Alkuperäinen nimi: 
Hauru no ugoku shiro
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2004
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
119
Liikkuva linna (Blu-ray)
J. Pikkarainen, Su, 04/11/2012 - 00:00

Elokuva
Hayao Miyazaki on ilahduttanut ja hämmästyttänyt lukemattomia katsojiaan jo vuosikymmenten ajan. Perustamansa Studio Ghiblin lukuisat animaatiot ovat olleet riemastuttavan mielikuvituksellisia, monisyisiä ja ennen kaikkea viihdyttäviä koko perheen elokuvia, joiden ajattomuus puhuttelee yhä monia katsojia. Studion lopullinen murto valtavirran suuntaan saavutettiin Oscar-palkitulla Henkien kätkemällä vuonna 2001, minkä jälkeen myös suomalaiset ovat saaneet nauttia Ghiblin laadukkaista animaatioista niin teattereissa kuin kotonaan.

Liikkuva linna seuraa Miyazakin ansioluettelossa heti Henkien Kätkemää. Englantilaisen Diane Wynne Jonesin samannimiseen romaaniin perustuvassa animaatiossa nuori Sophie ompelee hattuja äitinsä pienessä kaupassa, kunnes tapaa eräänä päivänä ilkeän velhon, joka kateudessaan kiroaa tytön 90-vuotiaaksi. Tajuttuaan tapahtuneen Sophie-vanhus päättää jättää aikaisen elämänsä taakseen ja matkaa pois kaupungista. Läheisillä vuorilla hän kohtaa mystisen Hauru-velhon liikkuvan linnan, jonne hän pestautuu siivoojaksi, ja joutuu kuin huomaamatta valtavan seikkailun ytimeen.

Liikkuvan linnan upea maailma yhdistää satumaisen jylhät postikorttimaisemat viktoriaaniseen teollisuusnäkymään. Toteutus on sanalla sanoen maaginen. Tarinan ympärillä vellova sota kahden valtakunnan välillä peilaa japanilaiskulttuurin toisen maailmansodan traumoja paikoin pelottavan vavisuttavasti. Sodan vaikutukset ovat jossain määrin jopa liiankin ristiriidassa linnan sisäisiin tapahtumiin verrattuna, mutta suurimmaksi ongelmaksi muodostuu sen jääminen liian etäälle varsinaisesta tarinasta. Rikkaalta tuntuvan maailman tapahtumat vain ovat olemassa ilman minkäänlaista tarkoitusta, ja hahmot sen sisällä toimivat omien vaikutusperiensä ajamina.

Lämminhenkisen tarinan keskiöön nousevat elokuvan lukuisat eriskummalliset hahmot ja näiden välille muodostuva ystävyys. Vanhukseksi muuttuvan Sophien riemukas ahkeruus palkitsee katsojan lisäksi itse hahmon, joka huomaa lopulta iän olevan vain lukuja elämänkellossa. Päättäväisyydellään hän luokin suhteet linnan muihin asukkaisiin, johon lukeutuu komean Hauru-velhon ohella pieni orpopoika Markl sekä ilkikurinen ja taatusti studiolle ominainen tulidemoni Calcifer. Tosin samaan kategoriaan lukeutuvat myös hilpeän astmaattinen Hin-koira ja maaginen variksenpelätin, jotka tukevat mainiosti elokuvan satumaista tunnelmaa.

Valitettavasti rikkaasta maailmastaan ja hullunkurisista hahmoistaan huolimatta Liikkuva linna jää studion tasoon nähden hivenen ontoksi. Miyazakin luoma satu on tuttuun tapaan toki omaperäisyydessään suorastaan riemastuttavan satumainen ja viihdyttävä, mutta henkilöiden kustannuksella ohueksi jäävä juoni sekä suoranainen yksitasoisuus tekevät kerronnasta etenkin aikuiseen makuun paikoin turhan lattean. Onnekseen pelkästään se riittää Ghibli-laadulla tarkasteltuna luomaan äärimmäisen viihdyttävään kokemuksen.

Tekniikka
Teräväpiirtosiirto tekee kunniaa elokuvan yksityiskohtaiselle maailmalle. Ääriterävä kuva paljastaa lukuisia ja taas lukuisia upeita detaljeja taustoissa ja hahmoissa, joita korostaa suorastaan häikäisevän upea värimaailma. Koko sateenkaaren kirjossa loistavat sävyt toistuvat ilmiömäisen luonnollisina ja saavat koko kuvan aivan eri tavalla heräämään eloon.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus niin alkuperäisellä japaninkielellä kuin suomidubbauksella ei jää kuvan varjoon. Vivahteikas raita ottaa kotiteatterin haltuun heti kättelyssä, levittäen sulonsa laajalla skaalalla ympäri kaiutinsarjaa. Tarkka kanavaerottelu luo upean immersiivisen kuuntelukokemuksen, jolle Joe Hisaishin jumalaisen kauniit sävellykset ja ennen kaikkea näiden mahtava toisto antaa viimeisen silauksen.

Lisämateriaali
Lisämateriaali on pistetty ainoastaan julkaisun DVD-levylle. Trailereiden lisäksi levyllä on ainoastaan alkuperäisen Liikkuva linna -romaanin kirjoittaneen Diane Wynne Jonesin haastattelu (7:21) ja Näin liikkuu Haurun linna -dokumentti (19:32). Haastattelussa Jones kertoo elokuvan ja kirjan välisistä eroista ja omista mielipiteistään elokuvasta. Dokumentissa käydään ensin läpi varsin yksityiskohtaisesti linnan animointia, jonka jälkeen siirrytään käsittelemään hieman muita kohteita.

Yhteenveto
Liikkuva linna on satumaisen upea kokemus, josta puuttuu Ghibli-elokuville tyypillinen syvyys. Siitä huolimatta äärikaunis ulkoasu, riemastuttavat hahmot ja viihdyttävä kerronta vievät mukaansa koko keston ajan.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Scanbox Entertainmentille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
DTS-HD 5.1, Dolby Digital 5.1, stereo
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016