Kummeli - Alivuokralainen
Jussi U. Pellonpää, Pe, 12/09/2008 - 00:00

Elokuva
Vuosikaudet Lydia Molotovan (Tuija Ernamo) vuokralaisina hulppeassa arvolukaalissa Helsingin keskustassa asustaneet hermoheikko munuaiskirurgi Lauri Mustonen (Mikko Kivinen) ja höveli hyönteistutkija Pauli Bergström (Heikki Silvennoinen) joutuvat kovan paikan eteen, kun vanha rouva antaa asunnon ennakkoperintönä pojalleen vääpeli John Molotoville (Heikki Hela). Ketku kapiainen ymmärtää euron arvon ja nostaa ensi töikseen vuokran pilviin ja pukkaa vielä Lydian, piikansa Inkerin (Mari Turunen) kanssa, asumaan samaan osoitteeseen. Hankkiakseen rahat akateeminen kaksikko joutuu ottamaan alivuokralaisen, jollaiseksi ilmoittautuu pikkurilli pystyssä stylisti Robban (Timo Kahilainen), sillä silmällä maailmaa katseleva velikulta, joka tuo residenssiin paitsi väriä, myös oman trionsa Maken, Rafun ja Kiken (Heikki Vihinen, Risto Korhonen ja Jasper Pääkkönen).

Heikkien Vihinen ja Kahilainen kirjoittama, huimasti menestyneeseen teatterihittiin perustuva Kummeli - Alivuokralainen on elokuvana vain hetkittäin maaliin osuva kimara lunkkia läppää, köykäistä kaatuilukomiikkaa ja armottoman vanhentuneita homokliseitä. Pohjimmiltaan hyvää tarkoittavaan käsikirjoitukseen on tungettu aivan liikaa tavaraa aina afrikkalaisista koppakuoriaisista laittomiin munuaissiirtoihin. Kummeli -veteraani Matti Grönbergin ohjauksesta puuttuu rytmi ja ajoitus, vaikka tarinassa vauhtia ja käänteitä riittääkin yllin kyllin. Kohtaukset, jotka toimivat yksinkertaistetusti teatterin lavalla livetilanteissa, on nyt modifioitu jälkityöstössä joka suuntaan venyviksi efektiotoksiksi, joita kevennellään paikoin nokkelilla välianimaatioilla.

Kotimaan kärkikoomikot tekevät rooleissaan mitä pystyvät, suurimman vastuun jäädessä Mikko Kivisen harteille.
Kummelikolmikko Silvennoinen, Kahilainen ja Hela ovat toki hauskoja, mutta mitään Mauno Ahosen tai Puukon veljesten tyylisiä, tappiinsa karrikoituja riemuntuojia eivät herrojen hahmot tällä kertaa ole. Sivurooleissa käyvät kääntymässä myös mm. Taneli Mäkelä, Leea Klemola ja Jussit Lampi ja Veijonen.

Halvoilla konsteilla nauruja lypsävä Kummeli - Alivuokralainen on kuin aikakoneesta tullut: pahasti ylipitkä ja vitseiltään venytetty läpihuuto, jonka kohderyhmä on vähintään kymmenen vuotta sitten sukupuuttoon kuolleet, maaseutujen keskikaljabaarien aikamiespojat, joille homoherjat, seksistinen sovinismi ja karkea kiroilu olivat komiikan kulmakiviä.

Yhteenveto
Pettymyksen karvas kalkki on kitalaessa, kun koko kansan Kummelit tuovat valkokankaille väljähtäneen ja venytetyn farssinsa. Tämä ryhmä pystyy kyllä parempaankin.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016