Alkuperäinen nimi: 
Huo Yuan-Jia
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
1982
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Tuottaja: 
Kesto: 
89
Legend of a Fighter
Vesa Jalkanen, Pe, 04/03/2005 - 00:00

Elokuva:


"You young people give up at the first sign of trouble. How do you expect to handle anything serious?"

 

Seasonal Filmsin tuottama Legend of a Fighter lukeutuu harvinaisempiin kungfu-elokuviin. Harvat ovat sitä nähneet, enkä minäkään ollut kuullut siitä juuri mitään. Olinkin kerta kaikkiaan yllättynyt, kuinka upeasta elokuvasta onkaan kysymys. Ang Leen Crounching Tiger, Hidden Dragon ei todellakaan ole ainoa martial arts -elokuva, jossa on sekä loistavia taistelujaksoja että yhtäläisen laadukas tarina ja mainiot näyttelijäsuoritukset. Myös perinteiset kungfu-harjoittelukohtaukset ovat oivallisesti tehtyjä. Legend of a Fighter on todellinen klassikko, eräs parhaita kungfu-elokuvia mitä on tehty. Ja kukapa muukaan on ohjaajana kuin mm. elokuvien Crounching Tiger, Hidden Dragon ja The Matrix toimintajaksojen toimivuudesta vastannut Yuen Woo Ping
      
Elokuva perustuu legendaariseen kiinalaiseen sankariin Fok Yun Gapiin, joka tunnetaan myös nimellä Huo Yun Chia. Myös Bruce Lee käytti samaista legendaa inspiraation lähteenä tehdessään arvostetun elokuvansa Fist of Fury. On osittain sattuman sanelemaa, että HKL julkaisi molemmat elokuvat muutaman päivän välein. Legend of a Fighterin oli tarkoitus ilmestyä jo aiemmin, mutta remasterointi pitkittyi yllättävien vaikeuksien johdosta. Remasterointi aloitettiin suunnilleen samaan aikaan kuin Jackie Chanin Drunken Master ja Snake in the Eagle's Shadow. Snake julkaistiin jo 7.2. ja Drunken Master 24.4.2000. Sen sijaan Legend of a Fighterin osalta restaurointi saatiin päätökseen vasta lokakuussa 2000. Legend of a Fighter saatiin kauppoihin vasta maaliskuun alussa 2001.

 

Yhtäläisyyksiä Fist of Furyyn on, mutta erojakin löytyy. Kun Bruce Lee on alusta alkaen voittamaton, Legend of Fighterissa näemme sankarimme kehittyvän pitkäjänteisen tinkimättömän harjoittelun ansiosta alun heikosta taidottomasta nuorukaisesta vahvaksi mestariksi. Myös Jet Lin Fist of Legend pohjautuu samaan legendaan. Yhteydet Fist of Legendin ja Legend of Fighterin välillä eivät rajoitu tähän, sillä Legend of Fighterin ohjaaja Yuen Woo-ping on myös Fist of Legendin toimintakohtausten takana, ja lisäksi  Yasuaki Kurata on mukana molemmissa.

 

Tarina sijoittuu 1900-luvun alun Kiinaan. Isänsä mielestä nuori Huo Yun Chia (Yuen Yat Cho) on liian heikko, jotta hänelle voisi opettaa suvun tuntemaa salaista kungfua. Tällöin hänen ystäväkseen ja opettajakseen ilmaantuu salaperäinen japanilainen Chiang Ho San (Yasuaki Kurata). Chiang Ho San opastaa ja rohkaisee Huo Yun Chiaa opiskelemaan salaa sukunsa kungfu-taitoja, samalla opiskellen samaisia taitoja itsekin.

 

Huo Yun Chia harjaantuu vuosien salaisen harjoittelun tuloksena mestariksi. Leung Kar Yan tulkitsee varttunutta Yun Chiaa mestarillisesti. Hän oli erinomainen elokuvissa Dreadnaught, Warriors Two ja The Victim, mutta tässä hän on yllättäen vieläkin parempi. Ja ei pelkästään taistelijana, mutta myös näyttelijänä. Hänen tulkitsemansa hahmon vaiheisiin on helppo eläytyä ja hänen kohtalostaan alkaa todella aidosti välittää. Ennen pitkää myös Japanissa kuullaan Huo Yun Chian harjoittelun tuottaneen tulosta, ja he lähettävät oman mestarinsa testaamaan kuka on paras taistelija. Lopun kaksintaistelu on todella mieleenpainuva tapaus, joka tuskin jättää ketään kylmäksi.
 


Kuva:


 

"Without confidence and willpower, no matter where you go, people will make fun of you."

 

Kuva ei ole kaikkein terävimmästä päästä. Joissain kohtauksissa tarkempi ja yksityiskohdiltaan rikkaampi kuva ei olisi ollut pahitteeksi. Tosin lähikuvissa kuva näyttää melko hyvältä. Värit näyttäisivät pääsääntöisesti toistuvan suhteellisen luonnollisesti. Joka tapauksessa HKL on jälleen tehnyt massiivisen työn saadakseen näinkin laadukkaan kuvan aikaiseksi. Alkuperäinen filmimateriaali on ollut todella huonossa kunnossa ja sen restauroinnissa on ollut enemmän työtä kuin yhdessäkään heidän tähän mennessä julkaisemassaan elokuvassa. Seasonal Films on tunnettu surkeasta tavastaan säilyttää vanhojen leffojensa filmioriginaaleja.


