Alkuperäinen nimi: 
Shi mian mai fu
Valmistusvuosi: 
2004
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
114
Lentävien tikarien talo
Jari Tomppo, Ti, 13/09/2005 - 00:00

Elokuva

Zhang Yimoun (Hero, 200) ohjaama Lentävien tikarien talo oli ehdolla parhaan ei-englanninkielisen Oscarin saajaksi. Kyseinen tunnustus jäi saamatta, mutta elokuva keräsi siitä huolimatta runsaasti palkintoja ja ehdokkuuksia ympäri maailmaa.

Tang-dynastian valtakauden lopulle sijoittuva Lentävien tikarien talo on pohjimmiltaan klassinen tragedia tuhoon tuomitusta suhteesta suurten mullistusten varjossa. Takeshi Kaneshiron näyttelemä Jin-niminen poliisi saa tehtäväkseen jäljittää ja vangita pahamaineisen, virallista hallintoa vastustavan Lentävien tikarien talon nimellä tunnetun järjestön johtajan. Jin saa vihjeen poiketa paikallisella "herrasmiesten kerholla", jossa hän tutustuu hätkähdyttäviä taitoja hallitsevaan sokeaan kurtisaaniin Meihin (Zhang Ziyi), jonka kyvyt niin tanssijana kuin taistelulajeissa antavat aiheen olettaa hänellä olevan yhteyksiä Lentävien tikarien taloon. Mei vangitaan ja Jin päättää soluttautua järjestöön avustamalla hänet vapaaksi. "Tuuli"-nimiseksi soturiksi esittäytyvä Jin toivoo Mein johdattavan hänet järjestön johtajan jäljille. 

Pitkän ja vaarallisen matkan aikana Jin ja Mei joutuvat taistelemaan niin omien kuin vihollisen sotureiden ylivoimaisten joukkojen kanssa, mutta suurimmaksi kompastuskiveksi Jinin tehtävän suorittamiselle osoittautuu kuitenkin hänen rakastumisensa Meihin. Vaikka edellä kerrottu kuulostaa kirjoitettuna kliseiseltä ja ennalta-arvattavan stereotyyppiseltä tragedialta, tarjoaa elokuva katsojalle huikeita elämyksiä ja koskettavia hetkiä koko kestonsa ajaksi.

Elouvan onnistumiseen ei vaikuta vähiten henkeäsalpaavan upea kuvaus. Lentävien tikarien talo on niitä elokuvia, joista voisi lähes minkä tahansa ruudun kehystää julisteeksi seinälleen. Koska kyse on hyvin pitkälle fantasiasta, ei kannata takertua sellaisiin pikkuseikkoihin kuin fysiikan lakeja uhmaaviin kamppailuihin tai kovin Pohjois-Eurooppalaiselta näyttävään kiinalaiseen maisemaan. Itse asiassa osa elokuvasta on kuvattu Ukrainassa, esimerkiksi näyttävä loppukohtaus. Tuota finaalia kuvattaessa myös sään haltijat puuttuivat peliin, sillä poikkeuksellisen aikainen lumentulo yllätti kuvausryhmän. Alkuhämmennyksestä selvittyään tekijät päättivät hyödyntää ilmiötä elokuvassa ja lopputulos on vähintäänkin hätkähdyttävä. 

Elokuvista Lentävä tiikeri, hiipivä lohikäärme (2000) ja Hero tuttu Zhang Ziyi tekee taas kerran vakuuttavaa työtä naispuolisen soturin roolissa. Keskeisissä miesrooleissa nähtävät Takeshi Kaneshiro ja tämän työtoveria Leoa näyttelevä Andy Lau onnistuvat tekemään ristiriitojen repimistä roolihahmoistaan uskottavia ihmisiä, joiden kohtalot koskettavat myös katsojaa.

Kuva
Kuten edellä hehkutin, Lentävien tikarien talo on kuvauksellisesti viimeisen päälle upea elokuva. DVD:n kuvanlaatu tekee oikeutta elokuvan visuaaliselle ilmeelle toistaen kuvan elokuvan tekijöiden tarkoittamalla tavalla. Kuva on värikylläinen, terävä ja pienetkin yksityiskohdat toistuvat selvästi.

Ääni
Vaikka kuvasta onkin vaikea löytää huomauttamista, on DVD:n ääniraita vielä tasokkaampi. Tarjolla on DTS ja Dolby Digital 5.1 -raidat, jotka molemmat ovat ehtaa kotiteatterin referenssimateriaalia.

Elokuva hyödyntää hienosti kaikkia käytettävissä olevia äänikanavia vieden katsojan keskelle elokuvan tapahtumia suorastaan hämmästyttävällä tavalla. Erityisesti elokuvan alkupuolella nähtävä ja kuultava huikea tanssijakso vie katsojan hienosti sokean ihmisen pään sisäiseen maailmaan.

Lisämateriaali
Vaikka kyseessä onkin kahden DVD:n julkaisu, ei lisämateriaalia ole kuitenkaan tarjolla kovinkaan kattavasti. Kaikesta huolimatta ekstrojen sijoittaminen toiselle levylle on ollut julkaisijalta aivan oikea ratkaisu. Näin ykköslevyn koko kapasiteetti on voitu käyttää kuvan ja äänen hyväksi, kuten tässä tapauksessa on myös tehty.

Gallery
Täältä löytyy valokuvia elokuvasta, kuvauspaikoilta, elokuvassa käytettyjen varusteiden kuvia sekä kuvia elokuvan näyttävästä puvustuksesta.

Site Visit
Muutaman englanninkielisen tekstirivin ja lyhyiden kuvavälähdysten muodossa esitellään elokuvan keskeisiä kuvauspaikkoja.

Cast & Crew
Niukaksi jää tämänkin otsikon alta löytyvä tarjonta. Tarjolla on vain neljän keskeisen näyttelijän ja elokuvan tekijöiden filmografiat, mutta ei mitään todellista taustatietoa kyseisistä henkilöistä.

Storyboard
Täällä on tilaisuus verrata muutaman elokuvan avainkohtauksen kuvakäsikirjoitusta valmiissa elokuvassa nähtyyn kohtaukseen.

Making Of (44:45 ; 1.33:1 ; DD 2.0)
Sangen tavanomainen taustadokumentti elokuvan tarinan taustoista ja itse elokuvan tekemisestä. Tarjolla on tekijäryhmän haastatteluja, kohtauksia kuvauspaikoilta ja valmiista elokuvasta poimittuja kohtauksia.

Dokumentti on tekstitetty samoilla kielillä kuin elokuva.

Yhteenveto
Lentävien tikarien talo on äärimmäisen näyttävä elokuva, jonka ääniraitakin tarjoaa huikeita elämyksiä kunnollisen kotiteatterilaitteiston omistajalle. Tarina ei häikäise omaperäisyydellään, mutta siitä huolimatta se vie katsojan mainiosti mukanaan päähenkilöiden traagiselle matkalle.

DVD on teknisesti huippulaatua, tosin lisämateriaalia on tarjolla niukanpuoleisesti.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Ääni: 
DTS, Dolby Digital 5.1
Bonukset: 
- Making of -dokumentti - Kuvagallerioita - Kuvauspaikkojen esittelyjä - Storyboardeja - Cast & Crew
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016