Alkuperäinen nimi: 
The Long Kiss Goodnight
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1996
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
115
Long Kiss Goodnight, The
Jari Tomppo, Pe, 23/12/2005 - 00:00

Elokuva

Renny Harlin
ja Geena Davis eivät jääneet pitkäksi aikaa murehtimaan Kurkunleikkaajien saaren (1995) tylyä vastaanottoa, vaan ottivat käsittelyynsä Shane Blackin (Tappava ase, 1987, Viimeinen partiopoika, 1991 ja Last Action Hero, 1993) käsikirjoituksen The Long Kiss Goodnight. Koska Carolco joutui Kurkunleikkaajien saaren jälkimainingeissa selvitystilaan piti rahoitusta hakea tällä kerralla muualta. New Line Cinemalta löytyi luottoa yhdistelmään Harlin-Davis-Black 65 miljoonan dollarin edestä. Tällä kertaa tappiota kotimarkkinoilla kertyi vain runsaat 30 miljoonaa taalaa, joten New Line Cinema vältti Carolcon kohtalon.
 
Kurkunleikkaajien saaresta poiketen The Long Kiss Goodnight on sujuvasti etenevää toimintaa, jossa ei kuolleita hetkiä ole. Geena Davis näyttelee Samantha Caine -nimistä opettajatarta. Hänellä on kahdeksanvuotias tytär ja rakastava aviomies. Menneisyydestään hän ei kuitenkaan tiedä mitään, sillä kahdeksan vuotta aikaisemmin hänet löydettiin rannalta loukkaantuneena ja muistinmenetyksestä kärsivänä. Samantha ei muista edes tyttärensä isää. Päästäkseen selville menneisyydestään Samantha syyti vuosikaudet rahaa kovapalkkaisille yksityisetsiville, sitten halvemmille yksityisetsiville. Kunnes lopulta päätyi Samuel L. Jacksonin näyttelemän poskisolisti Mitch Henesseyn asiakkaaksi.
Raju kohtaaminen Bambin kanssa saa jotakin naksahtamaan Samanthan päässä, ja vähän kerrallaan hän saa muistikuvia menneisyydestään. Nämä muistikuvat eivät ole erityisen miellyttäviä, sillä entisessä elämässään Samantha oli Charly Baltimore -niminen kylmäverinen CIA:n ammattitappaja. Valitettavasti myös hänen vuosien takaiset vihamiehensä saavat tietoonsa, että kuolleeksi oletettu Charly on elossa. Näistä lähtökohdista käynnistyy vauhdikas ja väkivaltainen parituntinen, jonka aikana katsoja ei pahemmin ehdi henkeä vetää. Jos Geena Davis olikin Kurkunleikkaajien saaressa hieman hukassa roolihahmonsa kanssa, osoittaa hän tässä elokuvassa olevansa erinomaisen osaava näyttelijä. Tuplarooli on aina haaste tulkitsijalleen, mutta Geena Davis selviää tästä haasteesta hyvin. Hän onnistuu luomaan uskottavat hahmot niin kiltistä opettajatteresta kuin kovaotteisesta tappamisen ammattilaisesta. Samuel L. Jackson puolestaan on osuva valinta nukkavierun privaattidekkarin rooliin. Davis ja Jackson muodostavat yhdessä yllättävän, mutta mainiosti toimivan duon, ja heidän sanailuaan on ilo seurata.
Kun myös Craig Bierko, Brian Cox ja lukemattomien laadukkaiden sivuroolien mies David Morse tekevät kelvollista työtä elokuvan sivurooleissa, tarjoaa The Long Kiss Goodnight toiminnannälkäiselle sohvaperunalle sangen viihdyttävän parituntisen. Edellytyksenä tosin on se, että katsoja osaa kytkeä aivonsa pois päältä, eikä anna tarinan epäloogisuuksien häiritä itseään.
The Long Kiss Goodnight ei muistuta sattumalta Luc Bessonin menestyselokuvaa Tyttö nimeltä Nikita (1989). Itse asiassa The Long Kiss Goodnight oli alun perin tarkoitettu Nikitan jatko-osaksi. Tämän projektin hyllyttämisen jälkeen käsikirjoitus päätyi erinäisten mutkien kautta Renny Harlinin ohjattavaksi itsenäisenä elokuvana. Tietenkin voidaan pohtia, mitä Luc Besson olisi tästä materiaalista saanut irti yhdessä Anne Parillaudin kanssa, mutta moinen pohdiskelu on lähinnä ajanhukkaa. The Long Kiss Goodnight saattaa hyvinkin olla Renny Harlinin onnistunein toimintaelokuva, jonka huonoon menestykseen USA:n lippuluukuilla lienee ollut pääsyynä amerikkalaisen elokuvayleisön nihkeä suhtautuminen naispuoliseen toimintasankariin.
Kuva
Anamorfinen kuva on tasaisen hyvälaatuinen, toistaen elokuvan kutakuinkin siinä muodossa kuin se alunperin Guillermo Navarron toimesta on filmille taltioitu. Kuvassa ei esiinny kohinaa, pikselöitymistä eikä muitakaan vakavia ongelmia. Värit toistuvat luonnollisina ja elokuvan lukuisissa hämärissä kohtauksissa kuva pysyy erinomaisen selvänä.

Ääni

Dolby Digital 5.1 -ääniraita toimii mainiosti, toistaen hienosti niin elokuvan dialogin kuin toimintakohtaukset. Eritoten elokuvan lukuisat toiminnalliset jaksot tarjoavat oivallisen mahdollisuuden esitellä 5.1-kanavaisen ääniraidan tarjoamia ulottuvuuksia laukausten ja räjähdysten täyttäessä katselutilan joka suunnasta.

Lisämateriaali


Trailerin
(2:21 / 1.33:1 / DD 2.0) lisäksi tarjolla on vain tekstimuotoiset biografiat keskeisistä näyttelijöistä, Renny Harlinista ja Shane Blackista.
Eräänlaisena ekstrana voinee tosin pitää myös kahta settiä tekstityksiä. Oletuksena tekstit on sijoitettu kuva-alan päälle, mutta DVD-soittimen subtitle-näppäintä painelemalla löytyy myös vaihtoehtoiset tekstitykset, jotka ovat pienemmällä fontilla ja sijaitsevat kokonaan kuva-alan alapuolisen mustan palkin päällä. Erityisesti videotykin käyttäjille nämä vaihtoehtoiset tekstitykset soveltuvat paremmin.

Yhteenveto


The Long Kiss Goodnight
ei tuota pettymystä toiminnanjanoiselle elokuvaharrastajalle, eteenpäin paahdetaan hirvittävällä vauhdilla, turhia kiertelemättä ja aukot tarinan logiikassa paikataan näppärästi näyttävillä räjähdyksillä ja ruudinkatkuisella toiminnalla. Puhuttelevan draaman ystävien kannattanee kuitenkin valita jotain muuta katseltavaa.
Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Bonukset: 
- Traileri - Biografioita
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016