Alkuperäinen nimi: 
The Godfather
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1972
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
168
Kummisetä
M. Pajulahti, Pe, 19/01/2007 - 00:00

Elokuva
Kaikkien aikojen parhaana elokuvana pidetty Francis Ford Coppolan Kummisetä-saagan ensimmäinen osa tutustuttaa meidät italialaiseen Corleonen mafiaperheeseen. Mario Puzon romaaniin perustuva klassikko voitti ilmestymisvuotenaan 1972 kolme Oscaria, joista yhden sai ansaitusti Marlon Brando miespääosastaan.

Monikerroksinen tarina sijoittuu 1940-luvulle, jolloin Amerikan alamaailmaa hallitsivat useat mafiaperheet. Yhtenä suurimmista Corleonet, joiden erikoisalana pyörivät uhkapelit, ja jonka perheen päänä toimii Marlon Brandon esittämä Don Vito Corleone. Tältä erittäin vaikutusvaltaiselta mieheltä tahtovat pyytää palveluksia niin kaukaisemmat kuin läheisemmätkin tuttavat. Ja Vitoltahan kaikki onnistuu; suhteita on niin politiikkaan, lehdistöön kuin tietysti alamaailmaankin. Töistä huolimatta oma perhe ja sukulaiset ovat kuitenkin miehelle kaikista tärkeimpiä.

Elokuva keskittyy nimestään huolimatta käsittelemään koko kummisedäksi kutsutun Viton johtamaa Corleonen perhettä ja sen kohtaamaa kriisiä. Esiin nousee etenkin Michael (Al Pacino), joka tahtoisi erottua pahamaineisesta perheestään pysyttelemällä mafiakuvioiden ulkopuolella. Millainen isä, sellainen poika, ja kohtalon sanelemana Michaelista tulee ennen pitkää jotain aivan muuta kuin hän oli suunnitellut.

Michaelin lisäksi perheen poikiin kuuluvat äkkipikainen Sonny (James Caan), oman casinon avaamisesta haaveileva Fredo (John Cazale), sekä asianajaja Tom Hagen (Robert Duvall). Michaelin rakastettuna nähdään uransa lupaavassa alussa oleva Diane Keaton, ja kummisedän tyttärenä Talia Shire.

Kaiken pahan alku ja juuri on huumekeisari Sollozzo (Al Lettieri), jonka bisnekset yhdessä Tattaglian mafiaperheen kanssa nostavat kaikki perheet sotaan toisiaan vastaan. Luvassa on perinteistä gangsterimenoa tyylikkäästi Francis Ford Coppolan omintakeisella tavalla toteutettuna.

Moniulotteinen juoni tuntuu aluksi liiankin monimutkaiselta, ja laaja henkilögalleria menee helposti sekaisin. Vasta myöhemmät katselukerrat näyttävät juonen ja koko tarinan todellisen voiman. Kokonaisuuden selkeytyessä yksityiskohtineen on pakko myöntää elokuvan tekijöiden taituruus. Kokonaisuus rakennetaan tiukasti sidotuista pienemmistä ihmiskohtaloista, jotka linkittyvät toisiinsa huomaamattoman ovelasti.

Vaikka koko elokuva onkin hieno teos, sen ensimmäinen puolituntinen tuntuu kaikista vahvimmalta ja vetävimmältä. Voima jatkuu läpi elokuvan aina viimeiseen sekuntiin saakka, ja vaikka loppupuolella kierrelläänkin turhan paljon, ei varsinaisia suvantokohtia tästä mestariteoksesta löydy. Kummisetä-trilogian ensimmäinen osa on hieno mafiaperheen pojan kasvutarina, osoitus siitä, miten viattomasta kasvaa suurin syyllinen, ja miten hän samalla henkisesti luhistuu niin voimakkaan perheensä kuin omien tekojensakin edessä.

Kuva
Laajakuvatelevisioille optimoitu 1.78:1-suhteen anamorfinen kuva näyttää ikäänsä nähden vähän liiankin vanhalta. Filmistä peräisin olevia roskia esiintyy koko ajan, mutta nämä ovat niin pieniä, etteivät haittaa liikaa. Varsinaisia häiriöitä kuvaan ei ole eksynyt, mutta 70-luvun värimaailma melko voimakkaine kontrasteineen vaatii pientä totuttelua. Itse värisävyt toistuvat vanhahtavina, ja hallitsevaksi väriksi nousee synkkä musta. Joidenkin kohtausten valaiseminen on hoidettu huonosti, joten kuva on paikoin vähän liiankin tumma.

