Alkuperäinen nimi: 
Maria Full of Grace
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2004
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
97
Maria Full of Grace
Vesa Jalkanen, Ke, 09/11/2005 - 00:00

Elokuva:


Joshua Marstonin esikoisohjaus Maria Full of Grace kertoo nuoren kolumbialaisen tytön pyrkimyksistä toteuttaa unelmiaan. Matkalla hän päätyy huumeiden salakuljettajaksi. Ohjaaja Marston on aiemmin tehnyt journalistin ja opettajan töitä. Elokuvan saralla hänen kokemuksensa rajoittuu lyhytelokuvien ohella yhteen Mullan alla (Six Feet Under) –televisiosarjan jaksoon. Ensimmäinen pitkä elokuva vei hänet latinalaiseen Amerikkaan filmaamaan espanjankielistä elokuvaa. Maria Full of Grace on kerännyt kiitosta kaikkialla, missä sitä on esitetty. Se keräsi vuoden 2004 aikana myös monia palkintoja erinäisillä filmifestivaaleilla, esimerkkeinä Deauville,  Sundance ja Berliini.


Maria Full of Grace kuvaa huumerikollisuuden usein piiloon jäävien osapuolten kohtaloita. Yleensä aiheesta kertovissa elokuvissa ja kirjallisuudessa pääosissa ovat mahtavat huumeparonit ja rikollisia jahtaavat kovaksi keitetyt, kaiken nähneet ja kokeneet poliisit. Köyhistä olosuhteista kotoisin olevat huumeiden salakuljettajat jäävät yleensä huomaamattomaan statistin rooliin. Tällä kertaa huumeiden salakuljetusprosessi kerrotaan ruohonjuuritasolla työskentelevien salakuljettajien näkökulmasta. Rikolliset houkuttelevat salakuljettajiksi pienituloisia työläisiä ja työttömiä lupauksilla suunnattoman suurilta tuntuvista palkkioista. Kun omaisuuksiin tuntuu pääsevän käsiksi näennäisen vähäisestä työstä, houkutus kasvaa monelle liian suureksi. Uusia muuleja värvättäessä unohdetaan mainita, kuinka vaarallisesta työstä loppujen lopuksi on kysymys.


Tarinan päähenkilö, 17-vuotias Maria Alvarez (Catalina Sandino Moreno), on saanut kyllikseen raskaasta ja heikkopalkkaisesta työstään kukkatehtaalla. Kolumbialainen pikkukylä ei tunnu kuitenkaan tarjoavan juurikaan vaihtoehtoja. Kunnon töitä ei kerta kaikkiaan ole tarjolla. Kotona kaikki tuntuu kaatuvan päälle. Marian tulisi tienata, jotta koko suvulle saataisiin hankittua leipää pöytään. Kaiken kruunaa raskaus tilanteessa, jolloin nykyinen poikaystävä (Wilson Guerrero) alkaa tuntua olevan kaikkea muuta kuin ihanneaviomies, jonka kanssa tekisi mieli viettää loppuelämänsä. Mielessä alkaa kyteä haaveet pois pääsemisestä ja paremmasta elämästä jossain muualla.


Maria tapaa mukavalta tuntuvan Franklinin (Jhon Alex Toro), joka pian alkaa maalailemaan pilvilinnoja helposta, mutta hyvin palkatusta työstä. Kun kaiken lisäksi työhön liittyy matkustelua miltei paratiisiksi rinnastettavaan luvattuun maahan, Yhdysvaltoihin, alkaa Marian mielenkiinto herätä. Työn karu todellisuus paljastuu vasta liian myöhään. Heidän tehtävänään on salakuljettaa huumeita New Yorkiin vatsassaan. Jo pelkästään suurien huumepakettien nieleminen ehjinä on tuskallisen vaikeaa. Työtä vaikeuttaa lisäksi erittäin suuri kiinnijäämisriski. Tästä syystä lentokoneessa onkin useita huumekuriireja, jotta voitaisiin varmistaa edes jonkun perille pääsy. Marian ohella samalla lennolla on myös samasta kylästä kotoisin oleva Blanca (Yenny Paola Vega) ja lennon aikana tutuksi tuleva Lucy (Guilied Lopez).


