Alkuperäinen nimi: 
Mandela: Long Walk to Freedom
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
146
Mandela: Pitkä tie vapauteen
Jussi U. Pellonpää, To, 13/02/2014 - 00:00

Elokuva
Köyhän kylän nuoresta pojasta kasvoi maailman tunnetuin ihmisoikeusaktivisti ja rotusorron vastaisen liikkeen keulakuva, josta pitkän vankeuden jälkeen tuli kotimaansa Etelä-Afrikan ensimmäinen vapailla vaaleilla valittu mustaihoinen presidentti. Hänen nimensä oli Nelson Rolihlahla Mandela (Idris Elba).

Justin Chadwickin
ohjaama lavea henkilöpotretti Nelson Mandela - Pitkä tie vapauteen kuvittaa ikonisen, työstään vuonna 1993 Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Nelson Mandelan (18.7.1918 – 5.12.2013) inspiroivaa elämää ja sen on Mandelan 1995 julkaistujen muistelmien pohjalta käsikirjoittanut William Nicholson (mm. Gladiaattori (2000) ja Les Misérables (2012)). Samalla kun elokuva on ylistys yhden miehen missiolle ja periksiantamattomuudella, joka muutti maailmaa se on myös kertomus maasta, jossa ihmisten tasa-arvon määritelmä oli kirjaimellisesti mustavalkoista.

Vaikkei Mandela - Pitkä tie vapauteen täysin vältäkään tv-sarjojen konventionaalisuutta ja kerronnallisia ratkaisuja, se on epookiltaan komea ja yksityiskohdiltaan mietitty elokuva, joka alleviivaa Mandelan persoonaa ja luonnetta, joka kiteytyy vankeuteen karulla Robben Islandilla, missä Mandela kärsi 27 vuoden tuomiostaan 18 vuotta. Siinä missä kuka tahansa muu ihminen olisi vuosikausia syyttömänä lusittuaan kostoa huutava ja vihan täyttämä katkerikko, Mandela löysi vankisaarelta ihmisyyden ja väkivallattoman vastarinnan ytimen.

Kovaa vauhtia kansainväliseksi supertähdeksi nouseva Idris Elba (mm. tv:n rikossarjat Langalla ja varsinkin psykologisesti virittynyt Luther sekä Thor -elokuvat) tekee vaikuttavan ja vakuuttavan roolityön rakastettuna kansanjohtajana, joka tärkeän työnsä takana oli myös ihminen inhimillisine heikkouksineen. Tärkeä osansa Mandelan tarinassa on myös tämän vaimolla Winniellä, jonka roolissa Naomie Harris tekee niin ikään hyvää työtä. Tony Kgoroke on Mandelan nuoruuden ystävä Afrikan kansalliskongressin ANC:n aktivisti Walter Sisulu, Jamie Bartlett Mandelan vanginvartija James Gregory ja Gys de Villiers Etelä-Afrikan presidentti Frederik De Klerk, jonka kanssa Mandela jakoi Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1993.

Yhteenveto
Asiallinen ja tärkeä elokuva, joka kertaa yhden lähihistoriamme ihailluimman ja tärkeimmän henkilön elämäntarinan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016