Alkuperäinen nimi: 
Falling Angels
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2003
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
100
Langenneet enkelit
Jarmo Hänninen, Ke, 17/08/2005 - 00:00

Elokuva
On 1960-luvun loppu. Ihmiset yrittävät elää omaa elämäänsä rauhallisessa pikkukaupungissa jossain päin Kanadaa. Niin myös Fieldien perhe. Menneisyyden haamut vainoavat erityisesti perheen pahasti alkoholisoitunutta ja hieman tärähtänyttä äitiä (Miranda Richardson). Äkkipikainen perheen isä Jim Field (Callum Keith Rennie) hukuttaa surunsa alkoholiin ja vieraisiin naisiin. Perheen kolme tytärtä ovat hekin melkoisia persoonia: isäänsä vastaan kapinoiva Lou (Katharine Isabelle), yhteiskunnan roolijakoon ja odotuksiin alistuva nymfomaanisia piirteitä omaava Sally (Kristin Adams), itseään ja perheensä tilaa ääneti sureva isoluinen Norma (Monté Gagné).

Kanadalaisen ydinperheen arki ei ole kehuttavaa. Vuosikymmenten vaihteessa koko kansakunta koki elämän erilaisena kuin aikaisemmin. Jokaisen Fieldin perheen jäsenen on koettava tämä murrosvaihe yksin. Heitä kuitenkin sitoo yhteen surullinen tapaus kaukaa menneisyydestä.

Scott Smith on ohjannut taitavasti rakennetun draamaelokuvan, joka perustuu Barbara Gowdyn samannimiseen romaaniin. Kanadalaisen perheen ristiriitoja esittelevä tarina sekoittaa soppaansa erikoisia ainesosia, kuten tragikomiikkaa. Pääjuonen taustalla kuljetetaan toista tarinaa, jonka tarkoitus on tuoda esille perheen sisäisten suhteiden alkuperä.

Elokuvan pastellinsävyinen maailma on helppo kuvitella rauhalliseksi, mutta laimeat värit tuovat esiin lähinnä mauttomuuden ja maailman yksinkertaistamisen. Tämä korostaa erinomaisesti Fieldin perheen erilaisten ihmisluonteiden skaalaa. Jopa taustalla soljuva erinomainen soundtrack korostaa perheen mielialoja.

Langenneet enkelit on pahuksen hieno elokuva, mutta siitä puuttuu kuitenkin jotain, joka tekisi siitä täydellisen. Luultavasti kuitenkin perimmäinen syy tähän on ollut alkuperäisteoksen asettamat rajoitukset äärimmäisen luovuuden suhteen. Turvallinen leikkaus, mainio lavastus, äänisuunnittelu, soundtrack, värimaailma, näyttelijät ja ohjaus ovat nivoutuneet saumattomasti yhteen.

Kuvaus
Anamorfinen 1.78:1-kuva on hyvä. Hämärissä sisäkohtauksissa pastellinsävytteinen maailma muuttuu hitusen kohinaiseksi, mutta esimerkiksi ulkokohtauksissa kuva on lähestulkoon täydellinen, eikä siinä esiinny roskia. Kuva on terävä ja värit toistuvat selkeästi.

Kuvaus
Dolby Digital 5.1 -ääniraita on keskitasoa parempi. Dialogia sisältävät kohtaukset painottavat ääntä etukanaviin, mutta musiikkiraitaa kierrätetään kaikkien kanavien kautta taidokkaasti. Vaimeatkin äänet toistuvat selkeästi, eikä ääniraidassa ei oikeastaan ole mitään valittamisen aihetta.

Lisämateriaali
Talent files on joukko staattisia tekstiruutuja, joissa esitellään elokuvan tekijöitä näyttelijöistä ohjaajaan ja alkuperäisromaanin kirjoittajaan. Tämän lisäksi levyltä löytyy elokuvan traileri.

Yhteenveto
100 minuuttinen Langenneet enkelit on karua katseltavaa. Pastellinsävytteisessä maailmassa mikään ei ole hyvin, ja Fieldin perheen pieniä sekunnin mittaisia onnen hetkiä seuratessaan katsojakin on onnellinen. Scott Smith on rakentanut hyvän draaman ja julkaisukin on laadukas. Langenneet enkelit on katsomisen arvoinen teos, jos pitää kyseisen genren elokuvista.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset arvostelukappaleesta Future Filmille
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Bonukset: 
Talent files Traileri
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016