Alkuperäinen nimi: 
Jui kuen II (Drunken Master 2)
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
1994
Valmistusmaa: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
98
Legend of Drunken Master, The
Vesa Jalkanen, Pe, 03/03/2006 - 00:00

Elokuva
Vuonna 1978 valmistunut Drunken Master oli Jackie Chanin läpimurtoelokuva yhdessä aiemmin samana vuonna ilmestyneen Snake in the Eagle's Shadowin ohella. Kuusitoista vuotta myöhemmin Jackie Chan palaa kiinalaisen kansallissankarin Wong Fei-hungin rooliin jatko-osan merkeissä. Drunken Master 2 sai ensi-iltansa Hongkongissa kolmas helmikuuta 1994 valtaisan menestyksen saattelemana. Lokakuussa 2000 se saapui amerikkalaisiin teattereihin englanniksi dubattuna  uudella nimellä Legend of Drunken Master. Sama kansainvälinen versio julkaistiin ympäri maailmaa Hongkongia myöten, ja alkuperäistä versiota on erittäin vaikea löytää enää mistään. Myös Suomessa julkaistu DVD on harmillisesti ainoastaan englanniksi dudattu uusioversio. Monien Jackie Chan -fanien mielestä Drunken Master 2 on Jackie Chanin yksi parhaista, ellei jopa yksi kaikkien aikojen parhaista kungfu-elokuvista koskaan. Kaikkien fanien tulisi nähdä tämä ja elokuva kannattaa katsoa, vaikka ei itseään varsinaiseksi Jackie Chan -faniksi tunnustaisikaan. Legend of Drunken Masterin nähtyäsi saatat hyvinkin jo olla.

Jackie Chan esittää legendaarista Wong Fei-hungia, ja Ti Lung on hänen isänsä Wong Kai-Ying. Ostoksilta palatessaan Fei-hung kätkee gingseng-paketin erään kanssamatkustajan matkatavaroihin välttyäkseen kalliilta tullimaksuilta. Tullitarkastuksen jälkeen hän menee hakemaan gingseng-pakettia, mutta törmää manchu-upseeriin (ohjaaja Lau Kar-Leung), joka ilmeisesti on varastelemassa. Fei-Hung päätyy miehen kanssa kaksintaisteluun ja saa lopulta pakettinsa takaisin, vain huomatakseen sen vaihtuneen toiseen taistelun tiimellyksessä. Näin Fei-Hung sekaantuu suureen ja vaaralliseen salakuljetusvyyhteen, jossa ikivanhoja historiallisia kiinalaisia kansallisaarteita salakuljetetaan ulkomaisten keräilijöiden kokoelmiin.
 

Drunken Master 2 on arvostettu, koska siinä on hyvä, mielenkiintoinen ja hauska tarina, taitavat näyttelijäsuoritukset, huumoria ja mainiosti toteutettua toimintaa. Myös Wai Lap Wun säveltämä perinteinen kiinalainen musiikki sopii elokuvan henkeen mainiosti. Valitettavasti englanniksi dubatussa versiossa alkuperäismusiikki on korvattu varsin mitäänsanomattomalla täytemusiikilla, joka kiinalaistyylisyydestään huolimatta on tylsää liukuhihnatuotantoa. Elokuvassa on mukana myös komediallisia aspekteja varsinkin alkupuolella, esimerkiksi Fei-hungin yritys salata kadonnut ginseng-paketti. Hänen äitipuolensa (Anita Mui), joka on Kai-Ying'in poissa ollessa salaa pelannut mahjongia, tekee parhaansa auttaakseen Fei-Hungia.

Epäilemättä yksi merkittävimpiä syitä, miksi elokuvaa loppujen lopuksi arvostetaan niin paljon, ovat sen upeat toimintakohtaukset. Drunken Master 2 sisältää useita erityisen hienoja martial arts -toimintajaksoja ja monet niistä ovat suorastaan ikimuistoisia. Erityisesti molemmat kohtaukset, joissa Lau Kar-Leung on mukana, nousevat esiin yhdessä lopputaistelun kanssa. Jo aivan alussa, elokuvan ensimmäisessä taistelussa, jossa Jackie Chan ottaa yhteen Lau Kar-Leungin kanssa, saadaan esimakua siitä mitä tuleman pitää.

