Alkuperäinen nimi: 
Machete
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2010
Valmistusmaa: 
Ikäsuositus: 
18
Kesto: 
105
Machete (Blu-ray)
J. Pikkarainen, Ma, 04/04/2011 - 00:00

Elokuva
Robert Rodriguezin ja Quentin Tarantinon kunnianosoitus eksploitaatioelokuvia kohtaan oli vuonna 2007 ilmestynyt yhteisprojekti Grindhouse. Elokuvaa kiinnostavammaksi osoittautuivat sitä varten kuvatut valetrailerit, joita innokkaat fanit vaativat täyspitkiksi esityksiksi. Joukosta ensimmäisenä ennätti Rodriguezin Machete, Danny Trejon debyytti elokuvan päähenkilönä ja Grindhousen tapaan ylistyslaulu 1970-luvun törkyviihteelle.

Juoneltaan yksinkertainen kostotarina kertoo vihaisesta meksikolaisesta (Trejo), joka petetyksi jouduttuaan päättää tasata tilit. Tarinankuljetuksen sijaan elokuva keskittyy toimintaan ja paljaaseen pintaan, siinä kuitenkaan aivan onnistumatta. Robert Rodriguezin ja Álvaro Rodríguezin käsikirjoitus pursuaa henkilöhahmoja, mutta käy siitä huolimatta aivan liikaa tyhjäkäynnillä. Kohtaukset pallottelevat eri ikonisten näyttelijöiden välillä tuomatta tarinaan varsinaista sisältöä. Parhaimmillaan ja harvimmillaan Machete on tappohauskaa goreilua, mutta trailerin mittainen vitsi ei jaksa kannatella koko elokuvan kestoa. Jossain kaiken junnaamisen seassa on pientä kommenttia Yhdysvaltojen maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan.

Satojen sivuroolien arpinaama Danny Trejo on aiheesta pysynyt valokeilasta sivummalla. Enkä tässä edes piikitä miehen ulkonäköä. Karskeista rooleistaan tutun näyttelijän ensimmäinen iso ei poikkea totutusta. Vähäsanainen meksikolaistappaja on kaikin puolin ikävä tuttavuus, joka noudattaa tappojärjestyksessään jokseenkin kunniallista koodistoa. Eksploitaation ollessa kyseessä ruma äijä kellistää myös naiset ja kerää piparit, mutta muuhun Trejon lahjat eivät riitä. Toimintakohtaukset suvereenisti hallitseva karpaasi kompuroi kaikki näyttelyä vaativat kohtaukset, joita elokuvaan on ujutettu vähän liiankin kanssa.

Tyylilajin dualistisen jaottelun seuraksi Rodriguez on palkannut nimekästä sakkia menneiltä vuosilta ja nykyisistä kaunottarista. Robert De Niro niljakkaana poliitikkona palaa lukuisten rahastusrooliensa jälkeen jopa näyttelemään, mutta jää silti rooliinsa uppoutuvan Jeff Faheyn jalkoihin. Kylmäkatseinen nukkemestari yksinkertaisesti dominoi kohtauksiaan. Kasaritähti Don Johnson pysyttelee varjoissa ja toimintaikoni Steven Seagal osoittaa ironian taitojaan elokuvan pahiksena. Leffan kaunottaret Jessica Alba, Michelle Rodriguez ja Lindsay Lohan ovat kukin yhdistelmä ulkomuotoa ja tappavuutta nousematta kuitenkaan varsinaisesti esille.

Tekniikka
1.85:1-kuva on äärimmäisen tarkka ja kontrastiltaan erinomainen. Vanhahtavaa lookkia on ylläpidetty keinotekoisella rakeuttamisella sekä kelan naarmuttamisella. Lopputulos on samanaikaisesti modernia julkaisujälkeä että neljänkymmenen vuoden takaista b-luokan filmausta.

DTS-HD MA 5.1 -ääniraita hyödyntää tila- ja tehosteäänet tukevalla ulosannilla. Pieniä yksityiskohtia ja järisyttäviä matalia taajuuksia myöten elokuvan äänimaailma on hartaudella miksattu.

Lisämateriaali
Yleisön kommenttiraita on elokuvan ensimmäisissä näytöksissä tallennettu ääniraita, jossa katsoja pääsee kuulemaan yleisön reaktiot. Tämän ohella julkaisu sisältää vain muutaman sivujuonteen sisältämiä poistettuja kohtauksia.

Yhteenveto
Machete on häpeilemätön kunnianosoitus 70-luvun eksploitaatioelokuvia kohtaan. Ensimmäistä kertaa kunnollisessa pääroolissa oleva Danny Trejo hoitaa toimintaosuutensa kunnialla, mutta liiaksi tyhjänpäiväiseen kanssakäymiseen aikansa hukkaava käsikirjoitus tekee elokuvasta pitkäveteisen.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Lisätietoa: 
Kiitokset Sony Pictures Home Entertainmentille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
DTS-HD MA 5.1
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016