Alkuperäinen nimi: 
The Godfather: Part II
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1974
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
192
Kummisetä II
M. Pajulahti, Ma, 22/01/2007 - 00:00

Elokuva
Niin ikään Mario Puzon romaanin pohjalta tehtailtu Kummisetä-trilogian toinen osa jatkuu siitä, mihin ensimmäinen jäi. Valitettavasti vain samanlaista juonikuviota ei ole enää odotettavissa, mikä on pieni pettymys ensimmäisen osan katsomisen jälkeen. Kestoltaan entistä pidemmässä kakkososassa keskitytään lähinnä seuraamaan mafiaperheen pääksi nousseen Michael Corleonen (Al Pacino) elämää niin töissä kuin kotonakin.

Francis Ford Coppolan ohjaama elokuva alkaa 1900-luvun alun Sisiliasta, ja Michaelin elämän rinnalla seurataan hänen isänsä Viton (Robert DeNiro) nuoruudenvaiheita Amerikan siirtolaisena. Näiden kahden elämäntarinan ja samalla ajanjakson välillä poukkoillaan vuorotellen läpi elokuvan, mutta tarinat eivät varsinaisesti yhdisty missään kohtaa. Etenkin Viton nuoruus on kuitenkin kiintoisaa seurattavaa; miten Italiasta Amerikkaan orpona matkanneesta pikkupojasta tulee ovela tappaja ja mafiarikollinen. Tämä ei tapahdu kuitenkaan minkään tapahtuman vuoksi, vaan homma tuntuu olevan miehelle enemmänkin luonteenpiirre, joka odottaa kehittymistään täyteen mittaansa.

Juonen heikkous on sen yksitoikkoisuus verrattuna trilogian ensimmäiseen osaan. Nyt oikeastaan mitään kiehtovampaa ei tapahdu, ja ihmisten surmaamisetkin tapahtuvat äkkinäisesti, ilman sen suurempaa suunnittelua. Näillä keinoin jännitys on onnistuttu tuhoamaan melko pitkälle. Elokuvan lopussa nähtävät oikeussaliepisodit nostavat mielenkiintoa, mutta samalla tarinan loppupuoli tuntuu liian sekavalta.

Kummisetä II haali itselleen kuitenkin 6 Oscaria ja liudan muita palkintoja. Vaikka elokuvaa kääntelisi miten päin tahansa, siitä ei löydy aivan samanlaista hohtoa kuin ykkösosasta. Trilogian keskimmäisen osan virka tuntuukin olevan lähinnä Michaelin elämän seuraaminen. Se vastaa kysymykseen, mitä miehelle tapahtuu mafiaperheen pääksi nousun jälkeen. Mutta koska kehitys on lähinnä henkistä mallia, tuntuu lopputulos noudattavan samaa, jo ykkösosan tutuksi tekemää linjaa, eikä kaikkia odotuksia näin lunasteta. Mafiaelämän vääristyneestä maailmankuvasta elokuva antaa kyllä realistisen kuvan, ja näillä osin homma toimii hyvin.

Nuorta Vitoa esittävä Robert DeNiro suoriutuu roolistaan Oscarin arvoisesti. Muutkin näyttelijät ovat toki hyviä, joskin Michaelin ja Viton lisäksi eniten ruutuaikaa suodaan vain perheen asianajaja Tom Hagenille (Robert Duvall). Muut suuresta roolikaartista ovat enemmän tai vähemmän sivuosissa. Samaistumista saati suurempaa tunnetta kotisohvalle saakka ei saada aikaiseksi kenenkään hahmon kohdalla. Michaelin vaimona riutuva Kaykin (Diane Keaton) jää mieleen vain ahdistuneena mafiamiehen kotipiikana.

Kummisetä II on juonen ja henkilöidensä heikkouksista huolimatta yllättävän tasainen laadultaan. Kokonaisuus on pituudestaan huolimatta kuin yhtenäinen ja tiivis kappale, jossa rosoista pintaa lukuun ottamatta ei suuria intensiteetin vaihteluita esiinny. Kahdelle levylle jaettu elokuva katkeaa sopivasti tapahtumissaankin kahteen osaan, joten sen voi halutessaan katsoa peräkkäisinä iltoina elokuvan siitä kärsimättä.

Kuva
Anamorfinen 1.78:1-suhteen kuva on lähes samaa tasoa kuin ensimmäisen Kummisedän julkaisussa. Roskia vilisee runsaasti edelleen, mutta niiden määrä on kuitenkin hieman vähäisempi. Väreiltään ja laadultaan kuva on samaa, melko huonoa tasoa. Nuoren Viton elämää seuraavat kohtaukset on lisäksi värimääritelty keltaisemmiksi tuomaan vanhahkoa tunnelmaa.

Ääni
Myös Dolby Digital 5.1 Surround -ääniraita on samaa tasoa ensimmäisen osan kanssa. Keskikaiutin toistaa valtaosan elokuvan äänistä, ja muut neljä kaiutinta tulevat erittäin harvoin mukaan. Dialogi kuuluu silti kelvollisen selkeästi.

Lisämateriaali
Koko trilogian sisältävän boksin lisämateriaali on koostettu neljännelle levylle. Niin yhden levyn julkaisu kuin boksin elokuvalevykin sisältää ainoastaan Francis Ford Coppolan kommenttiraidan, joka on kyllä paikoin ihan kiinnostavaa kuunneltavaa. Boksin mukana tuleva erillinen bonuslevy sisältää lisämateriaalia yhteensä runsaan kolmen tunnin edestä, ja sen sisältö on seuraava:

Behind the Scenes
- A Look Inside
- On Location
- Francis Ford Coppola’s Notebook
- Music Of The Godfather
- Coppola & Puzo On Screenwriting
- Gordon Willis On Cinematography
- Storyboards - Godfather II
- Storyboards - Godfather III
- The Godfather Behind The Scenes 1971

Pitkä dokumentti on myös suomeksi tekstitetty, mikä tekee sen katsomisesta mukavaa. Kuvamateriaalia riittää, ja kerronta on sopivan kiinnostavaa, jotta elokuvien taustasta kiinnostunut jaksaa viettää tämän lisämateriaalin pääosion parissa hetken jos toisenkin.

Vaihtoehtoisia kohtauksia

Näitä riittää yhteensä 34 kappaleen verran. Kronologiseen järjestykseen laitetut pätkät syventävät henkilöitä, mutta tavalliselle katsojalle suurin osa on melko tylsää katsottavaa.

Francis Ford Coppolan, Mario Puzon, Gordon Willisin, Dean Tavoularisin, Nino Rotan ja Carmine Coppolan filmografiat
Corleonen perheen sukupuu
Kaikkien kolmen elokuvan trailerit
Valokuvagallerioita
Lista palkinnoista ja ehdokkuuksista sekä gaalapuheet
Vuoden 1974 TV-esittely

Vaikka elokuva käynnistyy automaattisesti laitettaessa levy soittimeen, erikoisuutena voidaan vielä mainita kolme erilaista menu-valikon taustaa, jotka tulevat esiin palattaessa menuun kolme kertaa kesken elokuvan tai sen jälkeen.

Yhteenveto
Kummisetä-mafiatrilogian keskimmäinen osa on hieman edeltäjäänsä vaisumpi. Elokuva seuraa silti tasaisen laadukkaalla otteella mafiaperheen pään, Michaelin, elämää rinnakkain hänen edesmenneen isänsä lapsuuden ja nuoruuden kokemuksien kanssa.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
5
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Osa Kummisetä DVD Collection -boksia.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1 Surround
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016