Alkuperäinen nimi: 
Allied
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Kesto: 
125
Liittoutuneet
Jussi U. Pellonpää, To, 01/12/2016 - 14:41

Elokuva

1. näytös. On vuosi 1942 ja Toisen maailmasodan riehuessa kuumana, kanadalainen vakooja Max Vatan (Brad Pitt) saa Ranskan Marokon Casablancassa yhteyshenkilökseen ranskalaisen Marianne Beauséjourin (Marion Cotillard). Salamurhaa suunnittelevan kaksikon tehtävänä on esittää avioparia, mutta tunteet ryöstäytyvät käsistä, eikä Amorin nuolia ole enää mahdollista väistellä. 2. näytös. Muutamaa vuotta Casablancan operaation jälkeen Lontooseen siirtynyt pariskunta on naimisissa ja Anna-tytärkin syntynyt, mutta Maxin maailma romahtaa tämän saadessa kuulla korkealta taholta, että Mariannea epäillään saksalaiseksi kaksoisagentiksi. Vaikka maanpetturuudesta ainoa rangaistus on kuolema, voivatko tunteet olla aitoja, ja jos voivat, ovatko tarpeeksi vahvoja uhmaamaan käskyjä?

Robert Zemeckisin lavea ja eeppinen, romantiikalla höystetty vakoilujännäri Liittoutuneet on paluu klassista Hollywoodia, ja erityisesti yhtä sen kulta-ajan merkkipaaluista, Michael Curtizin mestarillista Casablancaa (1942). Kerronnassa on glamouria ja jylhyyttä, jota tukee komeasti Don Burgessin briljantti kuvaus, joka hyötykäyttää runsaasti ohjaaja Zemeckisin tavamerkkejä, peilejä. Steven Knightin käsikirjoitus lainaa paitsi tapahtumapaikan, myös tapahtumia ja pienin variaatioin myös dialogia miljoonien rakastamasta Humphrey Bogart -klassikosta. Rauhallinen, paikoin jopa viipyilevä kerronta syö aavistuksen tehoja, vaikka kyseessä onkin varsin viihdyttävä ja viileä jännäri, jonka sateiselle lentokentälle sijoittuva finaali palkitsee nostalgian nälkäisen katsojan monin verroin.

Marion Cotillard ja Brad Pitt ovat klassinen pääpari, ensimmäistä kertaa yhdessä esiintyvät supertähdet saivat tabloidien lööppihyeenat hyppimään innostuksesta romanssihuhuilla, mutta ulkokohtaiset raportoinnit eivät yhtään vähennä sitä faktaa, että molemmat näyttelevät roolinsa erittäin hyvin. Sivummalla tasokasta tukea antavat Jared Harris Maxin kollegana Frank Heslopina, Lizzy Caplan Maxin siskona Bridgetina, sekä Simon McBurney brittien vastavakoilun V-osaston tylynä komentajana. Jo Quentin Tarantinon Kunniattomissa paskiaisissa (2009) nilkkinatsin roolissa nähty August Diehl kierrättää roolinsa herra Hobarina.

Yhteenveto

Perinteitä kunnioittava ja nostalgiaa henkivä, taitavasti rakennettu variaatio kulta-ajan klassikoista.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016