapahtunutta. Raa'at näyttelijäsuoritukset Michael Sheeniltä ja Maria Bellolta synnyttävät pitkälti elokuvan voimakkaan tunnelatauksen, mikä tarttuu myös katsojaan. Pienet ilon hetket kaaoksen seassa jäävät usein musertavan tuskan ja syyllisyyden varjoon, eikä hahmojen kokemaan voi yksinkertaisesti olla samaistumatta.

Käsikirjoitus ottaa rohkean aiheensa lisäksi kantaa murtuvaan avioliittoon, mikä omalla tavallaan nousee elokuvan varsinaiseksi teemaksi. Kouluammunta sysää oman valtavan painolastinsa jo entisestään huteralle parisuhteelle, mistä elokuva antaa vinkkejä ensimmäisistä kohtauksista lähtien. Kaunis poikamme ei kuitenkaan sorru käsittelyssään sentimentaalisuuteen, vaan tarkastelee aihetta yhtä rehellisen aidosti kuin traagisen tapahtuman uhreja. Toivottomuuden keskeltä löytyy pieniä ilon hetkiä, mutta kaiken paremmaksi tekevää ihmeparannusta ei ole lupa odottaa. Elokuva on kaikessa ahdistavuudessaankin lohduttava.

Tekniikka
1.85:1-kuva on kauttaaltaan rakeinen, mikä heikentää huomattavasti julkaisun terävyyttä. Elokuvan pelkistetty värimaailma toistuu sen sijaan luonnollisena, eikä mustan tasossa ole moitittavaa. DTS-HD MA 5.1 -ääniraita on etukanavapainotteinen. Runsas dialogi kuuluu kirkkaana. Tilakäyttö on maltillinen ja tukee lähinnä elokuvan sävellyksiä. LFE-kanavaa hyödynnetään vain harvakseltaan.

Lisämateriaali
Julkaisu ei sisällä lainkaan lisämateriaalia.

Yhteenveto
Kaunis poikamme ei ole millään tavalla helppo elokuva katsottavaksi mutta kuitenkin tärkeä. Kipeän aiheen ympärille rakennettua draamaa kannattelevat vahvat näyttelijäsuoritukset Michael Sheeniltä ja Maria Bellolta.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Lisätietoa: 
Kiitokset Atlantic Filmille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
DTS-HD MA 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016