Molemmat miehet pääsevät tässä esittelemään taitojaan mies miestä vastaan kamppailussa niin junan alla kuin avoimessa maastossakin. Miesten toinen kohtaaminen on myöhemmin, jossa he yhdessä joutuvat taistelemaan valtavaa kirvesmiesten armeijaa vastaan. Tämä kohtaus on uskomaton osoitus siitä, miten miesten keskinäinen yhteistyö ja ajoitukset kuten myös liikkeet yleisemminkin sattuvat täsmällisesti kohdalleen. Tämä on yksi mahtavimpia joukkotappelukohtauksia, mitä filmille on koskaan saatu tallennettua.
 
Lopputaistelussa Fei-Hung saa vastaansa salakuljetusliigan pomon, jota esittää Jackie Chanin hyvä ystävä ja henkivartija Kennet Lo Wai-kwong. Alun perin pääpahiksen rooliin oli tarkoitettu Sung Pak, mutta nilkkavammansa vuoksi hän oli estynyt, jolloin Jackie Chan antoi roolin henkivartijalleen. Ja kylläpä se kannattikin. Neljän kuukauden tiiviin kuvauksen jälkeen kasassa on todella intensiivinen kamppailu. Moninkertainen kick-boxing mestari Kenneth Lo näyttää, että potkua löytyy ja välillä Jackie Chan on aivan kirjaimellisesti tulisilla hiilillä pyrkiessään drunken boxing -tyylillään pistämään kampoihin. 
 
Lau Kar-Leung on pitkän linjan veteraaninäyttelijöitä legendaariselta Shaw studiolta, joka oli aikanaan vanhin, suurin ja kaunein Hongkongissa. Hän oli mukana jo 1967 Chang Chehin ohjaamassa alkuperäisessä One Armed Swordsman -filmissä. Sen jälkeen hän työskenteli lukuisissa elokuvissa niin näyttelijänä kuin ohjaajanakin. Tosin Drunken Master 2 elokuvaa tehdessä hänen ja Jackie Chanin välille tuli jotain erimielisyyksiä, joiden seurauksena Lau Kar-leung joutui lähtemään. Jackie Chan ohjasi elokuvan loppuun. Varmastikin molemmat kohtaukset, missä Lau Kar-leung on mukana, ovat hänen ohjaamia. Lopputaistelu vastaavasti on selvästi Jackie Chanin ohjaavan katseen alla tehty. Lau Kar-leung teki myöhemmin oman näkemyksensä mukaisen version nimellä Drunken Master 3. Pääosassa on Andy Lau, joka on mukana myös Drunken Master kakkosessa.

Kuva


Buena Vistan julkaisussa parasta on kuvanlaatu. Verrattuna alkuperäiskieliseen ja leikkaamattomaan Thrakhal-versioon Buena Vistan levyllä kuva on kaikin puolin parempi. Anamorfinen kuva (2.35:1) on terävä ja yksityiskohtainen. Värit toistuvat puhtaina ja kirkkaina. Musta on puhtaamman mustaa, ja pimeimmissäkin kohtauksissa kuva on selkeä ja yksityiskohtainen. Vaikka kuvassa on nähtävillä jonkin verran alkuperäisen filmimateriaalin epätäydellisestä kunnosta johtuvia naarmuja ja valkoisia pikseleitä, niitä on kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin Thrakhalin R0-versiossa.
 
Kiinassa julkaistussa Thrakhalin versiossa kuvassa on paljon valitettavaa. Ensinnäkin kuvasuhde on väärä 1.85:1, vaikka alun perin elokuva filmattiin CinemaScope kuvasuhteella 2.35:1. Käytetty printti on ollut kulunut ja naarmuja ja muita roskia on runsaasti kautta koko elokuvan. Mustan taso ei ole kunnossa, eivätkä väritkään näytä erityisen luonnollisilta. Näin listattuna DVD saattaa kuulostaa aivan katselukelvottomalta, mutta ei se nyt aivan niinkään huono ole. Joka tapauksessa uudelleen asennoitumista levyn katselu vaatii, mutta kuvan laadun puutteita antaa helpommin anteeksi, kun muistaa että tämä on paras saatavilla oleva versio, jos haluaa katsoa elokuvan alkuperäiskielisenä.