Suurempi ongelma on alkuperäisen kuvasuhteen menettäminen. Restaurointi aloitettiin samaan aikaan kuin Jackie Chanin Drunken Masterin, jolloin alun perin CinemaScopena (2.35:1) kuvattu elokuva päätettiin kaupallisista syistä masteroida laajakuvatelevision muotoon (1.78:1). Sen jälkeen Hong Kong Legendsin kaverit ovat jo ymmärtäneet alkuperäisen kuvasuhteen merkityksen, ja jatkossa kaikki tulevat leffat julkaistaan alkuperäisessä muodossaan. Ellei Legend of a Fighter myy riittävän hyvin, saattavat he olla pakotettuja harkitsemaan uudelleen, onko klassisille Seasonal Filmsin kungfu-leffoille todellista kysyntää ja kannattaako niiden vaatimaa raskasta ja kallista restaurointia tehdä. Joka tapauksessa paremmalla kuvalla ei Legend of Fighteriä saa, ja tuskin koskaan tulee saamaankaan.

 


Ääni:


Mono-ääniraita Dolby Digital 2.0 -koodauksena tallennettuna toimii yllättävän hyvin. Suurimpana ongelmana mainittakoon, että levyn oletuksena on englanniksi dubattu ääniraita. Äänitehosteiden osalta se kuulostaa likipitäen yhtä hyvältä kuin kiinalainenkin. Sen sijaan valtaosa dubbauksen tehneistä ääninäyttelijöistä ei tunnu sopivan rooleihinsa. Karskeina miehinä on ihmeellisiä kimittäjiä. Hong Kong Legends tekikin kyseisen ääniraidan kanssa valtavan työn, sillä Seasonal Films oli kadottanut osan alkuperäisistä ääninauhoista. Siispä elokuvan loppuun ääniraita oli luotava tyhjästä. Tämä ylimääräinen työ viivästyttikin levyn julkaisua.

 


Lisämateriaali:


Verrattuna moniin muihin Hong Kong Legends -julkaisuihin, A Legend of a Fighterin lisämateriaalin määrä ei ole erityisen päätä huimaava. Kuitenkin ottaen huomioon elokuvan harvinaisuuden, mukana on suhteellisen runsaasti tavaraa ja osittain erittäin harvinaista materiaalia. Animoidut menut ovat todella tyylikkäät - taustalla pyörii lyhyitä väläyksenomaisia pätkiä elokuvasta. Muutoinkin värit ovat hillittyjä ja sopusoinnussa keskenään.  
      

Yleensä en näe aihetta kirjoittaa runoja pelkän elokuvatrailerin vuoksi, mutta tällä kertaa teen poikkeuksen. Legend of a Fighterin alkuperäinen traileri sisältää harvinaista, julkaistusta elokuvasta poistettua kuvamateriaalia. Alkuperäiset filmit ovat kadonneet jo kauan sitten ja ainoat jäljellä olevat pätkät kyseisestä kohtauksesta ovat trailerissa nähdyt. Traileri on esitetty alkuperäisellä kuvasuhteella.

 

Melko suppea kuvagalleria tarjoaa muutamia hyviä valokuvia. Silti lisämateriaalista merkitykseltään vähäisin.

 

Totuttuun tapaan biografiat luetaan ääneen sangen verkkaiseen tahtiin, jotta hitaimmatkin kuulijat pysyvät mukana. Samanaikaisesti sama teksti rullaa ruudussa. Lähinnä miesten elokuviin keskittyvissä biografioissa löytyy ohjaaja Yuen Woo Ping ja pääosan esittäjä Leung Kar Yan. 

 

Levy sisältää myös sinällään mielenkiintoiset haastattelut samoista henkilöistä kuin biografiatkin eli Yuen Woo Ping ja Leung Kar Yan. Haastattelut on tehnyt Eastern Heroes joskus 90-luvun alkupuolella, mutta iästään huolimatta ne ovat informatiivisia ja erittäin mielenkiintoisia.

 


 
Yhteenveto:


A Legend of a Fighter osoittautui erinomaiseksi martial arts -elokuvaksi, jonka valitettavan harva on kuitenkin nähnyt. Jos pidät kungfu-elokuvista, tee itsellesi palvelus ja katso tämä.

 

Mitä Hong Kong Legendsin DVD-julkaisuun tulee, se on puutteistaan huolimatta paras julkaisu tästä elokuvasta. Vaikka kuvasuhde onkin leikattu Cinemascopesta (2.35:1) vastaamaan laajakuvatelevision mittoja (1.78:1), ainoa vaihtoehto tällä hetkellä tietääkseni on todella heikkolaatuinen pan&scan video-CD lähes lukukelvottomilla teksteillä.


Mainittakoon positiiviseksi lopuksi: vastoin kannen ja levyn tietoja, DVD on koodivapaa eli toistuu kaikilla dvd-soittimilla. 
 
Kuvasuhde: 
1,78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on alun perin julkaistu DVDPlazalla.
Ääni: 
Dolby Digital 1.0
Tekstitys: 
Dubbaukset: 
Bonukset: 
Alkuperäinen elokuvatraileri, Kuvagalleria UK musiikki promotraileri Biografia (Yuen Woo Ping) Biografia (Leung Kar Yan) Haastattelu (Yuen Woo Ping) Haastattelu (Leung Kar Yan)
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016