Alkuperäinen nimi: 
A Hologram for the King
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
97
Kuninkaan hologrammi
Jussi U. Pellonpää, Pe, 27/05/2016 - 00:00

Elokuva
Joskus muinoin huipulla viilettäneellä myyntitykillä Alan Claylla (Tom Hanks) ei mene enää hyvin, maailma kun on muuttunut ja bisnes sen mukana. Nyt, kun kaikki on kiinni massivisen miljardikaupan onnistumisesta, mies löytää itsensä Saudi-Arabian aavikolta myymässä kuninkaalle uudenlaista videokokousjärjestelmää, mutta mikään ei vieraassa maassa sujukaan kuten länsimaissa. Kotona Bostonissa ex-vaimo ei voisi miestä enempää vihata, vaikka välit tytär Kitiin (Tracey Fairaway) ovatkin pysyneet jotakuinkin kunnossa. Eniten elämää varjostaa kuitenkin miehen selkään ilmestynyt outo kasvain, jonka hyvänlaatuisuudesta ei ole takeita. Kuskinsa Youssefin (Alexander Black) opastamana Alan löytää oudosta kulttuurista kuitenkin jotain jo kauan sitten kadottamaansa, itsensä ja elämän todellisen merkityksen sekä Zahran (Sarita Choudhury), paikallisen lääkärin, jonka kanssa mies huomaa viihtyvänsä koko ajan paremmin, vaikka ulkomaailma asettaakin alati kasvavia esteitä onnelle.

Tom Tykwerin ohjaama Kuninkaan hologrammi on komediallisiakin aineksia sisältävä draama aikuisempaan makuun. Samalla kun se tutkii vääjäämättä kohti elämänsä ehtoota käyvän miehen matkaa, elokuva esittelee eroavaisuuksia eri kultturien välillä. Iskuetäisyydellä päästyään Kuninkaan hologrammilla olisi vaikka kuinka mahdollisuuksia esittää mietitympiäkin analyyseja laajasta aihepiiristään, mutta kokonaisuus pidetään alusta loppuun sovinnaisen kilttinä ja aavistuksen liiankin kesynä. Itsensä etsintää ja kulttuurieroja on aiemminkin käsitelty elokuvissa, joista ensimmäisenä verrokkina tulee mieleen vaikkapa Lasse Halströmin Rakkaudesta, unelmista ja kaloista (2011), vaikka Hanksin roolihahmo Alan näkeekin itsensä enemmänkin Arabian Lawrencena (1962).

Ajatuksekas Tykwerin hyvän näköinen elokuva kuitenkin kieltämättä on, ja tarkkakatseinenkin eritellessään Alanin ahdistuksen syitä aavistuksen allegorisestikin, eikä haittaa sujuvalle lopputulemalle tee Tom Hanksin varmaotteinen ja sympaattinen roolityökään. Elokuva perustuu Dave Eggersin vuonna 2012 julkaistuun saman nimiseen romaaniin ja sen käsikirjoituksen on adaptoinut ohjaaja Tykwer.

Hanksin suvereenin pääosan johdolla Kuninkaan hologrammia seuraa hyvällä mielenkiinnolla, miehen tehdessä ikäisensä roolityön monin kohdin panssarinsa rikkoneena Alanina. Alexander Black tuo hommaan huumoria jatkuvasti outoja pälättävänä hovikuski Youssefina ja Sarita Choudhury arvokkuutta oman arvonsa tuntevana naislääkärinä. Sidse Babett Knudsen on Tanskan suurlähetystön bilehinkuinen analyytikko Hanne, Ben Whishaw Alanin nuori pomo Dave ja Tom Skerritt pojalleen Alanille menneisyyden bisneksistä katkera isäukko.

Yhteenveto
Aikuisia ajatuksia nykyajan hektisyydestä tarjoileva draamakomedia toimii pitkälti Tom Hanksin kokonaisvaltaisen roolityön johdosta.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016