Ääni
Buena Vista on tehnyt elokuvaan uuden Dolby Digital 5.1 -miksauksen. Teknisesti ottaen uusi miksaus on varsin laadukas. Siinä on kuitenkin kaksi suurehkoa ongelmaa. Ensinnäkin alun perin kiinankielisestä elokuvasta on mukana ainoastaan englanniksi dubattu versio. Toiseksi alkuperäinen klassikon aseman saavuttanut musiikki on korvattu mitäänsanomattomalla kiinalaishenkisellä liukuhihnasävellyksellä. Tosin Jackie Chan on ollut mukana tekemässä omia repliikkejään englanninkieliseen dubbaukseen.
 
Uusi Michael Wandmacherin amerikkalaista julkaisua varten sävelletty musiikki ei sinällään ole huono. Jossain toisessa yhteydessä voisin jopa pitääkin siitä, mutta se ei ole se oikea musiikki tähän elokuvaan. Tämä ei ehkä nouse niin suureksi ongelmaksi, ellei elokuva ja sen alkuperäinen musiikki ole ennastaan tuttu. Teknisesti uusi miksaus on varsin tyydyttävä, vaikka ei mitään surround-ilotulitusta tarjoakaan. Uusi musiikki on vastuussa suuresta osasta äänimaailman tunnelmasta, ja sekä takakanavat, että LFE-kanavat ovat varsin vähäisessä käytössä. Buena Vistan levyltä löytyvät tekstitykset pohjoismaisilla kielillä.
 
Kiinalaisella Thrakralin R0-levyllä oleva alkuperäiskielinen ääniraita on Dolby Digital 5.1 -miksaus, mutta teknisesti se on Buena Vistan vastinetta huomattavasti heikompi.  Alkuperäisen kielen lisäksi sen etuina on myös alkuperäinen musiikki. Dialogi on selkeää ja ääniefektit asiallisia. Äänimaailma keskittyy suurimmaksi osaksi etukanaviin ja tilatehosteita ei juurikaan ole.  
 
Levyllä on alkuperäisen kantonkiinaksi puhutun ääriraidan lisäksi myön mandariinikiinaksi puhuttu versio, joka sekin on Dolby Digital 5.1 -miksattu. Thrakral R0 levyllä on helppolukuiset englantitekstit.

Lisämateriaali
Buena Vistan levyllä ei lisämateriaalia käytännöllisesti katsoen ole lainkaan. Ainoa mainittava varsinainen lisämateriaali on lyhyt Jackie Chan haastattelu. Siinä Jackie kertoo elokuvien temppujen vaikeudesta, mutta mitään syvällisempää tietoa on turha odottaa. Haastattelun lomassa näytetään otteita elokuvasta alkuperäisen ääniraidan kera. Kuusiminuuttiseen ei kuitenkaan suuria paljastuksia saada mahtumaan. Lisäksi mukana on elokuvan Corky Romano traileri, jota pakkosyötetään ennen elokuvaa.
 
Kiinalaisella Thrakralin R0 levyllä lisämateriaalia ei  varsinaisesti ole, ja menutkin ovat ainoastaan kiinaksi. Tosin mukana on mainostrailerit kolmeen muuhun Kiinassa julkaistuun DVD-elokuvaan: Thunderbolt, Big Bullet ja Future Cops.

Yhteenveto
Jackie Chanin Drunken Master 2 on martial arts -elokuvien klassikko ja mestariteos omassa lajissaan. Suomessa julkaistu DVD-versio on valitettavasti kansainvälinen, Yhdysvalloissa editoitu ja englanniksi dubattu versio. Kuvanlaadun suhteen se on kuitenkin varsin laadukas. Valitettavasti alkuperäiskielistä versiota ei tällä hetkellä ole helposti saatavilla mistään. 
 
Kiinassa julkaistu Thrahalin DVD on tietääkseni ainoa laillinen englanniksi tekstitetty täyspitkä DVD-julkaisu. Nykyään tarjolla on ainoastaan uutta englanninkielistä versiota, joka on julkaistu Euroopan ja Yhdysvaltojen lisäksi myös Hongkongissa.
Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on alun perin julkaistu DVD Plazalla.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Sensuuri: 
leikattu 35 sekuntia
Bonukset: 
Jackie Chan haastattelu Corky Romano -traileri
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016