Ääni
Lievästi tylsä ääniraita on miksattu muotoon Dolby Digital 5.1 Surround, mutta sitä hallitsevat vain etukanavat. Valtaosa äänistä kuullaan keskikaiuttimesta, ja pääkaiuttimet tulevat mukaan vain tarpeen tullen. Ammuskeluista huolimatta subbari pysyttelee vaiti koko elokuvan ajan, samoin kuin takakanavatkin, joihin ajetaan musiikkia vain todella harvoissa kohdissa. Ääniraita on silti kohtalaisen selkeä ja hyvin asiansa ajava, eikä pelkistettyä äänimaailmaa enempää jää edes kaipaamaan näinkin dialogipainotteisessa elokuvassa.

Lisämateriaali
Koko trilogian sisältävän boksin lisämateriaali on koostettu neljännelle levylle. Niin yhden levyn julkaisu kuin boksin elokuvalevykin sisältää ainoastaan Francis Ford Coppolan kommenttiraidan, joka on kyllä paikoin ihan kiinnostavaa kuunneltavaa. Boksin mukana tuleva erillinen bonuslevy sisältää lisämateriaalia yhteensä runsaan kolmen tunnin edestä, ja sen sisältö on seuraava:

Behind the Scenes
- On Location
- Francis Ford Coppola’s Notebook
- Music Of The Godfather
- Coppola & Puzo On Screenwriting
- Gordon Willis On Cinematography
- Storyboards - Godfather II
- Storyboards - Godfather III
- The Godfather Behind The Scenes 1971

Pitkä dokumentti on myös suomeksi tekstitetty, mikä tekee sen katsomisesta mukavaa. Kuvamateriaalia riittää, ja kerronta on sopivan kiinnostavaa, jotta elokuvien taustasta kiinnostunut jaksaa viettää tämän lisämateriaalin pääosion parissa hetken jos toisenkin.

Vaihtoehtoisia kohtauksia

  Näitä riittää yhteensä 34 kappaleen verran. Kronologiseen järjestykseen laitetut pätkät syventävät henkilöitä, mutta tavalliselle katsojalle suurin osa on melko tylsää katsottavaa.

  Francis Ford Coppolan, Mario Puzon, Gordon Willisin, Dean Tavoularisin, Nino Rotan ja Carmine Coppolan filmografiat
  Corleonen perheen sukupuu
  Kaikkien kolmen elokuvan trailerit
  Valokuvagallerioita
  Lista palkinnoista ja ehdokkuuksista sekä gaalapuheet
  Vuoden 1974 TV-esittely

   Vaikka elokuva käynnistyy automaattisesti laitettaessa levy soittimeen, erikoisuutena voidaan vielä mainita kolme erilaista menu-valikon taustaa, jotka tulevat esiin palattaessa menuun kolme kertaa kesken elokuvan tai sen jälkeen.

   Yhteenveto
   Kummisetä-mafiasaagan ensimmäinen osa on todella vahva kehityskertomus vallan vaihtumisesta perheenjäseneltä toiselle. Trilogian ylivoimaisesti paras osa pitää ottessaan, mutta valtavan henkilögallerian vuoksi ainoastaan päähenkilöihin ehditään keskittymään kunnolla. Ei ehkä maailman paras elokuva, mutta erinomainen teos, jonka klassikkoarvoa ei voi kiistää.

   Kuvasuhde: 
   1.78:1
   Anamorfinen: 
   Anamorfinen
   Alkuperäiskieli: 
   Levymäärä: 
   5
   Aluekoodi: 
   Lisätietoa: 
   Osa Kummisetä DVD Collection -boksia.
   Ääni: 
   Dolby Digital 5.1 Surround
   Arvosana DVD:lle: 
   Arvosana kuvasta: 
   Arvosana äänestä: 
   Arvosana bonusmateriaaleista: 
   Kuvagalleria: 

   Lisää uusi kommentti   Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016