Alkuperäinen nimi: 
The Godfather: Part III
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1990
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
163
Kummisetä III
M. Pajulahti, Ti, 30/01/2007 - 00:00

Elokuva
Kahden ensimmäisen Kummisetä-elokuvan jälkeen kului 16 vuotta, kun ohjaaja Francis Ford Coppola ja tarinan isä Mario Puzo kirjoittivat saagan kolmannen ja (neljännen osan huhuista huolimatta) viimeisen osan. Aika on kulunut myös tarinan henkilöiden kohdalla, ja pappaikää lähestyvä Michael Corleone (Al Pacino) on onnistunut viimein muuttamaan bisneksensä täysin lailliseksi. Casinot ja uhkapelibisnes ovat tuottaneet vuosien saatossa niin hyvin, että on aika myydä ne ja lähteä toteuttamaan jotain vielä suurempaa.

Ensitöikseen harmaahiuksinen Michael siunataan ja mies soluttautuu mukaan Vatikaanin kirkkoon. Hämäristä bisneksistä syytetyn kirkon maine täytyisi puhdistaa, mutta rahaa häviää koko ajan lisää. Michael tarjoutuu ostamaan kirkon omistaman Immobiliare-yhtiön, joka avaisi ovet hänen kansainväliselle bisnekselleen. Juuri kun menestys alkaa kukkia, kaupan hyväksymiseen tarvittava paavi sairastuu vakavasti ja uudet viholliset nostavat päätään.

Samaan aikaan Michaelin edesmenneen veljen, Sonnyn, poika Vincent (Andy Garcia) ihastuu Michaelin tyttäreen, Maryyn (Sofia Coppola), ja osoittaa kiinnostuksensa tulla mukaan Corleonen perheeseen. Isänsä tavoin omapäinen Vincent onnistuu vakuuttamaan Michaelin, ja paikka perheessä aukeaa.

Trilogian kolmas osa yllättää varsinkin vetävällä kerronnallaan, muodostuen siten toista osaa mielenkiintoisemmaksi. Tutut henkilöt ovat vanhenneet merkittävästi, ja uudet hahmot tavallaan ottavat heidän paikkansa. Michael johtaa yhä perhettä, mutta vanhuus ja sairaudet alkavat näyttää voimansa. Lukuisten mafiavuosiensa jälkeen mies vajoaa vanhuudenpäivillään itsetutkiskeluun, ja päätyy jopa tunnustumaan syntinsä. Kolmas osa tuntuu lopulta yllättävän tärkeältä palaselta Kummisetä-saagaan. Päätösosassa liimataan palaset yhteen ja nähdään miten henkilöiden elämät ovat lopulta kehittyneet. Yhdeksi mielenkiintoisimmaksi langaksi kaikkien kolmen osan välillä on saatu yhdistelmä Kay ja ovi, jonka taakse Michael vaimonsa tuppaa jättämään.

Kummisetä III marssittaa ruudulle edellisten osien tapaan suuren joukon henkilöitä, mutta tällä kertaa homma on paremmin hallussa, ja korkeintaan pienet sivuhenkilöt jäävät merkityksettömiksi. Dialogiin on myös panostettu, ja vaikka repliikkeihin olisi ollut mahdollista kirjoittaa huteraakin tekstiä, on dialogin taso onnistuttu nostamaan ykkösosan tasolle. Repliikit ovat iskeviä ja tehokkaita.

Kokonaisuutena kolmas Kummisetä on tasoltaan kuitenkin melko korkealla. Juoni ei yllä läheskään ensimmäisen osan tasolle, mutta on silti ihan kelvollinen, ja paikoin luvassa on jopa pientä jännitettä. Elokuvan alkupuoliskolle sijoittuva helikopteriväijytys rikkoo turhan tarpeettomasti kokonaisuuden, ja kyseisellä lienee yritetty tuoda mukaan vain lisää toimintaa. Myös kirkkokohtaukset ja liialliset uskonnollisuudet onnistuvat pidemmän päälle ärsyttämään, vaikka ne tiettyä uskollisuutta aiemmille osille luovatkin.

