Alkuperäinen nimi: 
Man-Thing
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2005
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
93
Man Thing - Otus
M. Pajulahti, Ti, 27/06/2006 - 00:00

Elokuva

Brett Leonardin ohjaama ja Marvelin sarjakuvaan perustuva Man Thing - Otus sijoittuu syrjäiseen Bywaterin pikkukaupunkiin. Rämeen kupeessa sijaitseva kyläpahanen on kasvanut suuremmaksi Frederic Schistin (Jack Thompson) pystytettyä öljynporauslaitteistonsa rämeelle vastoin intiaanien ja kyläläisten mielipidettä.

Jokaisella amerikkalaisella pikkukaupungilla tuntuu olevan myös omat huonot puolensa. Sen asukkaita katoaa mystisesti yksi toisensa jälkeen, ja vain osa heistä löydetään - tai oikeammin vain osasia heistä. Myös sheriffi on kadonnut jäljettömiin, ja hänen työnsä ottaa vastaan rauhallisesta maalaiselämästä haaveileva Kyle Williams (Matthew Le Nevez). Valitettavasti hänen tuleva arkensa on melko kaukana rauhallisesta elämästä. Heti ensimmäisenä työpäivänään Kyle joutuu lopettamaan luontoaktivistien mielenosoituksen, ja tulee tutustuneeksi samalla Teri Richardsiin (Rachael Taylor). Lisää töitä on luvassa rämehirviön kiihdyttäessä tappotahtiaan.

Tässä elokuvassa onkin yleisesti käytettyjä hirviö-saalistaa-uhria -kohtauksia enemmän kuin kahdessa tällaisessa elokuvassa yhteensä. Yli puolet kohtauksista tapahtuu pimeällä rämeellä, ja väkeä lahdataan tiuhaan tahtiin niin hirviön kuin ihmistenkin toimesta. Muutenkin elokuva on erittäin kliseinen, eikä sisällä mitään persoonallista. Henkilögalleria käsittää niin tärähtäneitä kylähulluja, kaiken tietävän intiaanin kuin aran apulaissheriffinkin.

Rämeellä asustava hirviö onkin melkoinen tapaus. Ulkomuodoltaan se on kuin rämeversio Tohtori Mustekalasta, ainoana erona ettei rämehirviö osaa onneksi puhua. Myös Tolkienin Puuparran mieleen tuova CGI-monsteri on silti ihan kiva luomus, joka näyttää ihan kohtuullisen hyvältä.

Elokuvan ongelmana on käsikirjoitus. Ainakin sarjakuvaa lukemattomalle tarinassa ei tunnu olevan oikein mitään järkeä. Punaiseksi langaksi vedetään öljynporaamista ja kaikkea sen ympärille kehittyvää. Man Thing - Otus haiskahtaakin kovasti rahastukselta muiden Marvelin sarjakuvien pohjalta tehtyjen elokuvien kustannuksella. Tästä kertoo jo kanteen lätkäisty mainosteksti. Näyttelijöitä ei silti pidä mennä haukkumaan, he tekevät työnsä niin hyvin kuin vain tökerö käsikirjoitus ja huono ohjaaja mahdollistavat.

Suvantokohtia ei ole, vaan alusta lähtien tykitetään kunnolla. Tämän vuoksi elokuva jättääkin jälkeensä kovin tasapaksun tunnelman. Varsinaista jännitystä ei nähdä, joten tämä kauhuilu on tuolin käsinojille melko leppoisa kokemus. Ikärajan ollessa kuitenkin 15 vuotta ei voi kuin ihmetellä kenelle tämä on suunnattu. Juoneltaan ja henkilöiltään elokuva on selvästi nuoremmille katsojille tehtyä, mutta veri lentää ja ruumiita silvotaan siihen malliin, etteihän tämä nuoremmille sovellukaan.

Tyyliltään Man Thing - Otus ei ole kuitenkaan ihan perinteistä kauhua. Se on enemmänkin kauhuviihdettä, jonka tunnelma ruumiinavausjaksoineen ja pimeällä rämeellä tapahtuvine kohtauksineen tuo mieleen myös Salaiset kansiot. Ihan huono elokuva Otus ei kuitenkaan ole. Teknisesti hyvin tehty ja runsaasti laadukasta viihdettä tarjoava pätkä toimii mukavasti, jos jättää aivot narikkaan ja nauttii kyytipojaksi tarpeeksi popcornia.

Kuva

Anamorfinen 1.85:1-suhteen kuva on laadukasta tavaraa. Kuva pysyy koko elokuvan ajan tarkkana ja puhtaana eikä häiriöitä ole havaittavissa lukuun ottamatta tökkimistä yhdessä nopealiikkeisessä kuvassa. Vaikka suuri osa elokuvasta tapahtuu pimeässä, saa tapahtumista hyvin selvän. Katselu vaatii kuitenkin tarpeeksi hämärän huoneen.

Ääni

Ääniraita kuuluu mukavasti Dolby Digital 5.1 -muodossa, mutta mukana on myös Dolby Digital Stereo 2.0 -miksaus. Yleisesti ottaen ääniraita on laadukas. Roger Masonin musiikki sopii tunnelmaan ja on ihan OK, mitään ihmeellistä kuitenkaan tarjoamatta. Dialogi kuuluu myös selkeästi. Äänitehosteet jytisevät komeasti ja takakanaviakin on käytetty sopivassa määrin.

Lisämateriaali

DVD ei sisällä lainkaan lisämateriaalia.

Yhteenveto

Marvelin sarjakuvaan pohjautuva Man Thing - Otus on laadukkaasti toteutettua B-luokan kauhuviihdettä. Juonessa ei tosin ole paljon järkeä, ja tapaus kannattaakin katsastaa paremman tekemisen puutteessa hetkinä, jolloin ei jaksa mitään ajatella.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelukappale on Future Filmin lähettämä promo. FilmiFIN kiittää yhteistyöstä.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, Dolby Digital Stereo 2.0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016