Matkan aikana käy hyvin konkraattisesti ilmi, etteivät huumeiden salakuljettavia jahtaavat tullimiehet olekaan kaikkein suurin riski. Vatsalaukussa olevat huumepaketit ovat varsinainen aikapommi ja salakuljettajat pelaavat suurta uhkapeliä käyttäen panoksenaan omaa henkeään. Lentokoneessa he ovat yksin, voimatta enää perääntyä. Vuotava huumepaketti voisi koitua kohtalokkaaksi. Kiinni jäämisen uhalla pahoinvoinnista ei parane mennä kertomaan lääkäreille, eivätkä salakuljettajat piittaa tippaakaan kuriiriensa kohtaloista. Heille pääasia on saada huumeensa ja salakuljettajien elämällä ei ole mitään merkitystä. Yhdysvallat eivät olekaan autuaaksi tekevä pelastuksen kehto, ei vaikka uusia tulokkaita perillä olisikin vaikutusvaltaisia ystäviä.


Marian näkökulmasta nähty Maria Full of Grace vaikuttaa totuudenmukaiselta ja aidolta. Missään vaiheessa ei syyllistytä ylipateettiseen alleviivailuun tai sormella osoitteluun. Ainoastaan loppuratkaisu tuntuu erottuvan muusta kokonaisuudesta turhan helppona ratkaisuna. Näyttelijät tekevät  kauttaaltaa loistavaa työtä. Erityisesti Moreno nimikkoroolissa on erinomainen. Yenny Paola Vega ja Guilied Lopez tekevät mainiota työtä Marian kanssa samalla lennolla olevina salakujettajina. Näyttelijät ovat syntyperältään kolumbialaisia, mikä edesauttaa huomattavasti uskottavien roolisuoritusten ja kokonaisuuden muodustumista. Elokuva on tyyliltään rauhallinen niin visuaalisesti kuin äänimaisemaltaankin, ja ilmapiiri on autenttinen. Latinohenkinen musiikki ja espanjankielinen dialogi antavat uskottavuudelle viimeisen silauksen.

Kuva:


Anamorfinen kuva (1.78:1) on laadultaan keskinkertaista hieman heikompi. Kuva on enimmäkseen suhteellisen tarkka. Kontrasti on varsin heikko ja värit paikoitellen turhan vaisuja. Myös ääriviivojen korostusta on muutamissa kohtauksissa häiritsevän paljon.

Ääni:


Levyltä löytyy peräti kolme erilaista ääniraitaa: Dolby Digital 5.1, DTS ja Dolby Digital 2.0. Kaikki ovat alkupäisiä, espanjankielisiä versioita. Draamaelokuvana Maria Full of Grace ei sisällä massiivisia äänitehosteita tai äänikanavilla kikkailuja. Ääniraita on kuitenkin selkeä ja puhdas. Dialogi kuuluu kirkkaasti läpi koko elokuvan ja latinohenkinen musiikki soi puhtaasti. Tehostekanavia käytetään paikoitellen hyvin tilavaikutelman luomiseen. Ääniraita on kokonaisuutena rauhallinen ja sopii mainiosti elokuvan tyyliin.


Lisämateriaali:


Levyllä olevaa niukkaa lisämateriaalia ei ole tekstitetty. Amerikkalaisessa R1-julkaisussa ollut kommenttiraita on kadonnut matkalla Eurooppaan, ja tilalla on  2 lyhyttä haastattelua, joissa pääosan esittäjä Catalina Sandino Moreno (3:10) ja ohjaaja Josh Marston (3:58) kertovat lyhyesti elokuvan tekemiseen liittyvistä seikoista. Lisäksi mukana on teatteritraileri ja muiden elokuvien mainoksia.


Yhteenveto:


Maria Full of Grace on ymmärtäväinen tarina huumeiden salakuljettajista. Tarinaa käydään läpi koko yksittäisen huumeiden salakuljettajan näkövinkkelistä. Elokuvan kuluessa käydään läpi koko huumeiden salakuljetusprosessi huumepakettien tuskallisesta nielemisestä lentomatkan ja tullin kautta aina New Yorkilaisen hotellin vessassa tapahtuvaan huumeiden luovukseen saakka. Kokonaisuudesta saa todentuntuisen kuvan ilman pateettista ylitunteilua tai alleviivailua. Ainoastaan lopetus töksähtää hieman. DVD-julkaisu on keskitasoa niin kuvan kuin äänen laadun suhteen. Lisämateriaali on suppea, ja erityisesti harmittaa Yhdysvalloissa julkaistun ohjaajan kommenttiraidan katoaminen matkalla Atlantin yli.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, DTS, Dolby Digital 2.0
Bonukset: 
traileri haastatteluja mainostrailereita
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016