Alkuperäinen nimi: 
Oz the Great and Powerful
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
126
Mahtava Oz
Jussi U. Pellonpää, Pe, 15/03/2013 - 00:00

Elokuva
Vuonna 1905 Kansasissa ketku tusinataikuri Oscar Diggs (James Franco) tempaistaan myrskyn siivin ihmemaa Oziin, jonka moninaisia asukkeja koetellaan kovalla kädellä. Kolmen noidan pyörityksessä Oscar joutuu käyttämään jokaista osaamaansa temppua ja oppimaan myös oikeaa magiaa saadakseen asiat tolalleen ja tullakseen siksi, miksi hänet on tarkoitettu, Ozin suureksi velhoksi.

Frank L. Baumin kirjoittaman ja varsinkin siitä 1939 tehdyn klassikkomusikaalin Ihmemaa Ozin (The Wizard of Oz) maailmoihin palataan tarinan epävirallisessa esiosassa, jonka on ohjannut Evil Dead -kauhukuvistaan ja Hämähäkkimies -trilogiastaan tunnettu Sam Raimi.

Mahtava Oz
on toki värikylläinen ja mielikuvituksellinen, mutta myös armottoman ylipitkäksi venytetty fantasia, jonka kirjava kuvasto tuo monasti mieleen myös sen toisen ihmemaan, sen missä Liisa seikkaili. Disneyn lavealla lompakolla tuottama, yli 170 miljoonaa dollaria maksanut, visuaalisesti näyttävä 3D-spektaakkeli ei tarjoa pitkän retkensä aikana oikeastaan yhtään yllätystä ja on monin paikoin tukehtua toinen toistaan tuhdimpien tehosteiden tulvassa, vaikka onneksi se todellinenkin taika valkokankaalla välähtelee, ainakin hetkittäin. Luomaansa maailmaan selvästi rakastunut Raimi kunnioittaa kuitenkin perinteitä siinä määrin, ettei paikoin hurjaksikin heittäytyvää seikkailua sovi ihan flopiksikaan syyttää.

Symppis James Franco passaa mainiosti venkulan vilungin Oscarin rooliin ja kokonaisuus lepääkin varsin vahvasti monitaitoisen herran harteilla. Tarinalle tärkeinä noitina nähdään Mila Kunis viattomana Theodorana, Michelle Williams hyvänä Glindana sekä Rachel Weisz ilkeänä Evanorana. Tv:stä tuttu Zach Braff antaa äänensä mainiolle Finley-apinalle ja Joey King herkälle posliininukelle, joilla kummallakin on tärkeät tehtävänsä ihmemaan vapautuksessa.

Yhteenveto
Sateenkaaren tuolle puolen sijoittuva silmäkarkki räiskyy kyllä koko valkokankaan leveydeltä, mutta kotiin viemisiksi se ei lopulta paljoakaan tarjoa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016