Elokuvassa nähdään runsas määrä Hollywood-tähtiä, joista kirkkaimpana loistaa Vincentin roolissa nähtävä Andy Garcia. Kyseessä on ehkäpä miehen paras roolityö, ja nuorta Michaelia muistuttava Vincent tuntuu lopulta nappiosumalta jatkamaan mafiatyötä Corleonen perheessä.

Kuva
Vuodelta 1990 peräisin oleva elokuva näyttää ikäisekseen melko vanhalta. Edellisten osien tavoin myös nyt roskia esiintyy, mutta onneksi paljon vähemmän. Kuva on anamorfinen ja muotoa 1.78:1. Värimaailma on melko tummasävyinen, mutta värit toistuvat aiempia osia paremmin. Mitään suurempia virheitä roskia lukuun ottamatta ei kuitenkaan esiinny, ja kuvan laatu on hieman alle keskitason.

Ääni
Muiden elokuvien tavoin ääniraita on miksattu Dolby Digital 5.1 Surround -muotoon. Lopputulos on huomattavasti parempi kolmannen elokuvan kohdalla, mikä on odotettavissakin valmistusvuosi huomioon ottaen. Äänet painottuvat tässäkin tapauksessa enimmäkseen keskelle eteen, ja muut kaiuttimet tulevat mukaan tarpeen vaatiessa. Musiikkia ja tehosteita kuullaan kuitenkin jo jonkin verran enemmän.

Lisämateriaali
Koko trilogian sisältävän boksin lisämateriaali on koostettu neljännelle levylle. Niin yhden levyn julkaisu kuin boksin elokuvalevykin sisältää ainoastaan Francis Ford Coppolan kommenttiraidan, joka on kyllä paikoin ihan kiinnostavaa kuunneltavaa. Boksin mukana tuleva erillinen bonuslevy sisältää lisämateriaalia yhteensä runsaan kolmen tunnin edestä, ja sen sisältö on seuraava:

Behind the Scenes
- A Look Inside
- On Location
- Francis Ford Coppola’s Notebook
- Music Of The Godfather
- Coppola & Puzo On Screenwriting
- Gordon Willis On Cinematography
- Storyboards - Godfather II
- Storyboards - Godfather III
- The Godfather Behind The Scenes 1971

Pitkä dokumentti on myös suomeksi tekstitetty, mikä tekee sen katsomisesta mukavaa. Kuvamateriaalia riittää, ja kerronta on sopivan kiinnostavaa, jotta elokuvien taustasta kiinnostunut jaksaa viettää tämän lisämateriaalin pääosion parissa hetken jos toisenkin.

Vaihtoehtoisia kohtauksia

Näitä riittää yhteensä 34 kappaleen verran. Kronologiseen järjestykseen laitetut pätkät syventävät henkilöitä, mutta tavalliselle katsojalle suurin osa on melko tylsää katsottavaa.

Francis Ford Coppolan, Mario Puzon, Gordon Willisin, Dean Tavoularisin, Nino Rotan ja Carmine Coppolan filmografiat
Corleonen perheen sukupuu
Kaikkien kolmen elokuvan trailerit
Valokuvagallerioita
Lista palkinnoista ja ehdokkuuksista sekä gaalapuheet
Vuoden 1974 TV-esittely

Vaikka elokuva käynnistyy automaattisesti laitettaessa levy soittimeen, erikoisuutena voidaan vielä mainita kolme erilaista menu-valikon taustaa, jotka tulevat esiin palattaessa menuun kolme kertaa kesken elokuvan tai sen jälkeen.

Yhteenveto
Kummisetä-trilogian päätösosa saattaa loppuun Michaelin tarinan. Vaikka se ei mestariteos olekaan, kunnioittaa kolmas osa sopivasti aiempiaan, ja trilogian täydentyminen kokonaiseksi tyydyttää lopulta katsojansa. Pientä väkisin tehdyn makuahan tässä on, mutta se ei välttämättä häiritse. Francis Ford Coppolan mafiasaaga saa arvoisensa lopetuksen.

Koko trilogian sisältävä viiden levyn boksi on muhkea ja täyteläinen paketti elokuvista pitäville. Runsas lisämateriaali kruunaa kokonaisuuden. Teknisesti laatu ei loista, vaan kuvan jälki on vanhaa ja roskaista, mutta kuitenkin ihan katsottavaa.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
5
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Osa Kummisetä DVD Collection -boksia.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1 Surround
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016