Alkuperäinen nimi: 
Snow White & The Huntsman
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
127
Lumikki ja Metsästäjä
Jussi U. Pellonpää, Pe, 08/06/2012 - 00:00

Elokuva
Olipa kerran kuninkaan (Noah Huntley) tytär, joka sai nimekseen Lumikki. Tyttö eli ihanan lapsuuden, mutta kaikki muuttui talvena, jolloin kuningattaräiti nukkui pois.  Kuningas purki menetystään taistoon Pimeyden armeijaa vastaan ja pelasti taistelusta luomoavan kauniin Ravennan (Charlize Theron), josta tuli pian hänen uusi vaimonsa. Ravennaan ei kuitenkaan ollut luottaminen, sillä heti hetken koittaessa, hän surmasi kuninkaan ja kaappasi vallaan maassa. Sokeasti puhuvaan peiliinsä (Christopher Obi Ogugua) luottava ja vakavasta ulkonäköongelmasta kärsivä Ravenna saa lumotulta lasiltaan tiedon, että valtakunta olisi musertuva häntä kauniimman naisen voimasta, ja hän päättää tapattaa jokaisen hiukankin paremmin katseen kestävän kansalaisen. Vankitornistaan karannen Lumikin (Kristen Stewart) perään Ravenna pakottaa metsästäjä Ericin (Chris Hemsworth), joka lumoutuu nuoren naisen ulkonäöstä ja kääntyykin kuningatartaan vastaan. Avukseen kapinaan Lumikki ja metsästäjä saavt lumotusta metsästä löytyvät kahdeksan kääpiötä ja vastarintajoukkoon liittyy myös Lumikin lapsuudenystävä prinssi Will (Sam Claflin), jonka sydän sykkii samaan tahtiin Ericin kanssa aina Lumikin kohdatessaan.

Mainosmaailmassa kykyjään hioneen Rupert Sandersin esikoispitkä Lumikki ja Metsästäjä on visuaalisesti näyttävä, tummasävyinen ja paikoin synkkäkin päivitys Grimmin veljesten klassikkosadusta, jolle tarinan toinen tämän vuotinen päivitys, Tarsemin plastiikkinen Kerro, kerro kuvastin (2012), häviää selvästi niin ulkomuodossa kuin tarinankäsittelyssäkin. Sanders satsaa toimintaan ja paiskoo kankaalla tuhteja taistelujaksoja ja intensiivisiä kaksinkamppailuita, joiden vastapainoksi valkokangas täytetään luomoavan kauniilla kuvilla taikametsän monimuotoisesta eläjäimistöstä keijuineen ja faunoineen. Efektivetoinen seikkailu pysyy suurimman osan ajasta tekijöidensä hyppysisssä, vaikka vaara lipsahtaa latteuksiin vaaniikiin kyljessä koko keston ajan. Graig Fraserin komea kameratyöskentely hivelee silmää ja James Newton Howardin eeppinen score antaa kuuloelimillekin muutaman mukavamman hetken.

Naama nurinpäin-näyttelemisestä maneerinsa luoneen Twilight -tähden Kristen Stewartin läsnäoloa Lumikkina on yhtä tuskallista katsella kuin vampyyrisaagan Bellanakin, sillä nainen vaikuttaa iloisimmillaankin kuin vakavista happo- ja ilmavaivoista kärsivältä kroonikolta. Tyttö ei vaan millään osaa näytellä vakuuttavasti, mutta onneksi jengistä löytyy kuitenkin myös onnistujia. Charlize Theron sen sijaan lataa ravennaansa hurjan määrän raivoa ja maanisuutta, ja saa psykoottiseen kuningattareensa aimo annokseen mielipuolista aitoutta. Marvelin mahtavana Thorina läpilyöneessä Chris Hemsworthissa piisaa karismaa ja action-orientoitunut karpaasi tuokin selvästi tuhdimpaa ajanvietettä haluavalle hameväelle suunnattuun leffaan läjäpäin äijöä. Toimiva ratkaisu on myös ollut miehittää digitaalisesti kutistetuiksi kääpiöiksi kova sakki brittien luottonaamoja aina Bob Hoskinsista ja Ray Winstonesta Eddie Marsaniin ja Ian McShaneen, jotka tuovat myrkkyompulla maustettuun soppaan sukkelia sattumia.

Yhteenveto
Trenditietoinen ja toiminallinen apdeitti on aavistuksen venytetty, mutta lopputuloksellaan se puolustaa kyllä paikkaansa kesän valtaviihdeleffojen rintamassa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016