Lottoralli
Jari Tomppo, Ti, 03/08/2004 - 00:00

Elokuva:


Eräs länsimaisen ihmisen pahimmista painajaisista liittyy loton päävoiton sisältävän kupongin kadottamiseen. Aihetta onkin vuosikymmenten kuluessa käsitelty useissa elokuvissa. Suomalaiselle katsojalle kenties tunnetuin tätä tematiikkaa käsittelevä elokuva on Ere Kokkosen ohjaama Lottovoittaja U.K.K. Turhapuro vuodelta 1976. Siinä missä suomalaiset ovat lähestyneet aihetta yleensä perinteisen puskafarssin metodein ovat tuoreehkon ranskalaisen toimintakomedian Lottoralli tekijät valinneet lähtökokohdakseen amerikkalaiset toimintaelokuvat. Lottoralli on melkoisen tiimityön tulos sillä ohjauksesta vastanneen kaksikon Alain Berberian ja Frédéric Forestier lisäksi käsikirjoitusta on ollut laatimassa puolen tusinaa eri henkilöä. Kun myös näyttelijöillä ja tuottajilla on ollut sanansa sanottavana lopputuloksen suhteen ei elokuvan jonkinasteinen hajanaisuus tule yllätyksenä.


Pahamaineinen tappaja Moltés (Gérard Lanvin) on lusinut vankilassa seitsemän vuotta jona aikana hän on ystävystynyt vanginvartija Francis Reggion (Benoît Poelvoorde) kanssa. Reggio on huolehtinut Moltésin jokaviikkoisen lottorivin täyttämisestä, mutta tällä viikolla hän on uskonut tehtävän vaimolleen Paulinelle (Rossy de Palma). Reggion ja Paulinen aviolliset ongelmat kuitenkin kärjistyvät siihen pisteeseen että sairaanhoitaja Pauline tarttuu empimättä tarjottuun tilaisuuteen lähteä Afrikkaan aavikkorallin lääkintäryhmän mukaan. Niinkuin tässä ei olisi vanginvartijaparallemme riittävästi vastoinkäymisiä kohtalo osoittaa julmaa ironian tajua arpomalla lottoarvonnassa juuri Moltésin kupongissa olevat numerot. 15 miljoonan euron arvoinen kuponki kuitenkin on yhä Reggion vaimon hallussa jossakin Afrikassa.


Moltés ei varsinaisesti ole mielissään tapahtumien saamasta käänteestä ja raivon vallassa hän pakenee vankilasta perimään saataviaan. Peräänsä hän saa paitsi Djimon Hounsoun näyttelemän sinnikkään poliisin myös José Garcian tulkitseman, Turkkilaisena tunnetun armottoman tappajan. Moltés on taannoin surmannut Turkkilaisen veljen ja veri vaatii hyvitystä. Apurina kostonhimoisella Turkkilaisella on kovasti erästä James Bond -elokuvista tuttua vahvahampaista karpaasia muistuttava jättiläinen (Gary Tiplady). Lottokupongin jäljityksestä saa alkunsa huimalla vauhdilla Pariisista Malin aavikoille etenevä takaa-ajo jossa vauhdikkaat juonenkäänteet seuraavat toisiaan turhaan realismiin panostamatta. Takaa-ajon tiimellyksessä romutetaan autojen ja moottoripyörien lisäksi mm. 60 -metrinen maailmanpyörä. Varsin perinteisenä toimintakomediana käynnistyvä Lottoralli saa loppua kohti suorastaan farssimaisia piirteitä parodioidessaan raskaalla kädellä amerikkalaisia esikuviaan. Elokuva tarjoaa muutamia varsin hykerryttäviä tuokioita ja vauhdikkaita takaa-ajokohtauksia, mutta etenee kuitenkin lopulta melko suoraviivaisesti kohti ennalta-arvattavaa loppukoitosta.


Elokuvan keskeinen kaksikko Lanvin - Poelvoorde sopii mainiosti rooleihinsa ja elokuvan lähes parasta antia onkin näiden kahden täysin erilaisen miehen sopeutuminen toimimaan yhteisen päämäärän hyväksi tappamatta toisiaan. Ei siis mitään uutta ja ihmeellistä tälläkään saralla, mutta hyväksihavaittu resepti toimii tälläkin kerralla joskin aivan elokuvan lopussa tekijöiltä tuntuu ajatus katkenneen pahan kerran.

Kuva:


DVD:n 2,35:1 -kuvasuhteinen anamorfinen kuva on erinomaisen häiriötön eikä värien toistossakaan valittamista ole vaan niin ihonvärit kuin Afrikan värikylläiset maisemat toistuvat luonnollisen oloisesti. Terävyyden puolesta kuva ei ole aivan referenssitasoa, mutta erittäin hyvä kuitenkin.

Ääni:


Ranskankielinen Dolby Digital 5.1 -ääniraita on elokuvan luonteeseen kuuluen sopivan aggressiivinen kuormittaen niin surroundkanavia kuin subwooferiakin. Dynamiikkaakin ääniraidalla on aivan riittävästi.


DD 5.1 -raidan lisäksi levylle on tallenettu myös surroundkoodattu kaksikanavainen Dolby Digital -ääniraita niitä katsojia varten joilla ei ole käytössään monikanavaista vahvistinta.

Lisämateriaali:


Alaotsikolla On the road again varustettu Making of -dokumentti (24:46, 1,33:1, DD 2.0) sisältää pääasiassa haastatteluja elokuvan tekijöiltä ja näyttelijöiltä. Making of techniques: Get the big wheel loose (20:35, 1,33:1, DD 2.0) puolestaan keskittyy elokuvassa käytettyihin kuvaustekniikoihin ja elokuvan huikean maailmanpyöräjakson toteuttamiseen. Bloopers (2:53, 1,33:1, DD 2.0) sisältää tavalla tai toisella pilalle menneitä kohtauksia kuvaustilanteista. Nämä ranskankieliset koosteet on varustettu englanninkielisellä tekstityksellä.


Lisäksi levylle on tallennettu tekstittämätön ranskankielinen traileri (2:36, 2,35:1 (16:9), Dolby Surround) sekä kymmenkunta still -kuvaa sisältävä kuvagalleria.


Elokuva on tekstitetty pohjoismaisilla kielillä ja se on mahdollista katsoa ilman tekstitystä.

Yhteenveto:


Vauhdikkaan toiminnan ja huulenheiton ystävien kannattaa tutustua tähän elokuvaan. Ainakin mikäli täydellinen realismin puute ei ole katselunautintoa heikentävä tekijä. 

Kuvasuhde: 
2,35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on tehty Future Filmin toimittaman arvostelukappaleen pohjalta. Kiitokset Future Filmille.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Bonukset: 
- Dokumentti elokuvan teosta - Dokumentti tehosteista - Pieleen menneitä kohtauksia - Traileri - Kuvagalleria
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016