Alkuperäinen nimi: 
The Losers
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2010
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
92
Losers, The
Jussi U. Pellonpää, Ma, 08/11/2010 - 00:00

Elokuva
Syvällä Bolivian viidakossa viisi Yhdysvaltain armeijan erikoisjoukkojen jäsentä, komentaja Franklin Clay (Jeffrey Dean Morgan), tietoliikenne-expertti Jake Jensen (Chris Evans), tarkka-ampuja Carlos ”Cougar” Alvarez (Óscar Jaenada) ja räjähde- sekä ase-spesialistit Linwood ”Pooch” Porteous (Columbus Short) ja William Roque (Idris Elba), tarkkailevat huumekuningas Fadhilin (Peter Francis James) tukikohtaa, korkeimmalta taholta luvattua luvattua ohjusiskua odotellen. Mutta kun sotilaat äkkäävät koksukeisarin pihalla toistakymmentä pikkulasta bussissa, moraali astuu tehtävän edelle ja he päättävät iskeä ennen jo matkalla olevia hävittäjiä. Mutta muutoksesta ei ole ollenkaan mielissään lankoja operaation taustalla vetelevä mystinen Max (Jason Patric), joka määrää koko yksikön, pelastettuine lapsineen päivineen, tuhottavaksi välittömästi.

Muutamaa kuukautta myöhemmin yhä viattomien lasten surmaa kiroava ja kostoa janoava, Surkimuksiksi (The Losers) kutsuttu viisikko on yhä Etelä-Amerikassa, ilman henkilöllisyyttä ja rahaa. Ryhmään ottaa yllättäen yhteyttä Aisha (Zoe Saldana), joka lupaa saada kuolleiksi julistetut veteraanit takaisin kotimaahansa, niin, että nämä saavat tilaisuuden maksaa Maxille korkojen kera. Mutta Aishalla on kovassa keikassa myös oma henkilökohtainen motiivinsa.

Sylvain Whiten energinen The Losers perustuu Vertigon julkaisemiin, saman nimisiin sarjakuviin, jotka ovat luoneet käsikirjoittaja Andy Diggle ja taiteilija Jock, jonka tyylikästä kädenjälkeä nähdään niin alku- kuin lopputekstijaksoissakin. Filmatisoinnin käsikirjoituksesta vastaavat itsekin toimntaohjaajana kunnostautunut Peter Berg (Pako viidakkoon (Welcome to the jungle, 2003), The Kingdom (2007) ja Hancock (2008)) ja James Wanderbilt (Basic (2003), Zodiac (2007)). The Losers menee suoraan asiaan ja myös pysyy siellä aina lopetukseensa saakka. Se ei yritäkään olla enempää kuin se todellisuudessa on, korkeaoktaaninen toimintapätkä, joka on suunnattu vain ja ainoastaan korkeaoktaanisista toimintapätkistä pitävälle yleisölle. Mutta se, mikä sen erottaa pullistelevammista kilpailjoistaan ( The A-Team, The Expendables) on se, että se on alustaan alkaen itselleen rehellinen.

Monesta muustakin suunnasta kuin jo lähtökohdiltaankin The A-Teamin (2010) persaukisemmalta pikkuveljeltä vaikuttava The Losers on kuitenkin suuribudjettista valokopiotaan röyhkeämpi ja sympaattisempi. Siinä missä Joe Carnahan esitteli A-ryhmänsä ultrapatrioottisina ja sieluiltaan puhtoisina supersankareina, Whiten remusakki on sekalainen seurakunta karkeakielisiä tappamisen ammattilaisia, joille maistuu tuhotöiden ohella myös viina, huorat ja hurlumhei. Tuotannosta ei kuitenkaan ole tingitty tippaakaan, sillä taustapiruna häärinyt laajalompsa Joel Silver on antanut jengille riittävästi pätäkkää panostaa isommatkin näyttämöt tarpeeksi tuhdisti.

Watchmenissa (2008) ikimuistettavasti The Comediania esittänyt Jeffrey Dean Morgan on nappipasseli tapporyhmän karismaattiseksi johtajaksi Clayksi, jonka omatunnon korvaa ymmärrys väärästä ja oikeasta.
Hellan kuin hellan kutoselle saava Zoe Saldana on oiva kombinaatio notkeutta ja ulkonäköä yhdistettynä tuhoisaan tulivoimaan tarpeen niin vaatiessa. Chris Evans tekee uransa sympaattisimman roolin alituisessa seksinpuutteessa kituvana koodarina, jolle käteen sopii hiiren sijaan myös automaattiase. Columbus Short, Idris Elba ja varsinkin sympaattista sharpshooteria Gougaria esittävä Óscar Jaenada täyttävät myös jokainen osansa palapelistä mukavasti. Jason Patricin täydellä teholla tulkitsema umpihullu eksentrikko Max on siinä ja siinä mennä yli äyräiden, mutta loppupeleissä yksi ei-ihan-niin-realistinen hahmokin sopii The Losersien maailmaan kuin nyrkki silmään.

John Ottmanin score on toimintapätkien peruskauraa, vaikka sekaan ripotellut latinorytmit ja muutamat viihdyttävät swingvetäisyt The Losersin soundtrackin nostaakin keskikastia korkeammalle.

Tekniikka
Terävä ja kirkas kuvanlaatu toistaa lukuisat taistelukohtaukset näyttävästi niin kirkkaassa päivänvalossa kuin yön hämärässäkin. 5.1 -ääniraita tukee tanakasti tulitaisteluita ja toimii moitteetta seesteisempinäkin hetkinä.

Lisämateriaali
Viisi ja puoli minuuttinen Zoe and the Losers keskittyy Zoe Saldanaan ja tämän roolihahmoon Aishaan.
Pätkä ei täysin vältä omakehukokoelmien helmasyntejä, mutta antaa hyvän kuvan session ainoan naisen edesottamuksista raavaiden karjujen keskellä.

Yhteenveto
The Losersin kaltaisia elokuvia kannattaa arvostaa, sillä kaukana ei välttämättä ole enää aika, jolloin sen tyyliset pikkuleffat ovat kaikki sulautettu megabudjetin tehostesirkuksiin.

Kuvasuhde: 
2:40:1 16 X 9 LETTERBOX
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Warner Bros:lle arvostelukappaleesta
Ääni: 
Dolby Surround 5.1 -
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016