Alkuperäinen nimi: 
The Last King of Scotland
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2006
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
125
Last King of Scotland, The
Aki Ahlroth, To, 01/02/2007 - 00:00

Elokuva
Idi Amin (v. 1928-2003), oikealta nimeltään Idi Awo-Ongo Angoo Dada, oli Ugandaa vuosina 1971-1979 hallinnut sotilasdiktaattori. Amin muistetaan parhaiten hallintokautensa aikana harjoittamastaan kansanmurhasta, jonka aikana murhien, kidutusten ja sieppausten uhreiksi joutui jopa 300 000–500 000 ugandalaista. Kevin Macdonaldin ohjaama The Last King of Scotland ei ole kuitenkaan Idi Aminin henkilökuva, vaan käsikirjoitus mukailee Giles Fodenin vuonna 1998 julkaisemaa samannimistä romaania. Teos perustuu vain osittain tositapahtumiin.

Vastavalmistunut lääkäri, skotlantilainen Nicholas Garrigan (James McAvoy), päättää hyödyntää lääkärin taitojaan Ugandassa. Erinäisten vaiheiden jälkeen hän päätyy juuri vallan kaapanneen Idi Aminin (Forest Whitaker) lääkäriksi ja luottomieheksi. Nicholas on aluksi innoissaan tehtävästä ja siihen liittyvästä yltäkylläisestä elämästä, mutta tilanne kääntyy päälaelleen, kun Aminin hirmuteot paljastuvat. Vaikka elokuva seuraileekin tiiviisti vainoharhaisen ja ailahtelevaisen diktaattorin edesottamuksia, kerronnallisesti nimenomaan Garrigan on tärkein henkilöhahmo. Positiivisessa hengessä alkavasta draamaelokuvasta kasvaa jännittävä ja jouhevasti eteenpäin soljuva trilleri, jossa on hyvä tunnelma. Filmi on monelta osin epärealistinen, mutta viihteellisyyden nimissä se annettakoon anteeksi.

Teos ei olisi kuitenkaan mitään ilman Golden Globen roolistaan voittanutta Whitakeria. Etenkin elokuvan loppupuolella, kun salaliittoja ympärillään näkevä Amin alkaa seota, Forestin näyttelyä voi yhtään liioittelematta luonnehtia fantastiseksi. Sanallinen ja sanaton ilmaisu ovat esimerkillisen hyvin balanssissa; lopputuloksena on hyytävä, katsojan ihon kananlihalle saava ihmishirviö. Myös McAvoy on hyvä roolissaan, mutta vertailu Whitakeriin ei ole reilua häntä kohtaan. Naiskauneutta edustavat Aminin vaimoa esittävä Kerry Washington sekä punapäästä vaaleaveriköksi muuttunut Gillian Anderson, joka nähdään elokuvan alkupuolella päälleliimatun oloisessa roolissa. Simon McBurney tekee parhaimman sivuroolin brittidiplomaattina, jonka kanssa Garrigan joutuu usein tekemisiin.

Yhteenveto
The Last King of Scotland on mukaansatempaava elokuva, jossa yksilön selviytymiskamppailua ja kansallista murhenäytelmää kuljetetaan rinta rinnan ja osittain toisiinsa limittyneinä. Forest Whitakerin loistavaa roolityöskentelyä katsoessaan unohtaa helposti elokuvan heikkoudet, kuten hieman naiivin kehystarinan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Lisätietoa: 
Kuvat: FS Film
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016